ماهاتیر محمد:
معامله قرن نقض قوانین بینالمللی است
نخستوزیر مالزی گفت: حقیقت این است که این (معامله قرن) نقض قوانین بینالمللی است. از همه مهمتر آنکه این طرح فرایندهای داخلی را نادیده میگیرد.
به گزارش خبرگزاری موج، ماهاتیر محمد ، نخستوزیر مالزی هنگام سفر رسمی به آنکارا در مصاحبه با یک رسانه ترکیهای با تاکید بر لزوم زنده نگهداشتن موضوع فلسطین، افزود: تلاشی در جریان است که (موضوع فلسطین) کاملا فراموش شود، انگار که اصلا هیچ اتفاقی نیفتاده است و اصلا به اینکه چطور سرزمین فلسطین از آنها غصب شد تا دولت اسرائیل ایجاد شود، هیچ اشارهای نمیشود.
خبرگزاری آناتولی در این مصاحبه اختصاصی ابتدا از روابط دو جانبه مالزی و ترکیه آغاز کرد و سپس به موضوعات روابط خارجی پرداخت.
نخستوزیر مالزی با تاکید بر آمادگی کشورش برای توسعه مراودات اقتصادی و تجاری با ترکیه گفت: «ما در ترکیه پتانسیل بسیاری میبینیم که میتوانیم واردات برخی از کالاهایی که از دیگر کشورها انجام میدهیم را از ترکیه انجام دهیم. ترکیه میتواند منبع جایگزین آن کشورها برای ما باشد».
این رسانه ترکیهای در ادامه مصاحبه سوال کرد: «محکوم کردنهای علنی اسرائیل توسط شما و دفاع شما از فلسطین در سخنرانیهایتان، با تحسین گسترده جهان اسلام مواجه شده است. شما درباره سیاستهای وحشیانه اسرائیل علیه فلسطین چه نوع سیاستی را برای پیگیری در نظر دارید؟»
نخستوزیر مالزی گفت: «در رابطه با مساله فلسطین، حقیقت آشکار آن است که نه در رسانهها و نه در شبکههای تلویزیونی به اندازه کافی به این موضوع پرداخته نشده است. به نظر میرسد که در بخشی از رسانهها درباره اینکه مشکلات فلسطین برجسته نشود، توافقی وجود دارد. اصلا به اینکه چطور سرزمین فلسطین از آنها غصب شد تا دولت اسرائیل ایجاد شود، هیچ اشارهای نمیشود و در پی آن اسرائیل با اشغال سرزمینهای بیشتری از اراضی فلسطین قوانین بینالمللی را نقض کرد. اینها مضوعاتی هستند که اغلب اشارهای به آنها نشده است. از نظر ما موضوع اصلی که باید بر آن تاکید شود، دلایل تروریسم است. امروزه تقریبا پیشاپیش این اجماع وجود دارد که مسلمانان مقصر تروریسم هستند اما حقیقتی که شما گفتید و بعد از غصب سرزمین فلسطین و بی اعتنایی به قوانین بینالمللی توسط اسرائیل، این اقدامات منجر به اقداماتی که به اقدامات تروریستی موسوم شده، منجر شده است. برای خلاص شدن از تروریسم، ما باید دلایل افرادی را که به این اقدامات دست میزنند، بشناسیم. ما در مالزی برای اینکه قلوب و اذهان مردم حتی همه تروریستها در مالزی را به دست آوریم، برنامه ریزی کردیم و در نهایت تروریسم پایان یافت اما تا زمانی که شما به علل تروریسم توجه نکنید، قادر به توقف تروریسم نخواهید بود».
خبرگزاری «آناتولی» سوال کرد: «در این چارچوب، نظر شما درباره معامله قرن مطرح شده توسط آمریکا و برخی کشورهای حاشیه خلیج (فارس) چیست؟»
ماهاتیر محمد گفت: «(معامله قرن) تنها برای حل کردن بخش مربوط به مشکل خودشان است. آنها میخواهند کاری که دارند میکنند را توجیه کنند در حالی که حقیقت آن است که این (معامله قرن) نقض قوانین بینالمللی است. از همه مهمتر آنکه این طرح فرایندهای داخلی را نادیده میگیرد. غصب سرزمین فلسطینیان در نتیجه همهپرسی یا توجه به نظر افکار عمومی صورت نگرفت. سرزمین (فلسطینیان) از آنها گرفته شد و بدون هیچ ملاحظهای برای اذهان و احساسات مردمی که آن زمان در فلسطین زندگی میکردند، این سرزمین به اسرائیل داده شد».
خبرنگار خبرگزاری آناتولی سوال کرد: «مالزی و ترکیه چطور میتوانند برای حل مساله فلسطین همکاری کنند؟»
نخستوزیر مالزی جواب داد: «قطعا یک کار که میتوان کرد، زنده نگهداشتن این موضوع است. تلاشی در جریان است که (موضوع فلسطین) کاملا فراموش شود، انگار که اصلا هیچ اتفاقی نیفتاده است اما حقیقت آن است که یک بیعدالتی گسترده علیه فلسطینیان صورت گرفته است و ما در نظر داریم، به نظر هم ترکیه و هم مالزی در نظر دارند که این موضوع را زنده نگهدارند تا جهان این بیعدالتی که در حق فلسطینان شده است را درک کند».
خبرنگار آناتولی پرسید: «همانطور که شما گفتید ما باید به دلیل اصلی تروریسم در موضوع اسرائیل- فلسطین نگاه کنیم. آیا ما میتوانیم بگوییم که ایجاد اسرائیل به این روش غیرقانونی، دلیل اصلی تروریسم است؟»
ماهاتیر محمد به این سوال اینطور جواب داد: «(بله) دلیل اصلی همین است اما این یک حقیقت تثبیتشده است که یک دولت اسرائیلی وجود دارد. حداقل کاری که دولت اسرائیل باید بکند آن است که به جمعیت قبلی فلسطینی اجازه بازگشت به سرزمینشان را بدهد و حداقل دو دولت متفاوت (فلسطینی و اسرائیلی) وجود داشته باشد و شهرکسازیهای اسرائیل در سرزمین فلسطین متوقف شود. این چیزی است که باید انجام شود. اگر علل تروریسم شناخته و به آنها پرداخته شود و ما در جهت توقف این بی عدالتی اعمال شده علیه فلسطینیان اقدام کنیم، به نظر من در سراسر جهان شاهد اقدامات تروریستی کمتری خواهیم بود یا حتی هیچ اقدام تروریستی وجود نخواهد داشت».
این رسانه ترکیهای در بخش دیگری از مصاحبه، از ماهاتیر محمد درباره سرکوب اقلیت مسلمان روهینگیا در میانمار سوال کرد و پرسید: « آیا شما به طور خلاصه میتوانید سیاست دولت مالزی درباره بحران روهینگیا را توضیح دهید؟»
نخستوزیر مالزی گفت: «مالزی به طور کلی خواهان دخالت در مسائل داخلی دیگر کشورها نیست اما مالزی به موضوع، کشتار یا نسلکشی، رفتار تبعیضآمیز علیه شهروندان میانمار که از نژاد متفاوت (در میانمار) هستند، پرداخته است. باید این موضوع با به رسمیت شناختن این موضوع که روهینگیا هم شهروندان میانمار هستند، حل شود. البته زمانی وجود داشت که در میانمار کشورهای بسیار مختلفی حضور داشتند اما بریتانیاییها تصمیم گرفتند که در میانمار یک حکومت حاکم شود و به خاطر این کار، بسیاری از قبایلی در برمه (اسم قدیمی میانمار) حضور داشتند اما اکنون یا باید با انها به عنوان شهروندان رفتار شود و یا اینکه به آنها سرزمین خودشان را برای ایجاد کشور خودشان بدهند».
خبرگزاری آناتولی از نخستوزیر مالزی سوال کرد: «ارزیابی شما از تصمیمات دیوان بینالمللی دادگستری درباره موضوع روهینگیا چیست؟»
ماهاتیر محمد در جواب گفت: «(تصمیمات و احکام) دیوان بینالمللی دادگستری تنها زمانی میتواند کارساز باشد که هر دو طرف یک موضوع، یافتهها (و احکام) دیوان را بپذیرند اما دیوان بینالمللی دادگستری اگر تصمیمی یکجانبه بگیرد، طرفهای مربوطه آن را محترم نمیشمارند در نتیجه ما باید به منظور موثر کردن تصمیم دیوان، نگرانی دولت میانمار را هم در نظر بگیریم».
ارسال نظر