مدل توسعهی قشم و کیش مناسب هرمز نیست/نسخهپیچی بدون کارشناسی جزیره را تباه میکند
از شواهد چنین برمیآید که افراد بدون شناخت از ظرفیتهای جزیرهی هرمز در حال ارائهی طرحهایی هستند که بیشک آیندهی این جزیره را به مخاطره خواهد انداخت.
به گزارش خبرگزاری موج هرمزگان، در سالهای اخیر توجهات به جزیرهی هرمز بسیار بیشتر شده است و افراد و سازمانها با نیتهای متفاوت به این جزیره ورود کردهاند و اهداف مختلفی را نیز دنبال میکنند اما اظهارنظرهای غیرکارشناسی از سوی افراد تصمیمساز و تصمیمگیر یا عدم شناخت اکوسیستم جزیره و تمایزات آن با سایر جزایر استان هرمزگان یا جهان میتواند عاقبت ناخوشی را برای این میراث طبیعی سترگ و مردمان ساکن در آن به دنبال داشته باشد.
درحالیکه چندی پیش جمعی از نخبگان فرهنگی هرمزگان طی نامهای به رئیسجمهور درخواست کردند تا منظر طبیعی و فرهنگی جزیره هرمز به ثبت ملی برسد اما صحبتهای مطرح شده در «جشنواره بینالمللی مسیر جرون» که البته مشخص نشد که کدام جنبهاش بینالمللی بود بر نگرانیها افزود.
مسئولان استانی با حضور در جزیرهی هرمز و در قالب جشنوارهی جرون طرحها و پیشنهادهایی برای آینده این جزیره ارائه دادند که امیدواریم اکثر این وعدهها نیز مانند وعدههای پیشینیان در حد وعده باقی بماند و عملی نشود.
ایجاد مزیت تجاری، احیای بازارچههای مرزی، احیای گمرکات، ایجاد پلاژ بانوان در محدوده جنگلهای حرا و برپایی جشنواره فرش آبی از نکات مبهمی بود که به نظر میرسد نهتنها هرمز را از شکل و شمایل گردشگردوست خود خارج میسازد بلکه با ماهیت اکوتوریسم هرمز نیز همخوانی ندارد و میتواند آسیبهای زیستمحیطی فراوانی در پی داشته باشد.
انگار مسئولان هرمز را با قشم و کیش اشتباه گرفتهاند و به دنبال اجرای مدل توسعهی این دو جزیره در هرمز هستند؛ این در حالی است که هر منطقه مدل توسعهی خاص خود را میطلبد که نمونهی موفق آن را باید در بندر کنگ دید.
در شرایط فعلی با اقدامات غیرکارشناسی نهتنها سرمایههای طبیعی در جزیره هرمز از بین میرود که تا چند سال آینده گردشگران نیز دیگر تمایلی به بازدید از جزیره نخواهند داشت و قاعدتاً در این وضعیت باید سازمانهای میراث فرهنگی و گردشگری و همچنین سازمان محیطزیست بر این مسئله نظارت دقیق داشته باشند و تمام ابعاد کار را بسنجند اما شوربختانه جزیره هرمز نهادی به نام میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری ندارد و در سالهای گذشته نیز سازمان محیطزیست در قبال برخی از طرحهای شائبه دار در این جزیره سکوت کرده و سازمان بنادر نیز بدون در نظر گرفتن قوانین خود با چشمپوشی تمام، سعی داشته است تا وارد ستیز با افراد و سازمانهای متخلف نشود.
در این وضعیت میطلبد تا مسئولان دلسوز ضمن بازنگری در طرحهای مطرح شده با ایجاد اتاقهای فکر و دعوت از صاحبنظران این عرصه نسخهای برای توسعهی هرمز بپیچند که در آینده هزار طبیب برای زنده نگه داشتن بیمار سالها انگشتبهدهان نمانند.
ارسال نظر