English

موج گزارش می دهد؛

واکنش های جهانی به بحران استقلال کاتالونیا

در پی اعلام استقلال یک طرفه کاتالونیا و اوج گیری مجدد بحران در اسپانیا، دولت محلی اسکاتلند تنها واحد رسمی جهان است که از آن حمایت می کند.

واکنش های جهانی به بحران استقلال کاتالونیا

به گزارش خبرنگار بین الملل خبرگزاری موج، تحولات استقلال خواهانه کاتالونیا در دو ماه اخیر از نظر عدم کسب مشروعیت و پذیرش بین‌المللی شباهت زیادی به رویدادهای اقلیم کردستان عراق پیداکرده است. در هر دو مورد قاطبه کشورهای جهان با تحرکات یک‌طرفه استقلال‌طلبان مخالفت کرده و خواستار مذاکره با دولت‌های مرکزی عراق و اسپانیا شده‌اند.

منطقه کاتالونیا که پس از چند هفته تلاطم چند روز در آرامش بود، از دو روز پیش بار دیگر آبستن حوادث پر شتابی شده است. پس‌ازاینکه «کارلس پوجدومون»، رئیس دولت کاتالونیا با انتشار بیانیه‌ای ضمن محفوظ دانستن حق استقلال‌طلبی برای این منطقه، از تعلیق اجرای لایحه نتایج همه‌پرسی برای مذاکره با مادرید خبر داده بود و از سوی دیگر دولت مرکزی نیز خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام در کاتالونیا شد، به نظر می‌رسید راه‌حلی نسبی برای جلوگیری از برخورد میان دو طرف پیداشده است.

افزایش شکاف‌ها میان دو طرف

از یکسو جدایی‌طلبان می‌توانستند با پذیرش برگزاری انتخابات زودهنگام، با تبلیغاتی وسیع و استفاده از غلیان حس جدایی‌طلبی تعداد زیادی از کاتالان‌ها با پیروزی در انتخابات احتمالی نیز برخورداری از اراده اکثریت را به رخ همگان بکشند و بار دیگر پارلمان و کابینه محلی کاتالونیا را قبضه کنند.

 از سوی دیگر نیز دولت مرکزی اسپانیا نیز با اشاره به عدم مشارکت بیش از ۵۶ درصد کاتالان‌ها در همه‌پرسی اخیر و پایگاه نژادی و طبقاتی بسیاری از آن‌ها معتقد است اگر کاتالان‌های مخالف استقلال از اسپانیا مشارکت گسترده‌ای در انتخابات داشته باشند، نتیجه نهایی به گونه دیگری رقم خواهد خورد و استقلال‌طلبان اکثریت را از دست می‌دهند.

بنابراین پذیرفتن برگزاری انتخابات زودهنگام می‌توانست ضمن کاهش تنش‌ها، نهایتاً نشان‌دهنده مشروعیت یکی از دو طرف باشد. اما کابینه پوجدمون پس از استقبال اولیه، اعلام کرد با برگزاری انتخابات زودهنگام در این منطقه مخالف است و درصورتی‌که مادرید فشار بیشتری برای اعمال حاکمیت مستقیم بر این منطقه بیاورد، به‌صورت یک‌طرفه اعلام استقلال خواهد کرد.

درنتیجه این اقدام، «ماریانو راخوی»، نخست‌وزیر اسپانیا از سنای اسپانیا درخواست کرد خودمختاری کاتالونیا را لغو کند و دستور برگزاری انتخابات زودهنگام در این منطقه را صادر کند.

این امر نیز به واکنش مجدد پارلمان محلی کاتالونیا منجر شد و این پارلمان در اقدامی یک‌طرفه رأی‌گیری برای اعلام استقلال از اسپانیا را در دستور کار خود قرار داد. در جریان این رأی‌گیری از ۱۳۵ نماینده پارلمان کاتالونیا، تنها ۷۰ نفر (نزدیک به ۵۲ درصد) به این طرح رأی مثبت دادند و ۱۰ نفر نیز با آن مخالفت کردند.

به‌این‌ترتیب طرح استقلال کاتالونیا تصویب شد، اما تنها چند ساعت پس‌ازاین رویداد، مجلس سنای اسپانیا فرمان انحلال دولت و پارلمان محلی کاتالونیا را صادر کرد. برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی در ۲۱ دسامبر (۳۰ آذر) نیز در دستور سنای اسپانیا خواسته‌شده است.

اکنون باید دید درحالی‌که نیروهای پلیس ملی اسپانیا در خیابان‌های بارسلونا ظاهرشده‌اند، استقلال‌طلبان کاتالونیا تا چه میزان در برابر ابزارهای تولید اجبار دولت مرکزی مقاومت خواهند کرد.

طرفداری اسکاتلند

تنها بازیگر رسمی جهان که از مواضع استقلال‌طلبان کاتالونیا حمایت می‌کند، دولت جدایی‌طلب اسکاتلند است. «فیونا هیسلوپ»، وزیر امور خارجی در کابینه دولت تفویضی اسکاتلند در بیانیه‌ای گفت: ما موضع دولت کاتالونیا را درک می‌کنیم و به آن احترام می‌گذاریم.

او گفت: «درحالی‌که اسپانیا حق دارد با استقلال مخالفت کند، مردم کاتالونیا باید این قدرت را داشته باشند تا درباره سرنوشت و آینده خودشان تصمیم‌گیری کنند. حرکت اخیر در اعلام استقلال پس‌ازآن انجام شد که درخواست‌های مکرر برای گفت‌وگو با مخالفت روبرو شد.»

این مقام دولت اسکاتلند تأکید کرد: «اتحادیه اروپا مسئولیت اخلاقی و سیاسی دارد تا از گفت‌وگو حمایت کند و مشخص کند که چگونه این شرایط را می‌توان به‌صورت مسالمت‌آمیز و دموکراتیک حل‌وفصل کرد.»

مخالفت یکپارچه اروپایی‌ها و آمریکا

از سوی دیگر اما چندین کشور اروپایی ازجمله فرانسه، آلمان و همچنین آمریکا با رد استقلال یک‌جانبه کاتالونیا از تلاش‌های دولت راخوی برای حفظ وحدت اسپانیا حمایت کردند.

این بحران اکنون وارد یک‌ فاز جدید و احتمالا خطرناک خواهد شد چون استقلال‌طلبان کاتالونیا خواهان تقابل از طریق نافرمانی مدنی شده‌اند.

بلافاصله بعد از اعلام استقلال یک‌جانبه کاتالونیا بازار بورس و سهام اسپانیا شاهد افت شدید از بابت نگرانی‌های مربوط به این بحران شد.

هنوز مشخص نیست که انتخابات جدید بتواند بحران کاتالونیا را به سرانجام برساند یا خیر چرا که یک ریسک است که می‌تواند حتی منجر به افزایش حامیان استقلال در کاتالونیا شود.

گروه اصلی حامی استقلال کاتالونیا موسوم به مجمع ملی کاتالان از کارمندان دولت این منطقه خواسته از دستورهای دولت اسپانیا تبعیت نکنند و دست به «مقاومت صلح‌آمیز» بزنند.

همچنین دادگاه قانون اساسی اسپانیا نیز یک ‌روند بررسی رأی یک‌جانبه کاتالونیا به استقلال را شروع کرده تا درنهایت دادستان‌ها تصمیم بگیرند آیا این اقدام یک شورش بوده یا خیر.

در بروکسل «دونالد تاسک»، رئیس شورای اروپا گفت: «این رأی استقلال هیچ‌چیز را تغییر نداد و اتحادیه اروپا تنها با دولت مرکزی اسپانیا تعامل خواهد کرد.»

همچنین «عمر چلیک»، وزیر اتحادیه اروپای ترکیه با اشتباه توصیف کردن اقدام کاتالونیا به اعلام استقلال، گفت: «آنکارا همچنان به حمایت از تمامیت ارضی اسپانیا ادامه می‌دهد.»

دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نیز ضمن دعوت دو طرف به عدم خشونت‌ورزی از اعمال حاکمیت قانون در این کشور و اسپانیای متحد حمایت کرده است.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه