English

استراتژی جدید در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی؛

طرح توانمندسازی خانواده محور - همیار مادر و کودک

طرح توانمندسازی خانواده محور – همیار مادر و کودک با حضور معاون پیشگیری استان و دفتر پیشگیری از آسیب‌های استان به همراه کارشناسان پیشگیری ۵ شهرستان استان و تسهیلگران همیار برگزار شد.

طرح توانمندسازی خانواده محور - همیار مادر و کودک

به گزارش خبرگزاری موج اصفهان، علی اکبر ابراهیمی گفت: از آنجایی که پیشگیری از آسیب های اجتماعی یکی از راه‌های قرار گرفتن در مسیر توسعه پایدار است، دفتر پیشگیری از آسیب ‌های اجتماعی نیز از طرح‌های مبتنی بر اجتماع محلی کمک می‌گیرد تا بتواند برنامه‌های پیشگیرانه را بگونه‌­ای طراحی نماید تا در خدمت توسعه پایدار قرار گیرد.

وی ادامه داد: طرح توانمندسازی خانواده محور – همیار مادر و کودک در راستای اجرای اصول ۱۰، ۲۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، ماده ۱۸ قانون اجازه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون حقوق کودک و همچنین به منظور اجرای  جزء (۸)   بند (پ) ماده (۵۷) احکام دایمی برنامه‌های توسعه کشور و با رعایت کلیه ضوابط و مقررات قانونی مرتبط، طراحی شده است که در ذیل عنوان برنامه‌­های مشارکت اجتماعی تلاش می‌کند تا با بکارگیری رویکرد همیاری از مجموعه برنامه‌­های مشارکتی، اقدامات اجتماعی را برای پیشگیری از آسیب‌­های اجتماعی طراحی نماید. به همین منظور این طرح، بین رشته‌­ای تلقی شده و با بکارگیری تکنیک­‌های تسهیلگری اجتماعی در گروه­‌سازی، پویایی گروهی، مسئولیت اجتماعی و... به توانمندسازی خانواده­‌ها می­‌پردازد تا از این طریق به ترویج مفاهیم مرتبط با  سلامت و نیز پیشگیری از آسیب‌­های اجتماعی  در کودکان ۰ تا ۳ سال اقدام نماید.

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان اصفهان با اشاره به اینکه؛ سال‌­های ابتدای کودکی مهم­ترین سال‌های حیات است، اظهار کرد: تجربیات این سال‌­ها زیر بنای زندگی آینده هر انسانی خواهد بود. از این رو اگر به نیازها و حیطه‌­های تکاملی کودکان در طی این دوران پاسخ مناسبی داده شود، آن­ها سالم‌­تر بوده، از قدرت تفکر و تعقل بیشتری برخوردار می‌­گردند و مهارت‌­های عاطفی و اجتماعی بهتری خواهند داشت.

ابراهیمی ادامه داد: بررسی­‌های متعدد مشخص نموده­‌اند که بسیاری از مشکلات دوران بزرگسالی ریشه در دوران ابتدای کودکی دارند. محیطی که کودک در آن زندگی کرده، رشد می‌­نماید و می‌­آموزد، تأثیر بسیار زیادی بر تکامل، خصوصا جامعه‌­پذیری و تکامل اجتماعی، وی دارد. تامین محیط‌­هایی که برای تکامل دوران ابتدای کودکی مناسب باشد، بطور مستقیم علاوه بر عهده پدر و مادر  به کسانی که از کودک مراقبت می­‌کنند، مرتبط می‌­شود.

وی با بیان اینکه کودکان با ظرفیت‌­های روانی، اجتماعی و جسمی متفاوتی متولد می‌­شوند، یادآور شد: این ظرفیت به آن­ها اجازه می‌­دهد از طریق ارتباط با محیط پیرامون خود، بیاموزند و سیر تکامل خود را طی کنند. اگر این ظرفیت­‌ها شناخته نشده و مورد حمایت قرار نگیرند، به جای شکوفایی، پژمرده شده و از بین خواهند رفت. اثرات آنچه در طول نخستین ماه­‌ها و سال­‌های زندگی کودک و حتی در دوره قبل از تولد روی می‌دهد، می‌تواند در تمام طول عمر وی ادامه یابد.

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان اصفهان گفت: علاوه  بر این در مباحث توسعه پایدار نیز به نقش اساسی کودکان به عنوان محور توسعه پایدار توجه شده است و همچنین درسال‌­های اخیر توجه ویژه‌­ای به تحول روابط والدین و کودکان در سراسر دنیا شده و برنامه‌های مختلفی به این منظور طراحی و اجرا شده است. از این رو در طراحی برنامه‌­های مبتنی بر توسعه پایدار، مرحله پیش از تولد (دوران بارداری مادر) نیز لحاظ می‌­شود تا بتواند مسایل و نیازهای سال‌­های اولیه زندگی را در یک روند طولی مورد توجه قرار دهند.

ابراهیمی با اشاره به اینکه این برنامه­‌ها بیانگر اهمیت تجارب سال­‌های اولیه در تحول کودک بوده است، افزود: رابطه کودک با والدین به عنوان یکی از مهمترین عوامل پیش‌­بینی‌ ­کننده در این برنامه‌­ها تلقی شده است که در جامعه‌­پذیری کودک و ورود به اجتماع و ایجاد آسیب­‌های اجتماعی اثرات تعیین‌­کننده­‌ای دارد.

وی خاطرنشان کرد: هدف بیشتر این نوع برنامه‌­ها توانمندسازی مادران و خانواده تعریف شده و در آن­ها رابطه والدین - کودک، از مهمترین و اصلی ترین مولفه­‌ها به شمار می­‌رود.

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان اصفهان ادامه داد: طرح توانمندسازی خانواده محور – همیار مادر و کودک، بر مبنای تسهیل تشکیل گروه‌­های همیاری مادران و نیز ایجاد اجتماعات کوچک محلی با هدف پیشگیری از آسیب­‌های اجتماعی طراحی و برنامه‌­ریزی شده است. این طرح، طرحی راهبردی با رویکرد پیشگیرانه چند سطحی در خانواده است و در سه مرحله؛ مادران باردار حدود ۴ ماه و بالاتر، مادران و ‌کودکان تا سن یکسالگی و مادران و کودکان تا قبل از ۳ سالگی زیر برنامه­‌ریزی شده است.

ابراهیمی با اشاره به اهداف طرح همیار مادر و کودک ، گفت: ترویج مسولیت­‌پذیری پدران و کمک به تغییر نگرش مادران از مادر کامل به مادر کافی؛  کمک به ایجاد جریان توانمندسازی مادران و پدران با رویکرد خانواده محور در حیطه‌­های در دسترس بودن، پاسخگو بودن و حساس بودن در رابطه با کودک؛ بکارگیری مشارکت مادران و پدران در تشکیل گروه‌­های همیار مادر و کودک و ایجاد فضای گفتمان، پویایی و پایداری گروه همیار مادر و کودک از جمله این اهداف است.

وی یادآور شد: آشنایی با سلامت روانی اجتماعی، مفاهیم پایه و تعیین‌­کننده­‌های آن، مهارت‌های مورد نیاز برای سلامت و رفاه، خودآگاهی و خودشفقتی، آشنایی با مفاهیم و رویکردهای مبتنی بر رشد و تکامل همه جانبه دوران ابتدای کودکی، آشنایی با رویکردها و مفاهیم مرتبط با دلبستگی ایمن، به تسهیلگران و مخاطبین از عناوین آموزشی در گروه مخاطبین است.

معاون پیشگیری اداره کل بهزیستی استان اصفهان در پایان گفت: در این طرح تسهیلگران طی ۱۳ جلسه آموزشی مفاهیم دلبستگی ایمن را به مادران آموزش داده و تمرین‌­های مرتبط با آن را تنطیم نموده و به اجرا می‌گذراند فعالیت کلاس آموزشی کاملا مشارکتی می‌باشد و تا پایان ۳ سال کودک مادر را همراهی خواهند نمود.

 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

دیدگاه

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه