English

یادداشت؛

پیمانکاران در بازار بکرِ شهر دوستدار کودک

متأسفانه چندی است که موضوع "شهر دوستدار کودک" مانند بسیاری از برنامه‌های دیگر کودکان در حال تجاری شدن است.

پیمانکاران در بازار بکرِ شهر دوستدار کودک

به گزارش خبرگزاری موج همدان، نصراله پزشکی، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی همدان در یادداشتی نوشت:

 شاید بتوان گفتمان "شهردوستدارکودک" را بهترین بیان حق به شهر کودکان دانست چراکه شهر دوستدار کودک درواقع اجرا و ادغام پیمان‌نامه حقوق کودکان در سطح محلی است و معنای عملی آن انعکاس حقوق کودکان در سیاست‌ها، قوانین، برنامه‌ها و بودجه‌بندی‌های محلی است.

پیمان‌نامه در حال حاضر معتبرترین سند حقوقی کودکان درسطح جهانی است که برای آنکه بتواند به گوناگونی‌های فرهنگی پاسخگو باشد تدوین و تصویب آن بیش از سی سال طول کشیده و تمام اعضای سازمان ملل به آن پیوسته و به‌غیراز آمریکا همه ازجمله ایران آن را در مجالس خود تصویب کرده‌اند.

یونیسف؛ تعهد به  ایجاد امکان برای تاثیرکودکان در تصمیمات شهری

شهر دوستدار کودک، ازنظر یونیسف، باید متعهد به ایجاد امکان برای مشارکت و تاثیرکودکان در تصمیمات شهر، اظهارنظر آن‌ها در مورد شهر دلخواهشان، مشارکت در زندگی خانوادگی، محلی و اجتماعی، بهره‌مندی از امکانات اساسی مانند مراقبت‌های بهداشتی و آموزشی، نوشیدن آب سالم و دسترسی به پاکیزگی مناسب، محافظت از استثمار، خشونت و کودک‌آزاری، تأمین عبور و مرور تنها و ایمن از خیابان‌ها، امکان دیدار و بازی با دوستان، داشتن فضای سبز برای حیوانات و گیاهان، زندگی در محیط بدون آلودگی، شرکت در مراسم فرهنگی و اجتماعی و بودن یک شهروند برابر با دسترسی به همه‌ی امکانات صرف‌نظر از نژاد، مذهب، جنسیت، درآمد یا ناتوانی.

راهبردهای حافظِ حقوق کودک

 اقدامات عملی پیشنهادی یونیسف برای رسیدن به این اهداف شامل، ولی نه محدود به، اطمینان از مشارکت کودکان، داشتن چارچوب قانونی حامی کودک، ایجاد راهبردهای حافظ حقوق کودک در تمام شهر، ایجاد واحد حقوق کودکان در حوزه مدیریت شهری، تأمین بودجه کافی برای کودکان، آگاه کردن کودکان و بزرگ‌سالان به حقوق کودکان و حمایت از سازمان‌های مستقل حامی کودکان است.

تمام این اقدامات الزاماً نباید در سطح تمام شهر اجرا شود بلکه می‌توان برنامه‌هایی محدودتر برای مناطق و حتی محلات دوستدار کودک طراحی و اجرا کرد.

تجاری‌شدن برنامه‌های کودکان

متأسفانه چندی است این موضوع هم مانند بسیاری از برنامه‌های دیگر کودکان در حال تجاری شدن است و مؤسسات و شرکت‌های متعدد با تبلیغات وسیع سعی می‌کنند مدیران شهری را متقاعد کنند که این کار بسیار پیچیده و تخصصی است و فقط از عهده افراد خاص برمی‌آید و صدالبته با هزینه‌های خاص قابل‌اجراست.

این در حالی است که اجرای طرح‌های دوستدار کودک نیاز به شناخت وسیع و عمیق از شرایط شهر، شروع تدریجی با تغییرات کوچک و پیگیری درازمدت دارد که فقط با همکاری شهرداری، تشکل‌های دوستدار کودک و سازمان‌های دیگر مرتبط با موضوع مانند سازمان بهزیستی، آموزش‌وپرورش، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و اداره راهنمایی و رانندگی امکان‌پذیر است.

پیمان‌کاری تنها اقدامی سطحی در برنامه‌های کودکان است

نتیجه برخورد پیمان‌کارانه با این طرح بی‌شک فقط صرف هزینه بالا و کارهایی سطحی و گذرا خواهد بود.

همدان علیرغم داشتن امکانات بالقوه‌ای که هم ازنظر فیزیکی مانند نزدیکی به طبیعت، جاذبه‌های گردشگری، وجود پیاده راه بوعلی به هگمتانه،­ ترافیک نسبتاً سبک وهم ازنظر انسانی مانند تعداد قابل‌توجهی تشکل و افراد دوستدار کودک حرکتی جدی در این جهت صورت نگرفته است.

با توجه به اینکه اخیراً کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر، سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری و معاونت شهرسازی و معماری شهرداری جلساتی را در این زمینه برگزار کرده‌اند امیدواریم در سال آینده شاهد شروع برنامه‌های جدی در این زمینه باشیم.

بر تشکل‌های دوستدار کودک شهر است که هم‌زمان با پیگیری و مطالبه تشکیل دبیرخانه اجرایی شهر دوستدار کودک و شرکت فعال در آن در ارائه طرح‌های قابل‌اجرا و مناسب شهر همدان پیش‌قدم بشوند.

آیا این خبر مفید بود؟
نویسنده:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر