مدیر گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز خبر داد:
تعریف ۱۵۶ پروژه در زمینه گردشگری در شهرداری شیراز
مدیر گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز از تعریف ۱۵۶ پروژه در زمینه گردشگری در شهرداری شیراز خبر داد.
به گزارش خبرگزاری موج از فارس، علی نیری مدیر گردشگری سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، با بیان اینکه جای خالی چشمانداز بلندمدت و شرح مأموریت واضح در برنامهریزیهای سالهای گذشته به چشم میخورد، گفت: ۱۵۶ پروژه در زمینه گردشگری در شهرداری شیراز تعریف شده است .
وی افزود: طی حدوداً یک دهه اخیر علیرغم فعالیتهایی که سازمانهای مرتبط انجام دادهاند، فعالیتی مدون و با چشماندازی مشخص رخ نداده است و با توجه به این مسئله که صنعت گردشگری چندین متولی از ارگانهای دولتی مختلف از قبیل سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، شهرداری، استانداری، اوقاف و محیطزیست دارد، همکاری بین این ارگانها و حرکت آنها در مسیر هدفی واحد جزو ضروریات در این زمینه است.
نیری در راستای وظایف شهرداری در این زمینه گفت: صنعت گردشگری به بخشهای مختلفی تقسیم میشود که شامل: تاریخی ـ فرهنگی، طبیعی و رویدادها است. با توجه به این تقسیمبندی متولی ابنیهی تاریخی و فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، بخش باغها و طبیعتگردی معمولاً در اختیار دانشگاهها و منابع طبیعی و مسئولیت شهرداریها در حوزه رویدادهاست.
ایجاد دبیرخانه دائمی رویدادهای گردشگری و فرهنگی فارس
در ادامه در راستای اهمیت رویدادمحوری مناطق در مبحث مدیریت شهری که مؤلفه اصلی آن گردشگری است، این مسئول گردشگری گفت: در این راستا دبیرخانه دائمی رویدادهای گردشگری و فرهنگی فارس ایجاد شده و تاکنون چندین جلسه با نهادهای مرتبط مانند سازمان میراث فرهنگی و ارشاد اسلامی تشکیل و در این زمینه رایزنیهایی انجام گرفته است. به گفته نیری، شورای این دبیرخانه متشکل از شهرداری، میراث فرهنگی، ارشاد، حوزه هنری و بسته به رویداد موردنظر دیگر نهادهای مرتبط به آن است. این طرح که در آن شرح وظایف نهادهای مرتبط بهمنظور جلوگیری از موازی کاری و تداخل مشخص شده است، در حال حاضر آماده و در انتظار ارائه در کمیسیون گردشگری و کمیسیون راهبردی گردشگری استانداری و موردبررسی قرار گرفتن است. این دبیرخانه تعریف شده و منتظر دریافت مصوبه است.
او در ادامه گفت: در زمینه فعالیتهای دیگر متولیان گردشگری شیراز، شهرداری حداکثر همکاری و هماهنگی با آنها را دارد؛ برای مثال در سایتهای «برم دلک» یا «تپه پوستچی» که از سایتهای تاریخی شیراز هستند و ظرفیت بالایی در کمک به اقتصاد شهر در زمینه گردشگری دارند، شهرداری شیراز توانایی خود را در بهسازی و انجام پروژههای مکمل برای تبدیل به سایتهایی بهمنظور کسب درآمد اعلام کرده و مذاکراتی در این زمینه با میراث فرهنگی صورت پذیرفته است.
ایجاد تعادل در حضور گردشگران در فصول مختلف با بستههای رویدادی
نیری در زمینه بستههای رویدادی گفت: اولین نکته در این زمینه تعیین تقویم رویدادهای شیراز است، اینکه در چه فصولی چه برنامههایی در شیراز اجرا خواهند شد. در حال حاضر عمده برنامههای موجود در هفته شیراز و یا اردیبهشتماه رخ میدهند بهگونهای که ششماهه ابتدایی سال که فصل گردشگر پذیر ما یا همان high season بهشدت اشغال شده است و در فصول دیگر یا همان low season برنامه خاصی اجرا نمیشود. «نکته حائز اهمیت دیگر این است که در برگزاری رویدادها ما در حال هزینه کردن هستیم درحالیکه یکی از علل اصلی برگزاری رویدادها برای مناطق درآمدزایی و رونق چرخه اقتصادی منطقه است.» وی در ادامه گفت: یکی از اصول اساسی برگزاری رویدادها وجود زیرساختهای مناسب است که متأسفانه شیراز در این زمینه آنطور که باید قوی نیست و برای مثال در زمان برخی رویدادها مانند کنسرت امکانپذیرش علاقهمندان از دیگر مناطق را نداریم. «در حال حاضر سالنهای موجود در شیراز بهگونهای است که تنها قادر به پاسخگویی نیاز شهروندان شیرازی و نه بیشتر است. شیراز در حال حاضر به یک آوردگاه رویدادی نیاز دارد، مکانی که بتواند چندین هزار نفر را در خود جای دهد و از برنامههای سالهای آتی شهرداری ایجاد چنین سایتهایی در سطح شهر است.»
چشمانداز بیستساله شیراز
مدیر گردشگری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز سپس از اهداف بلندمدت شهرداری شیراز چنین گفت: چشماندازها و برنامهریزیهایی که اشاره شد از دوره قبل آغاز و همچنان ادامه دارند. «در حال حاضر معرفی شیراز بهعنوان اولین مقصد گردشگری چند کارکردی ایران نزد ایرانیان و جهانیان، چشمانداز بیستساله شهر شیراز است و تمام سعی ما حرکت در این راستا و انجام تمام فعالیتها در این محور و با این چشمانداز است.»
نیری در ادامه گفت: یکی از مهمترین چالشهای موجود در صنعت گردشگری ایران عدم وجود چارتهای گردشگری است که میتوان از دلایل آن به توسعه مداوم صنعت گردشگری به لحاظ علمی و عدم وجود چنین موضوعی در چارت شهرداریها اشاره کرد. با توجه به این مسئله ما به بررسی کشورهای پیرامون پرداخته، ساختار گردشگری علمی را تعریف و نتایج بهدستآمده را بومیسازی کردهایم. این اتفاق کمک شایانی به توسعه اداری ما میکند و بهاینترتیب کارمندان این بخش شرح وظایف مشخصتری دارند.
راهاندازی واحد ارتباطات گردشگری و بازاریابی در ماههای پیش رو
این مسئول گردشگری افزود: نخستین گام در راستای تبیین برنامهای هدفمند برای گردشگری شهر بررسی وضعیت موجود و تعیین نیاز حال حاضر در این زمینه بود که انجام شد. پسازآن مسیرهای دستیابی به اهداف برنامهریزی و شرح وظایف هر کارمند بخش گردشگری شهرداری مشخص شد و تمامی این روندها در راستای طرح جامع گردشگری و چشمانداز بیستساله گردشگری شهر شیراز است.
نیری همچنین از راهاندازی واحد ارتباطات گردشگری و بازاریابی در ماههای پیش رو خبر داد و وظیفه این واحد را رصد و بررسی تغییرات، اتفاقات و رویدادهای گردشگری در سطح ملی و فراملی عنوان کرد. او در این راستا گفت: سبک سفر و ذائقه گردشگران طی سالهای اخیر تغییرات زیادی کرده است و گردشگران از صرفاً بازدید از مناطق به سمت تجربهمحوری و شناخت بیشتر فرهنگ، آدابورسوم تغییر رویه دادهاند. موفقیت در این صنعت آگاهی مدام از این تغییرات خلقوخویی و سبک سفر و همگامی با این تغییرات را میطلبد که جز با رصد مداوم مؤلفههای مختلف موجود در صنعت گردشگری میسر نخواهد شد.
شهرداری شیراز ۱۵۶ پروژه در زمینه گردشگری تعریف کرده است
نیری در ادامه افزود: برای رسیدن به اهداف تعیینشده فاکتورهای مهمی دخیل هستند. در حال حاضر شهرداری شیراز ۱۵۶ پروژه در زمینه گردشگری تعریف کرده است که البته باید در اولین گام اولویتبندی و تبدیل به ریز پروژههای کاربردی و عملی شوند. در راستای عملی شدن برخی پروژهها نیازهای زیرساختی مرتبطی وجود دارند که باید در این زمینه انجام شوند. برای مثال اگر قرار بر برگزاری رویدادی در سطح ملی یا فراملی است علاوه بر وجود مکانی مناسب برای انجام ما به حملونقل مناسب مانند خطوط هوایی کافی و استاندارد، زیرساختهای فرودگاهی و یا خطوط ریلی، قطار سریعالسیر و غیره نیاز داریم.
شیراز و توانمندی رویدادمحوری
نیری در اشاره به اهمیت رویدادها گفت: سنگ بنای اصلی رویدادها خاطره است، در مباحث توسعه پایدار رویدادها کمترین آسیب را به منطقه میزبان وارد میکند و علاوه بر اینها شورونشاط اجتماعی خاص خود را برای منطقه به همراه میآورند و درآمدهای چند کارکردی را برای گروههای مختلف ایجاد میکنند. وی از رویدادهای قابل برگزاری در شیراز چنین گفت: زمانی که صحبت به برگزاری رویدادها در شیراز میرسد، این رویدادها ازنظر محتوایی تقریباً مشخص هستند برای مثال ورزشی، مذهبی، هنر و یا گردشگری. در حال حاضر برای اولین گام ما رویدادهای گردشگری را به تورهای موجود وارد کردهایم. نکته قابلتأملی که در این زمینه وجود دارد این است که برای مثال در زمان بزرگداشت حافظ برای تبدیل آن به رویدادی که مخاطبان را از سراسر کشور به سمت شیراز جذب کند چه فعالیتهایی را میتوان انجام داد. در این زمینه نیاز به برگزاری برنامههایی خاص و نوین و جدا از بزرگداشتهای برگزارشده تاکنون است. برای مثال میتوان از ابیات حافظ در غزلی خاص استفاده کرد و با استفاده از داستانسرایی و نمایشهای خیابانی در مقیاس بزرگ مخاطبان خاصی را به شیراز جذب کنیم. علاوه بر این موضوع هماهنگی ارگانها نقشی بسیار مهم را در زمینه ایفا میکند برای مثال چند سال گذشته به مناسبت بزرگداشت حافظ، شب شیراز با آلمان که در آن نوازندگان آلمانی و شیرازی در کنار هم به اجرای موسیقی سنتی شیراز پرداختند برگزار شد و با استقبال زیاد مردم مواجه شد که میتوانست بهعنوان گامی مثبت در تعاملات بیشتر این دو کشور در برگزاری رویدادهای مشترک آتی باشد متأسفانه به دلیل عدم هماهنگی کامل بین دستگاهها به رویدادی ثابت و درآمدزا تبدیل نشد.
فعالیتهای پیش روی شهرداری شیراز
وی از برنامههای کوتاهمدت و میانمدت شهرداری برای رسیدن به چشمانداز بیستساله ذکرشده چنین گفت: در حال حاضر شهرداری سعی در فراهم کردن زیرساختهای مناسب برای برگزاری رویدادها دارد. علاوه بر این شهرداری شیراز در حال آمادهسازی مقدمات برگزاری گردهمایی شهرهای ادبی جهان در نیمه دوم سال آینده است که سعی در معرفی شیراز بهعنوان یکی از شهرهای ادبی دنیا دارد. با این اتفاق یک اتحادیه ادبی جهانی با مرکزیت شهر شیراز شکلگرفته خواهد شد که در کنار این رویداد مراسم مختلفی را میتوان برنامهریزی کرد. همچنین گردهمایی آژانسهای برتر دنیا در شیراز بهمنظور آشنایی آنها با توانمندیهای موجود و ورود گردشگران خارجی به شیراز در حال برنامهریزی است که اولین گام در این زمینه شناخت بازارهای هدف ایران است و موازی با این اتفاقات شهرداری شیراز سعی در پررنگتر کردن شیراز در فضای حقیقی و مجازی دارد.
تعیین بستههای گردشگری از سوی شهرداری شیراز
در ادامه نیری از بستههای گردشگری و تورهای جدیدی که بخش گردشگری شهرداری آنها را تعیین کردهاند گفت و افزود: در حال حاضر به دلیل ناشناخته بودن برخی از جاذبههای موجود در شیراز برای گردشگران بازدید آنها صرفاً از مسیرهای کلاسیک و از پیش تعیینشده قدیم است درحالیکه برای بالا بردن مدت اقامت یک گردشگر در شیراز باید انگیزههای لازم را در او ایجاد کرد، پس شهرداری شیراز اقدام به ارائه مسیرهای متنوع گردشگری برای افراد با علایق مختلف و با پوشش اکثریت جاذبههای حتی کمشناختهشده، جزییات مسیر و مدتزمان لازم برای اقامت گردشگر در شیراز را ارائه داده است و خبر خوش اینکه علاوه بر اینکه این لیست در اختیار فعالان این حوزه قرار خواهد گرفت اپلیکیشن آن نیز تولید و به بازار ارائه خواهد شد.
برگزاری جشنواره نان و نخستین سمپوزیوم مجسمهسازی در سال آینده
در انتها نیری از برگزاری رویدادهای مختلف علمی، هنری، تاریخی و خوراک در سال آتی سخن گفت و افزود: طبق برنامهریزیهای انجامشده در سال آینده شیراز میزبان جشنوارههایی ازجمله جشنواره نان و همچنین نخستین سمپوزیوم مجسمهسازی در اواخر فروردینماه خواهد بود. او گفت: در این رویداد مجسمهسازهای برتر شیراز و ایران حضور خواهند داشت، تعداد ۱۰ مجسمه ساخته و پس از اتمام رویداد در سطح شهر نصب خواهند شد که در برنامهریزیهای انجامشده قرار بر برگزاری این رویداد در سطح بینالملل در چند سال آینده است. او در ادامه یکی از دلایل عدم دریافت بازخورد موردنظر از رویدادها را برگزاری غیرمستمر آنها دانست و گفت: از مهمترین دلایل برند شدن و موفقیت یک رویداد برگزاری هرساله و مداوم آن است که سعی ما در انجام این اصل است. همچنین ازآنجاکه برگزاری این رویدادها باید بهعنوان محرک چرخه اقتصادی منطقه میزبان هم باشد در این راستا ما شرط حضور در این رویدادها را استفاده شرکتکنندگان از مواد اولیه تهیهشده در شیراز میدانیم به این صورت که برای مثال در جشنواره نان شرکتکننده مجاز به آوردن آرد و دیگر مواد موردنیاز به همراه خود نیست و باید از اینجا تهیه کند و بهاینترتیب چرخه اقتصادی در جامعه میزبان نیز فعال میشود.
ارسال نظر