تاق گرا پذیرای میهمانان نوروزی در سرپل ذهاب است
بنای تاریخی تاق گرا یا همان اریکه سلطنتی در گردنه پاتاق بر سر راه کرمانشاه به سرپل ذهاب و در مسیر پرتردد گردشگران و مسافرین نوروزی قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری موج کرمانشاه، بنای تاق گرا، در کنار راه باستانی سنگفرشی بناشده که فلات ایران را به بینالنهرین ارتباط میداده است که به علت تغییر مسیر این راه و بنای تاق گرا اکنون درشیبهای پائین جاده آسفالته قرارگرفته است.
ازنظر معماری بنای تاق گرا، فضای ایوان مانندی است که تماماً از سنگ ساختهشده است.
این بنای مستطیل شکل به ابعاد ۴.۸۶ در ۷.۷۰ متر است که ورودی آن بهطرف جنوب و مشرف بر جاده سنگفرش باستانی است.
ازلحاظ ساختاری، این بنا بهوسیله بلوکهای سنگی ساختهشده است که بهصورت مکعب مستطیل تراشیده شدهاند مصالح داخلی دیوارها نیز از لاشهسنگ و ملاط گچ است.
دیوارهای جناحین این بنا تا حدودی بلندتر ساختهشدهاند تا بتوانند سقف طاق را کاملاً مسطح نمایند.
ارتفاع کف بنا از سطح زمین ۱.۲۰ متر و ارتفاع از کف تا لبه قوس ۵.۹۲ متر و از لبه قوس تا زیر گیلویی اول ۱.۲۰ متر است.
همچنین بلندی افریز اول ۶۰ سانتیمتر است که بر روی آنیک ردیف بلوک سنگی ساده به بلندی ۴۵ سانتیمتر قرارگرفته است.
بر روی این بخش، سنگهای تزئینی افریز دوم قرار دارد. همچنین در بالاترین بخشبر روی لبه بام بنا، یک ردیف کنگره به ارتفاع ۹۲ سانتیمتر قرارگرفته است.
بنابراین ارتفاع بنا از سطح زمین تا بالاترین نقطه ۱۱.۷ متر است، همچنین عرض دهانه طاق ۴.۱۰ متر و عمق آن ۳.۱۰ متر هست. دیوارهای داخلی این بنا بهوسیله نقوش هندسی حجاریشده است.
در مورد زمان ساخت این بنا اختلافنظرهایی وجود دارد برخی آن را به دوره اشکانی و برخی دیگر آن را به دوره ساسانی نسبت میدهند.
همچنین برای این بنا، کارکردهای متفاوتی چون یادگار احداث راه کاروانرو، توقفگاه موکب شاهی، اریکه سلطنتی، پاسگاه مرزی و یا بنای یادبودی از یک پیروزی ذکرشده است.
این بنای باشکوه با قرار گرفتن در مسیر ریجاب به سرپل ذهاب و قصر شیرین همواره پذیرای گردشگران پرتعداد این مناطق بهویژه در ایام نوروز است.
این مطلب، یک خبر آگهی بوده و در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
ارسال نظر