جانشین فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان:
جرقه مبارزات انقلابی در استان از سال ۴۱ و ۴۳ پس از قیام زده شد
جانشین فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان گفت: جرقه مبارزات انقلابی در استان از سال ۴۱ و ۴۳ پس از قیام قم زده شد و رژیم طاغوت روی این منطقه حساس بوده زیرا جوّ مذهبی پررنگ تری نسبت به سایر شهرها داشتند.
به گزارش خبرگزاری موج همدان، مردم همدان در خلال سالهای ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۱ ش به رهبری آیتا... مدنی و همگام با سایر مناطق کشور به مبارزه با رژیم پهلوی پرداخته و در برخی از موارد در کشور پیشگام بودند. در این بین میتوان به سرنگونی مجسمه شاه در نهاوند اشاره کرد. ۱۵ آبان ۵۷ بود که مردم نهاوند برای نخستین بار در کشور، مجسمه شاه را سرنگون کردند. ۱۵ مهر ۵۷ هم برای نخستینبار، پرچم طاغوت در پایگاه سوم شاهرخی کبودراهنگ که حالا "شهید نوژه" مینامندش به آتش کشیده شد.
برخی همافران پایگاه سوم شکاری که با شهید مدنی ارتباط داشتند هم در اربعین سال ۵۷ برضد طاغوت اعتصاب کرده و از طرف فرمانده پایگاه زندانی شدند. بحث اعدام آنها بود که خبر به شهید مدنی رسید و بلافاصله با فرماند پایگاه تماس گرفته و به فرمانده گفتند که باید همافران را آزاد کنند در غیر این صورت همراه با مردم خاک پایگاه را به توبره خواهیم کشید. فرمانده هم با مشاهده قاطعیت این شهید بزرگوار، دستور آزادی همافران را صادر کرد.
اما بیتردید مهمترین حماسهای که مردم انقلابی استان همدان آفریدند؛ خوابیدن در برابر تانکها و جلوگیری از رسیدن قوای کمکی به تهران در آستانه ۲۲ بهمن ۵۷ بود؛ حماسهای که سرنوشت قیام انقلابی مردم ایران را تغییر داد.
مرکز اسناد انقلاب اسلامی به نقل از سردار سرلشکر شهید حاج حسین همدانی استان در مورد چگونگی شکلگیری مبارزات انقلابی در کهن شهر همدان آورده است: نخستین جرقه علنی انقلاب در همدان بعد از شهادت آقا سید مصطفی خمینی زده شد. ما یک شهرستانی در حاشیه شهر همدان به نام "مریانج" داریم که مردم متدین و سلحشوری دارد و برادرانی مثل شهید یارمحمدی مراسمی برگزار کردند که کار از آنجا آغاز شد.
از سوی دیگر آقای عالمی که یکی از روحانیون بزرگ همدان بود خیلی راحت بچهها را جذب میکرد و به خصوص در صحبتهایش اسم امام را میآورد. بدین ترتیب مسجد پیغمبر(ص) به محفل و پایگاهی برای بچههای همدان تبدیل شده بود که صبح، ظهر و شب پر از جمعیت بود".
درواقع زمانی که حاج آقا مصطفی خمینی در سال 56 به شهادت رسیده با وجود خفقان حاکم بر جامعه، تعدادی از افراد متدین و غیور شهر مریانج اقدام به برپایی مجلس چهلم برای وی کرده و شیخ محسن محققی در آن سخنرانی کرد.
خبر برگزاری مراسم چهلم حاج آقا مصطفی در سه شهر قم، تبریز و مریانج در سطح کشور منتشرشده و ساواک هم بانیان این مراسم چون شهیدان "اکبر یارمحمدی"، "اسدالله رستمی" و "محمد قادری مظاهر" که همگی در دوران دفاع مقدس به شهادت رسیدهاند را زندانی و شکنجه کرد.
نقش تعیین کننده روحانیت در تاریخ مبارزات انقلابی همدان
جانشین فرمانده سپاه انصارالحسین(ع) استان همدان گفت: جرقه مبارزات انقلابی در استان از سال 41 و 43 پس از قیام قم زده شد و رژیم طاغوت روی این منطقه حساس بوده زیرا جوّ مذهبی پررنگ تری نسبت به سایر شهرها داشتند.
سردار مهدی فرجی افزود: دلیل این موضوع وجود روحانیت هشیار و مبارزی چون آیت الله ملاعلی معصومی و آیت الله شهید قدوسی و تبعید علمای بزگی مبارزی چون آیت الله مشکینی، خزعلی و جنتی به استان بود.
وی با بیان اینکه حضور روحانیت نقش تعیین کننده ای در تاریخ مبارزه مردمی داشت، مطرح کرد: حرکت های اصلی مبارزه از برنامه هایی چون تشییع تاریخی آیت الله ملاعلی معصومی و مراسم استقبال از آیت الله مدنی آغاز شد و انسجام و وحدت را در بین مردم رقم زد.
فرجی بیان کرد: حضور افرادی چون آیتالله قدوسی و مغیثی در نهاوند، آیتالله سبزه ای در اسدآباد و آیتالله فاضلیان در همدان موجب شده بود حرکت ها وحدت حول محور حوزه علمیه شکل گیرد و مردم از این مکان خط می گرفتند.
حماسه ۲۱ بهمن ۵۷ فراموش ناشدنی است
اما آنچه استان همدان را در مبارزات انقلابی متمایز می کند، ایستادگی و مقاومت مردم آن در برابر ستون زرهی ارتش بود که 19 بهمن از کرمانشاه به راه افتاده بود تا با رسیدن به تهران حکومت نظامی ایجاد کند.
ابتدا مردم اسد آباد در مسیر عبور این تانک قرارگرفته و با پرتاب سنگ نفرت خود را از این کار نشان دادند، اما نتوانستند مانع حرکت آن ها شوند و ارتش به سمت آنها تیراندازی کرد. ستون زرهی در حال حرکت بود و اگر به تهران می رسید معلوم نبود چه فاجعه ای رخ می داد، اما لطف خداوند که همواره همراه انقلاب بود این بار هم رخ نمود و فردی ملکوتی چون آیت الله شهید مدنی با رهبری هوشمندانه خود مانع حرکت ارتش شد.
وی به کمک مبارزان انقلابی چون شیخ علی اکبر یارمحمدی که آن روزها چشم راست شهید مدنی بود، مردم را فراخواند و با ایجاد دیوار انسانی از حرکت تانک ها جلوگیری کرد.
مردم شهرهای بهار، مریانج و همدان که در مسیر جاده کرمانشاه قرار داشتند در طول مسیر و چهار راه میدان بار جمع شده و بر کف خیابان خوابیدند.
فرمانده ستون که قصد درگیری با مردم و عبور از بین آن ها را داشت با سخنرانی روشنگرانه و دلسوزانه آیت الله مدنی منصرف شد و ایشان ارتش را برادر ملت خواند و آن ها را از ادامه مسیر منصرف کرد.
تدبیر شهید مدنی ارتش را زمین گیر کرد
سردار شهید همدانی از مبارزان انقلابی شهر همدان در خاطرات خود آورده است: "به محض آنکه خبر حرکت تیپ زرهی بیستون لشکر 81 از کرمانشاه به همدان رسید، شهر یکپارچه جوش و خروش شد.
مردم برای کسب تکلیف در اطراف اقامتگاه آقای مدنی جمع شدند. ایشان بلافاصله ابتکار عمل را به دست گرفت، جوانهای مبارز شهر را سازماندهی کرد و برای جلوگیری از عبور تانکهای تیپ موصوف از همدان به سمت تهران، خودش به میدان آمد.
وقتی کاروان تانکها وارد شهر شدند، مردم بلافاصله به آنها هجوم بردند و انواع و اقسام سنگرهای خیابانی و موانع بازدارنده را بر سر تانکها ایجاد کردند.
زنان خانهدار و بچهها "کوکتل مولوتف" درست کردند و حتی عدهای از مردم به صف تانکها زدند و شیلنگ هیدورلیک آنها را با قیچی آهنبُر بریدند. با بریده شدن شیلنگ ها، تانکهای رژیم دیگر قدرت جابهجایی نداشتند و زمینگیر شدند".
حجتالاسلام سید محمدحسن فاضلیان از مبارزان انقلابی هم در اینباره گفت: شهید مدنی با حضور در خط مقدم جمعیت، سینه خود را سپر کرده و به نظامیان گفت: "باید گلوله های خود را در سینه من شلیک کنید تا بگذارم از این جا عبور کنید و باید از روی جنازه ما رد شوید تا به تهران برسید".
وی افزود: ستون زرهی از حرکت باز ایستاد و مردم، ارتشیان و نظامیان را خلع سلاح کردند. این تیپ زرهی با آذوقهای برابر با آذوقه یک ماه سربازان به سمت تهران می رفتند که همه ضبط شده و در حیاط منزل پدرم آیتالله سید عبدالرضا فاضلیان انبار شد.
حاج میرزا سلگی هم با تأکید بر نقش اثرگذار شهید مدنی در جلوگیری از حرکت ارتش گفت: مردم سینه خود را سپر کردند و نگذاشتند تانک ها به تهران برسد زیرا اگر می رسیدند معلوم نبود په بلایی بر سر مردم تهران می آمد و کشتار وحشیانه ای رقم می خورد.
وی افزود: این روحانی مبارز پس از دعوت ارتش به همراهی با مردم، همه تجهیزات نظامی آن ها را گرفت و در اختیار مردم انقلابی قرار داد، شهیدی که همه مبارزان و مجاهدان او را فرمانده و پدر خود می دانستند و حرفش را باور داشتند.
سلگی بیان کرد: وقتی خبر به تهران رسید جوش و خروشی در مردم ایجاد شده و موجب تقویت روحیه آن ها شد زیرا رژیم طاغوت از بعداز ظهر روز 21 اعلام حکومت نظامی کرده بود.
نقش تعیین کننده شهید یارمحمدی در شکل گیری مبارزات انقلابی استان همدان
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم با اشاره به نقش فرماندهان بزرگی چون شیخ اکبر یارمحمدی گفت: او از بهترین شخصیت های انقلابی و از پیروان عملی امام خمینی(ره) پیش از انقلاب اسلامی بود به طوری که پا را از زادگاهش "مریانج" فراتر نهاد و در شهرهای مختلف استان، یاران بسیاری را برای انقلاب جمع کرد.
علی آقامحمدی افزود: وی فردی باابهت و در عین حال مهربان بود و در دورانی که شمار مبارزان انقلابی استان به 100 نفر هم نمی رسید، شیخ اکبر یارمحمدی نقش فعالی داشته و ارتباط نزدیکی با آیتالله مدنی داشت.
وی بیان کرد: این شهید بزرگوار برای دفاع از انقلاب پیش از پیروزی و پس از آن تلاش بسیاری کرد و پس از انقلاب در سرکوبی گروهک های ضد انقلابی چون کومله نقش مهمی داشته و همه توان خود را در این مسیر گذاشت و درنهایت به شهادت رسید.
ارسال نظر