خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
۲ سناریو در مورد آینده بازار طلا و ارزِ ایران
«همزمان با در پیش بودن مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، بسیاری از افکار عمومی و حتی تحلیلگران این سوال را مطرح می کنند که آینده قیمت ها در بازار طلا و ارز چگونه خواهد بود؟ سوالی که به نظر می رسد در دو سطح می توان به آن پاسخ داد.»

، به تازگی و تنها اندکی پس از اعلام خبر رسمی آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط پایتخت عمان در روز شنبه آتی، شاهد کاهشی شدن قیمت ها در بازار طلا و ارزِ کشورمان بودهایم. در این راستا، قیمت سکه امامی از بیش از ۱۰۲ میلیون تومان، به کانال ۹۰ میلیون تومانی سقوط کرده و البته که قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز از کانال ۸ میلیون تومان به کانال ۷ میلیون تومانی کاهش یافته است. قیمت هر دلار آمریکا نیز از چیزی در حدود ۱۰۵ هزار تومان به ۱۰۰ هزار تومان و حتی کمتر رسیده است.
در این راستا، بسیاری از افکار عمومی و حتی تحلیلگران به طور خاص سعی دارند این سوال را پاسخ دهند که آینده بازار طلا و ارز در کشورمان چگونه خواهد بود و آیا کاهش قمیت ها می تواند ادامه دار باشد؟ در پاسخ به این افراد باید گفت که در ابتدای کار باید این نکته را مشخص کنیم که اساسا مساله اصلی و محوری در اقتصادِ ایران امروز، سیاست است.
این یعنتی معادلات و پیچ و تاب های سیاسی از اثرگذاری قابل توجهی بر رویدادهای اقتصادی در کشورمان برخوردارند و درست به همین دلیل تا نوسانات و تنش های سیاسی هستند، باید انتظار رخنمایی آنها در بازارهای مالی و اقتصادی کشورمان را نیز داشته باشیم. درست به همین دلیل، می توان ۲ سناریو را در مورد آینده قیمتها در بازارهای طلا و ارز کشورمان مطرح کرد.
اول اینکه اگر مذاکرات غیرمستققیم ایران و آمریکا در عمان خیلی زود به نتایج ابتدایی برسد، انتظار می رود که بازارهای طلا و ارز نیز با یک شوک جدی رو به رو شوند ریزش قیمت ها در این بازارها سرعت بگیرند. اساسا به همین دلیل هم است که برخی تحلیلگران تاکید دارند در صورت مثبت بودن فضای مذاکرات مذکور، بازارهای طلا و ارز ایران با واقعیت های تازه ای مواجه خواهند شد. روندی که در روزهای اخیر جلوه های ابتدایی آن را مشاهده کرده ایم.
البته که باید توجه داشته باشیم محرک اصلی افزایش قیمت طلا و ارز در ایران صرفا مسائل سیاسی نیست و برخی نابسامانی های ساختاری نهادینه شده و البته سومدیریت ها در اقتصاد ایران نیز در این رابطه ایفای نقش جدی دارند. با این همه، کاهش قیمت ها در بازار طلا و ارز در صورت به نیجه رسیدن مذاکرات غیرمستقیم میان تهران-واشینگتن، گزینه حتمی است.
نکته دوم اینکه برخی صاحب نظران بر این مساله تاکید دارند که سطح و گستره مشکلات میان ایران و آمریکا به مراتب فراتر از مساله اتمی تهران است و درست به همین دلیل می توان گفت که مشکلات دو طرف به این زودیها حل نخواهد شد. در این میان، باید این نکته را نیز مد نظر داشت که دیوار بیاعتمادی میان ایران و آمریکا، حقیقتا بلند است و این مساله خود مانعی جدی برای وقوع اتفاقات مثبت و سریع در قالب مذاکرات غیرمستقیم دو کشور است.
از این رو، به نوعی می توان انتظار ایجاد فضایی مبهم و البته با نوسانات گاه و بیگاه را در بازار طلا و ارز کشورمان داشته باشیم. در این چهارچوب، با شنیدن اخبار مثبت می توان انتظار ریزشی شدن بازار را داشت و بالعکس با اوج گیری اختلافات، بازار افزایشی خواهد شد. در این میان، به نظر نمی رسد که مذاکرات ایران و آمریکا، خیلی زود به نتیجه برسد و به هر حال، دو طرف و مخصوصا ایران خیلی محتاطانه به معادله مذاکره نگاه می کنند. موضوعی که خود حامل پالس های معناداری برای بازارهای طلا و ارز کشورمان است.
ارسال نظر