کتاب «پاسبانان جنوب» منتشر شد
کتاب پاسبانان جنوب در قطع وزیری و با تیراژ هزار و پانصد نسخه در مورد گذری تاریخی بر ایل بزرگ زنگنه توسط انتشارات فرهنگ سبز منتشر گردید.
به گزارش خبرگزاری موج فارس، اکبر کریمی، یکی از مولفان کتاب پاسبانان جنوب از مهمترین رسالت های یک کتاب تاریخی را تاباندن نوری بر تاریکی ها تاریخ دانست و گفت: هر چه یک اثر تاریخی بتواند به روشنی تاریخ کمک کند، ارزشمند تر است و بهترین داور برای یک اثر فرهنگی، زمان است، هر کتاب تاریخی اگر بتواند از داوری زمان به سلامت گذر کند به همان میزان شایسته تر و گرانبهاتر است.
وی این کتاب را تلاشی برای نمایاندن چگونگی استقرار ایل زنگنه در نواحی جنوبی فارس خواند و در ادامه بیان داشت که این پژوهش با بررسی منابع تاریخی دلایل حضور ایل زنگنه را در جنوب واکاوی می کند وی معتقد است: اگر نبود اقدام حاکم متمرد لار برای چپاول اموال تاجر ونیزی و به دنبال آن مراقبت از نوارهای مرزی هرگز پای این ایل بزرگ به جنوب کشیده نمی شد، دست درازی پرتقالی ها به خاک ایران و حضور سرداران بزرگ صفوی، الله وردی خان و امام قلی خان بهانه ای شد تا ما شاهد حضور ایل زنگنه برای پاسبانی از مرزها و سرزمین های جنوبی باشیم به گونه ای که در پژوهش کاملا شرح داده شده است نزدیکی این سرداران به ایل زنگنه و اقامت آنها باعث می شود که افراد این ایل در جنوب ساکن شده و شاهد زمینه حضور نفرات دیگری از ایل زنگنه در مقاطع مختلف تاریخی در جنوب هستیم.
این استاد دانشگاه با بیان این که این کتاب چهار فصل دارد گفت: در فصل اول به خاستگاه، وجه تسمیه و تاریخچه سیاسی ایل زنگنه پرداخته شده است، در فصل دوم پژوهش چگونگی استقرار ایل زنگنه در جنوب تشریح شده و با دنبال کردن منابع و اسناد دلایل و نحوه استقرار ایل زنگنه در بیخه جات جنوب شرح داده شده است، در فصل سوم به حوادث درشت تاریخی که در منابع یا اسناد تاریخی نشانی از آنها وجود داشته پرداخته شده و به نوعی این حوادث را از نگاه و نظر راویان زنگنه ای بیان داشته است. فصل چهارم در برگیرنده ی اسناد، عکسها و شجره نامه بخشی از ایل است.
وی همچنین با اشاره به فصل آخر این کتاب می گوید؛ این بخش به دلیل وجود اسنادی که تا پیش از این در هیچ پژوهشی نیامده بسیار ارزشمند است، اسنادی که نشان می دهد این ایل تلاشی ستودنی برای عمران و آبادی نقاط محروم جنوب داشته است که بازگو کننده چهره دیگری از ایل زنگنه است و نشان از تلاش مردانی سختکوش است که با نامه نگاری به بالاترین مقامات کشور برای آبادانی منطقه خود تلاش نموده اند. این اسناد حاوی اطلاعاتی است که برای مورخان بسیار گرانبهاست چون به روشن شدن تاریخ کمک بسیاری می کند و همچنین وجود اسنادی که به سالهای اول پیروزی انقلاب اسلامی مربوط است به زوایایی دیگری از تاریخچه انقلاب اسلامی در لامرد پرداخته و کمک می کند و پرده ای متفاوت از تاریخ را بازگو می کند.
این پژوهشگر تاریخ معتقد است که این اثر تاریخی کاستی های هم دارد که امید است با نظر کارشناسان تاریخ و اهالی فرهنگ و نقدهای دقیق منتقدان به بهبود کیفیت اثر منجر شود.
پویا محسنی مدیر تولید این کتاب نیز معتقد است که در ده سال گذشته بحران های اقتصادی بر روی کتابخوانی مردم اثر گذاشته است و همچنین افزایش قیمت کاغذ، تحریم ها، مسائل انتشار و مشکلات دیگر هم وجود داشته که به همین دلیل دغدغه مطالعه در مردم از بین رفت.
ناشر این اثر همچنین با ذکر زمان طی شده برای تولید و انتشار بیش از دوازده عنوان کتاب گفت: اما هیچ کدام به شیرینی پاسبان جنوب نبوده و علاقه و زمانی که روی آن صرف شد شاید به تعلق خاطر خود و دین ی که بر گردن ما برای ثبت تاریخ، گذشتگان و پیشینیان دارند بوده است.
وی کتاب پاسبانان جنوب را به این دلیل که پژوهشی تاریخی و معاصر بود در کنار پژوهش سنگین، تولید و انتشارش سخت و زمان بر بودن ان از متفاوت با موارد مشابه اش دانست.
محسنی در پایان با اشاره به گرانی کاغذ و عدم استقبال از محصولات فرهنگی با وجود رسانه های جدید انتشار و استقبال از این اثر را نویدی خوب دانست.
ارسال نظر