English

کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با موج

برنامه ترامپ دائمی کردن محدودیت های مندرج برجام با همراهی اروپا است

کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به اهداف دولت آمریکا برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران در آینده گفت: ترامپ درصدد است محدودیت های ۱۵ و ۲۰ ساله مندرج در برجام را دائمی کند و در این مسیر اروپایی ها با ایالات متحده همراه خواهند بود.

برنامه ترامپ دائمی کردن محدودیت های مندرج برجام با همراهی اروپا است

دونالد ترامپ در سخنرانی روز گذشته با اعلام برنامه های جدید آمریکا در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران از راهبرد مقابله با اقدامات کشورمان در منطقه سخن گفت. در همین رابطه خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج گفتگویی با کامران غضنفری انجام داده است که در ادامه می خوانید:

ترامپ از همکاری با متحدانش برای مقابله با اقدامات ایران خبر داده است. به نظر شما آمریکا در چه حوزه هایی دست به اقدام خواهد زد؟

دولت آمریکا در سه موضوع تصمیم به مقابله با کشورمان گرفته است. یکی بحث محدودسازی موشک ها است که در این مسیر اروپایی ها هم با ایالات متحده همراه خواهند شد. اگرچه در حال حاضر به ظاهر اروپایی ها به ترامپ هشدار می دهند که از برجام خارج نشود و آن را حفظ کند اما فرانسه، انگلیس و آلمان در موضوع ایجاد محدودیت بر سر توان موشکی ایران با آمریکا هم نظر هستند و حتی اعلام آمادگی کرده اند با فشار بر تهران، کشورمان را وادار به عقب نشینی کنند. بحث دوم رویکرد آمریکا علیه محور مقاومت خواهد بود. واشنگتن تلاش دارد با همراهی اروپایی ها کاری کند تا ایران از عراق، سوریه و حمایت از مردم یمن و مقاومت فلسطین دست بردارد. 

بحث سوم هم تمدید محدودیت های 15 ساله و 20 ساله ای است که دولت آقای روحانی در برجام آن ها را پذیرفت. شواهد امر نشان می دهد غربی ها هماهنگ با هم می خواهند این محدودیت ها را دائمی کنند. 

شما به بحث فشار بر ایران برای دست برداشتن از حمایت از محور مقاومت اشاره کردید. ابزار آمریکا و متحدان اروپایی اش برای عملیاتی کردن این برنامه چیست؟ آیا می توان توافق میان فتح و حماس را در این راستا ارزیابی کرد؟ 

توافق فتح و حماس به دنبال فشارهای آمریکا و ارتجاع عرب در چند سال اخیر بر حماس صورت گرفت. آن ها همراه با هم حماس را تحت فشار گذاشتند تا از مواضع خود عقب نشینی کند و با جریان سازگار با اسرائیل کنار بیاید. این فشارها تا حدی جواب داد و در ادامه دنبال این هستند تا حماس را خلع سلاح کنند. اگرچه مقامات حماس اعلام کردند سلاح را کنار نمی گذارند اما آمریکا کماکان این هدف را پیگیری می کند. همچنین آمریکا می خواهد روابط ایران با حزب الله و جهاد اسلامی نیز قطع شود. در این راستا قطع حمایت مالی از محور مقاومت با توجه به سازوکاری که در برجام و FATF دیده شده، محقق می شود.  

ابزار دیگر قطعنامه ۲۲۳۱ و محدودیت پنج ساله ای است که ظریف در وین در قالب برجام پذیرفت. این اقدام علی رغم نهی رهبری انجام شد. بر اساس این محدودیت جمهوری اسلامی امکان صادرات تسلیحات متعارف به این جنبش ها را نخواهد داشت. 

تهدیدات ترامپ برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران با همسویی متحدانش امکان تحقق دارد یا خیر؟

این مساله بستگی به رفتار دولت دارد. اگر دولت آقای روحانی بخواهد رفتار چهار سال گذشته خود را ادامه دهد، متاسفانه این فشارها جواب می دهد. اما اگر دولت به توصیه های رهبری گوش دهد ما از پس مقابله با غرب خواهیم آمد. 

شما به برخی از سازوکارهایی اشاره کردید که در برجام درج شده است و غرب می تواند از آنها علیه ایران استفاده کند. دولت چطور می تواند مانع اجرای این سازوکارها شود؟

یکی از سازوکارهای برجام قطع روابط بانکی و مالی است. آقای ظریف چند روز قبل اقرار کرد که هنوز نمی توانیم یک حساب بانکی دلاری برای کارمندانمان در انگلیس باز کنیم. این به معنای آن است که وعده های رفع تحریم های بانکی محقق نشده و آمریکا زیر قول خود زده است. دولت آمریکا در ظاهر عنوان می کند ایران محدودیتی ندارد اما مانع همکاری اروپایی ها در حوزه بانکی با ایران می شود. در مقابل این شرایط، دولت هیچ کاری نکرد. در حالی که در نامه 29 مهر 1394 مقام معظم رهبری به رئیس جمهور، تاکید شد اگر هر گونه فشار جدید یا تحریم به هر بهانه ای علیه ایران وضع شد، اجرای برجام باید متوقف شود. اما دولت تاکنون این دستور را اجرایی نکرده است و به بهانه های مختلف آن را ادامه داده اند. نتیجه این روند افزایش فشار اروپا و آمریکا علیه ما بوده و خواهد بود.  

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه