خواص شگفت انگیز موز برای سلامتی بدن / تنظیم قند خون و بهبود عملکرد کلیه ها
موز یکی از محبوبترین میوهها در سراسر جهان است. موز حاوی خواص ضروریست که میتوانند به حفظ سلامت بخشهای مختلف بدن کمک کنند.
به گزارش خبرگزاری موج اصفهان، موز به غیر از داشتن ویتامین ب ۶، منبع خوبی برای تامین ویتامین ث، فیبر غذایی، پتاسیم و منگنز است. علاوه بر این، موز فاقد چربی و کلسترول بوده و تقریبا هیچ سدیمی ندارد. خواص موز و تاثیرات آن بر بدن انکار ناپذیر است، به طوری که مانع از بروز بسیاری از نارساییها و بیماریها در افراد میشود.
گذشته از مغذی بودن موز، میتوان از آن به عنوان یک میان وعده انرژیزا و خوشمزه نیز استفاده کرد. موز سرشار از انواع آنتی اکسیدانها است که قادرند شما را از خطر رادیکالهای آزادی که هر روز با آنها در تماس هستید، محافظت کنند.
کربوهیدرات موجود در موزهای سبز و نارس بیشتر از نشاسته و نشاسته مقاوم تشکیل شده است، اما با رسیدن موز، نشاسته به قند (گلوکز، فروکتوز و ساکارز) تبدیل میشود.
موز حاوی مقدار نسبتا زیادی فیبر و چندین آنتی اکسیدان است.
موز و تنظیم قند خون
یکی از خواص مهم موز، سرشار بودن آن از پکتین (نوعی فیبر محلول که به کاهش اسهال و رفع یبوست کمک میکند) است. موزهای نارس حاوی نشاسته مقاوم هستند، که مانند فیبر محلول عمل میکنند و به سختی هضم و گوارش میشوند.
هم نشاسته پکتین و هم نشاسته مقاوم ممکن است میزان قند خون را بعد از مصرف غذا تعدیل کرده و به دلیل دیر هضم بودن، مدت طولانیتری در معده باقی بمانند و در نتیجه، اشتها را کاهش دهند.
در یک مطالعه در سال ۲۰۱۴، یک گروه پانزدهنفره بیماران دیابتی برای صبحانه، میزان مشخص و ثابتی از موز را مصرف کردند. پژوهشگران دریافتند که قند خون بعد از صرف صبحانه افزایش چندانی از خود نشان نداد، اما این رژیم غذایی در درازمدت به کاهش سرعت افزایش قند خون منجر شد.
علاوه بر این، موز شاخص گلیسمی (GI) متوسط تا پایینی دارد، بر اساس این شاخص میتوان تخمین زد که غذاها به چه میزان و با چه سرعتی میتوانند قند خون را افزایش دهند. مقدار GI موزهای نارس حدود 30 است، در حالیکه شاخص گلیسمی موزهای رسیده به عدد 60 میرسد.
این بدان معنی است که موزها نباید باعث افزایش سطح قند خون در افراد سالم شوند. با این وجود، این مسئله ممکن است در مورد افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که احتمالا باید از خوردن موزهای رسیده اجتناب کنند، یکسان نباشد. در صورت مصرف نیز باید قند خون آنها به دقت کنترل و مانیتور شود.
باید توجه داشته باشید که خواص موز برای دیابت همچنان در دست تحقیق بوده و بهتر است این میوه برای افراد مبتلا به دیابت در اندازه مشخص و ثابت و همچنین با مشورت پزشک یا متخصص تغذیه مصرف شود.
تقویت سیستم گوارش
فیبر غذایی فواید متعددی برای حفظ سلامتی دارد، برای مثال میتواند به بهبود هضم غذا کمک کند. یک موز با اندازه متوسط حدود ۳ گرم فیبر دارد که آن را به یک منبع فیبر نسبتا عالی تبدیل میکند.
کمک به کاهش وزن
هیچ مطالعهای به طور مستقیم اثر موز بر کاهش وزن را تایید نکرده است. با این حال، موز ویژگیهایی دارد که میتواند به عنوان یک غذای مفید برای کاهش وزن در نظر گرفته شود. به عنوان مثال، موز کالری کمی دارند.
یک موز متوسط کمی بیشتر از ۱۰۰ کالری دارد و در عین حال بسیار مغذی و سیر کننده است. مصرف فیبر موجود در سبزیجات و میوههایی مانند موز با کاهش وزن بدن ارتباط مستقیم دارند. علاوه بر این، موزهای نارس پر از نشاسته مقاوم هستند، بنابراین ممکن است مدت طولانیتری شما را سیر نگه دارند و در نتیجه اشتهای شما کاهش پیدا کند لذا کمک به کاهش وزن یکی دیگر از خواص و فواید موز است.
موز و حفظ سلامت قلب
قلب قوی برای زندگی طولانی و سالم حیاتی است. افزودن موز به رژیم غذایی می تواند راهی بسیار خوب برای سلامتی باشد. تحقیقات نشان می دهند که پتاسیم در موز می تواند ضربان قلب را منظم نگه دارد. همان طور که مسئول انجام منقبض شدن ماهیچه ها است همچنین می تواند اثرات سدیم را بر فشار خون ما بی اثر کند
پتاسیم یک ماده معدنی است که برای سلامت قلب و خصوصا کنترل فشار خون ضروری است. با وجود اهمیت آن، تعداد کمی از افراد به اندازه کافی پتاسیم دریافت میکنند. موز یک منبع عالی برای تامین پتاسیم است. یک موز متوسط (۱۱۸ گرم) حدود ۹٪ از نیاز روزانه به پتاسیم را تامین میکند. خواص موز در حفظ سلامت قلب طی آزمایشهایی مورد تایید قرار گرفته است.
یک رژیم غذایی سرشار از پتاسیم میتواند به کاهش فشار خون کمک کند و افرادی که مقدار زیادی پتاسیم میخورند، تا ۲۷٪ کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی قرار دارند. علاوه بر این، موز حاوی مقادیر مناسبی منیزیم است که در حفظ سلامت قلب موثر خواهد بود.
پوکی استخوان هم از دیگر بلایاییست که گریبان افراد را به دلیل کمبود پتاسیم میگیرد. با توجه به افزایش قیمت لبنیات و کمرنگشدن محصولات لبنی در سبد غذایی خانوارها، پوکی استخوان یک خطر جدی برای بیشتر افراد است. اگر کاهش میزان کلسیم با کاهش پتاسیم همراه شود، فرایند پوکشدن استخوانها سرعت بیشتری خواهد گرفت.
آنتی اکسیدانهای قوی
میوهها و سبزیجات منبع عالی آنتی اکسیدانهای غذایی هستند و موز نیز از این قاعده مستثنی نیست.
از فواید موز، چندین نوع آنتی اکسیدان قوی از جمله دوپامین و کاتچین و فلاوونوئید و آمینه است که در موز موجود هستند.
این آنتی اکسیدانها با بسیاری از مزایای سلامتی، مانند کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و بیماریهای دژنراتیو (اختلال در مفاصل و ستون فقرات) مرتبط هستند. از سوی دیگر، دوپامین حاصل از خوردن موز به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل میکند. آنتیاکسیدانها از اکسیدهشدن سلولها توسط رادیکالهای آزاد جلوگیری میکنند. همچنین کاهش بیماریهای قلبی را میتوان از مهمترین خواص موز دانست.
موز به بهبود سلامت کلیه ها کمک می کند
پتاسیم برای کنترل فشار خون و بهبود عملکرد کلیه ضروری است. موز به عنوان یک منبع غذایی سرشار از پتاسیم میتواند برای حفظ سلامت کلیههای مفید باشد. یک مطالعه ۱۳ ساله در خانمها مشخص کرد که افرادی که ۲ تا ۳ بار در هفته موز میخورند، تا ۳۳٪ کمتر از سایر زنان در معرض ابتلا به بیماری کلیوی قرار دارند. مطالعات دیگر نشان میدهند افرادی که ۴ تا ۶ بار در هفته موز میخورند، تقریبا ۵۰٪ کمتر از کسانی که از این میوه مصرف نمیکنند به بیماریهای مربوط به کلیه دچار میشوند.
بنابراین، خواص موز برای بیماران کلیوی و افرادی با کلیههای سنگ ساز از نظر علمی قابل تایید است.
موز برای بهبود سلامت چشم
تحقیقات ثابت کرده است، اگر بزرگسالان در رژیم غذایی خود موز بگنجانند احتمال توسعه دژنراسیون ماکولا یا انحطاط عضلانی مربوط به سن را تا 36 درصد کاهش می یابد. این بیماری یکی از بزرگترین دلایل انحطاط بینایی در افراد مسن است.
فواید موز برای بهبود استخوان ها
حفظ استخوان های محکم، بسیار مهم است. زمانی استخوان ها تمام کلسیمی را که نیاز دارید، نگه می دارد و به آرامی آن را به هنگام نیاز به جریان خون آزاد می کند. اما کلسیم برای قوی و سالم نگه داشتن استخوان ها به چیزی بیشتر از کلسیم نیاز داریم. موز حاوی ویتامین C، ویتامین B6 و پتاسیم هستند. این مواد مغذی برای استخوان های محکم ضروری هستند.
سرشار از فیبر، سرشار از سلامتی
رژیم غذایی بیشتر ما در این زندگی فستفودصفتانه، از فقر فیبر در رنج و عذاب است. اگر عادت کردهاید که شکم خود را با کربوهیدراتهایی مثل برنج، نان و سیبزمینی پر کنید و وعدههای زیادی را در هفته به فستفود اختصاص میدهید، باید به شما هشدار دهیم که کمبود فیبر میتواند حسابی کار دستتان دهد! میوهها و سبزیجات، تمام آن چیزی هستند که شما نیاز دارید.
داشتن فیبر زیاد یکی از خواص موز است که میتواند به متعادلکردن رژیم غذایی شما کمک کند. یک موز رسیده متوسط حاوی ۳ گرم فیبر است و کمک میکند میزان کلسترول و فشار خون شما کنترل شود. خبر خوش برای افرادی که اضافهوزن دارند این است که مصرف فیبر کافی اشتهای شما را کم میکند و در نتیجه وزنتان را کاهش میدهد. پس بهتر است از خواص موز غافل نشوید.
موز و تقویت معده
علاوهبر ترکیب جادویی چاینبات که مادرانمان برای هر دردی تجویز میکنند، خوردن موز هم از دیگر نسخههاییست که اکثر مادران برای مشکلات گوارشی افراد خانواده میپیچند. شاید برای شما هم پیش آمده باشد که هنگام ابتلا به اسهال، با خوردن موز بهتر شده باشید. دلیل چنین اتفاقی، پروبیوتیکهای موجود در این میوه خوشرنگ است.
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که در معده وجود دارند و نقش موثری در فرایند گوارش بازی میکنند. بنابراین دفعه بعدی که دچار مشکلات گوارشی شدید، مطمئن باشید که این خواص موز برای معده میتواند به کمکتان بیاید.
بالا بردن سیستم ایمنی بدن با موز
موز پر از مواد معدنی و مواد مغذی مختلف است. در میان آنها آهن، روی، ویتامین A، ویتامین B، ویتامین C، سلنیوم و پروتئین قرار دارند. تمام این مواد سیستم ایمنی را تقویت می کنند و سلامت کلی را بهبود می دهند.
موز برای از بین بردن کم خونی
موز نیز حاوی مواد مغذی فراوان است و در بین آنها آهن، اسید فولیک و B12 است. این ها دقیقا همان چیزی هستند که بدن ما نیاز به مبارزه با کم خونی دارد. می توانید مقداری عسل را روی موز بگذارید، چون می تواند به جذب آهن، از طریق مقدار غنی مس کمک کند.
تامین انرژی بدون نگرانی از چاقشدن
اگر دقت کرده باشید موز یکی از خوراکیهای محبوب ورزشکاران در حین برگزاری مسابقات حرفهای ورزشیست. مهمترین دلیل این انتخاب که یکی از محبوبترین فواید موز هم محسوب میشود، میزان انرژی بالای موجود در موز و افزایش سرعت ریکاوری بدن است. البته برخلاف نوشیدنیها و خوراکیهای شیرین دیگر، این انرژی زیاد نه شما را چاق میکند و نه کلسترول خونتان را افزایش میدهد.
موز شامل سه نوع قند طبیعی ساکاروز، گلوکز و فروکتوز است که عوارض مضر و جانبی قندهای مصنوعی را با خود به همراه ندارد. خواص موز، این میوه را برای کودکان، نوجوانان، ورزشکاران و افراد شاغلی که به یک میانوعده پرانرژی و سالم نیاز دارند، به یک گزینه عالی تبدیل کرده است.
ارسال نظر