English

تبیین سناریوهای آمریکا در قبال توافق هسته ای ایران

رویکرد ایالات متحده آمریکا در قبال توافق هسته ای ایران در قالب چهار سناریو قابل طرح است

تبیین سناریوهای آمریکا در قبال توافق هسته ای ایران

به گزارش خبرنگار بین الملل خبرگزاری موج، توافق هسته ای ایران موسوم به برجام یکی از مهم ترین توافقات بین المللی در زمینه جلوگیری از گسترش و تکثیر سلاح هسته ای است.

سناریوهای آمریکا در قبال توافق هسته ای

توافق هسته ای همواره از سوی دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مورد انتقاد قرار گرفته است . وی بارها از آن به عناوین « بدترین توافق» « توافق بد» « افتضاح ترین توافق» « توافق شرم آور برای آمریکا» و ... یاد کرده است. وی در میتینگ انتخاباتی خود در انتخابات 2016 بر این تاکید کرد که در صورت قدرت یابی اولین اقدام آن پاره کردن توافق هسته ای است.

با وجود نگرش بسیار منفی دونالد ترامپ در مورد توافق هسته ای، وی پای بندی ایران به برجام را مورد تایید قرار داده است اما در آخرین بار بر این تاکید کرد که اگر اصلاحات مدنظر وی مورد برآورده نشود از توافق خارج خواهد و تحریم ها را علیه ایران دوباره فعال می کند.

12 می زمان تصمیم دونالد ترامپ برای تایید یا عدم تایید پای بندی ایران به توافق هسته ای است. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران امروزه بر این تاکید می کنند که دونالد ترامپ در قبال توافق هسته ای چه سناریویی را اجرا می کند.

برخی از تحلیلگران بر این عقیده هستند که سناریوی نخست آمریکا خروج از برجام است. مخالفین خروج آمریکا در انتقاد از این سناریو بر 4 نکته تاکید می کنند

1- اگر امریکا از برجام خارج شود در حالی که ایران به طور کامل به تعهدات خود کاملا پای بند بوده است و همچنین آژانس بین المللی هم به طور مکرر پای بندی ایران به توافق هسته ای را تایید کرده است این می تواند اعتماد جامعه بین المللی را نسبت به آمریکا تضعیف کند.

2-  خروج آمریکا از برجام زمینه افزایش تنش در روابط بین آمریکا و کشورهای اروپایی را فراهم می کند زیرا که کشورهای اروپایی به طور متحد خواهان حفظ برجام هستند.

3- اگر آمریکا از برجام خارج شود این امر می تواند بر مذاکرات احتمالی آمریکا و کره شمالی در ماه می تاثیرگذار باشد.

4- خروج آمریکا از برجام می تواند انگیزه ایران را برای دستیابی به سلاح هسته ای را افزایش دهد.

سناریوی دوم سناریوی ابقای آمریکا در برجام و اعمال تحریم های جدید علیه ایران است. این سناریو در این راستا است که دولت آمریکا همراه با کشورهای اروپایی تحریم های غیرهسته ای علیه ایران را به دلیل فعالیت های موشکی و سیاست های منطقه ای ایران به طور خاص در بحران سوریه و یمن و همچنین مسئله حقوق بشری را افزایش دهند تا از این طریق زمینه منفعت برجام را برای ایران کاهش دهند و هم از طریق فشارها را برای مهار ایران افزایش دهند.

برای نمونه می تواند تلاش کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان در ماه آوریل برای اعمال تحریم های جدید علیه ایران برای جلوگیری از خروج آمریکا از برجام اشاره کرد.

در واقع هدف ایالات متحده آمریکا از اعمال تحریم علیه ایران ضربه زدن به اقتصاد ایران به طور خاص در بخش نفت و حمل و نقل دریایی و هوایی است.

مخالفین این سناریو بر این عقیده هستنت انتصاب های جدید در ساختار وزارت امور خارجه و رئیس شورای امنیت ملی احتمال خروج آمریکا از برجام را افزایش داده است زیرا که جان بولتون یک ضد ایرانی تمام عیار است که هدفش سرنگونی نظام جمهوری اسلامی ایران است. بنابراین وی یکی از شیوه های ممکن برای سرنگونی نظام ایران را فراهم آوردن پوشش سیاسی برای مخالفین خارج نشین نظام ایران است.

همچنین مخالفین این سناریو بر این عقیده هستند که احتمال شکل گیری یک تحریم علیه ایران بسیار دشوار است زیرا بر اساس قوانین اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم علیه کشورهای بیگانه باید اجماع اعضای اتحادیه اروپا محقق شود و کشورهایی مانند اسپانیا، ایتالیا و اتریش با این تحریم ها موافقت نکرده و گفته اند این اقدام به روابط تجاری آنها با ایران لطمه وارد می کند و همچنین آن ها بر این تاکید کرده اند که این اقدام نمی تواند دونالد ترامپ را در برجام ماندن راضی کند.

سناریوی سوم انجام اقدام نظامی علیه ایران است. این اقدام امروزه با انتصاب مایک پامپئو وزیر امور خارجه و جان بولتون رئیس شورای امنیت ملی دو باز افراطی و ضد ایرانی احتمالش افزایش یافته است اما با این وجود به دلیل هزینه بالایی که این تهاجم دارد غیرمحتمل است.

این سناریو به دلیل مشکلات مالی آمریکا در پی مداخلات خود در منطقه خاورمیانه امری دور از انتظار است و علاوه بر این ترامپ در نقش یک بازرگان همواره محاسبه سود وزیان می کند و می داند که وقوع هر جنگی به معنای وارد امدن زیان های اقتصادی به آمریکا است. و علاوه بر این حمله افکار عمومی آمریکا از تهاجم به ایران حمایت نمی کنند.

سناریوی چهارم که بیشتر با رویکرد دونالد ترامپ همخوانی دارد این است که ترامپ برای انعقاد معامله با دیگران درصدد دامن زدن بیشتر به تنش ها است تا از این طریق امتیاز بیشتری هم از متحدین و هم از دشمنان خود کسب کند.

عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه