English

رادمان در بازدید از نمایشگاه هم‌پای نور:

ایجاد درک جدیدی از مفهوم زندگی به روش اشراقی غایت هنر اسلامی است

رئیس حوزه هنری در حاشیه بازدید از نمایشگاه هم‌پای نوری نور گفت: غایت حرکت فرهنگی نظام جمهوری اسلامیُ رهنمون ساختن مخاطب به گونه جدید زندگی با بهره گیری از نگاه اشراقی است.

ایجاد درک جدیدی از مفهوم زندگی به روش اشراقی غایت هنر اسلامی است

به گزارش خبرنگار تجسمی موج، محمدمهدی دادمان رییس حوزه هنری از نمایشگاه نقاشی‌های عبدالحمید قدیریان که به همت فرهنگستان هنر با عنوان «هم‌پای نور» در موزه هنرهای معاصر فلسطین برپا شده، ظهر امروز دوشنبه ۱۷ شهریورماه بازدید کرد.

راهپیمائی اربعین تجلی جمله حضرت زینب است

در ابتدای این بازدید، عبدالحمید قدیریان درباره نمایشگاه توضیحاتی ارائه کرد و گفت: من سال ها کلام حضرت زینب (س) که با اشاره به موضوع کربلا و وقایع عاشورا فرمودند «از آتش گلستان آفریدند» فکر می کردم و برایم سوال بود که آیا این یک جمله زیبای شعر گونه است یا بیان این کلام درصدد تضعیف روحیه دشمن بوده است. به هر تقدیر من از این سخن رمز آلود برداشت درستی نداشتم تا اینکه در سال ۱۳۹۳ به راهپیمائی اربعین حسینی رفتم و در آنجا با واقعیت روبرو شدم و دیدن آن حضور پررنگ جمعیت در کربلا به رغم حضور داعش در عراق برای من بیانگر مفهوم واقعی جمله حضرت زینب شد.

بازدید محمدمهدی دادمان از نمایشگاه نقاشی های عبدالحمید قدیریان

این هنرمند ادامه داد: در آنجا با این مفهوم خیلی درگیر شدم و به این نتیجه رسیدم که این کلام یک کلام آخرالزمانی است و ما باید در این دوران از لفظ حسین و عاشورا بهره ببریم. در حالی که ما از عاشورا به غیر مردگی و غم دریافت دیگری نداشتیم که در دوره ای هم به این نگاه نیاز داشتیم. اما در دوره ای بعد از انقلاب که در اصل به قول آقا شروع آخر الزمان اتفاق افتاده باید منظرمان را تغییر می دادیم و به جای تاکید بر گریه گرفتن از مردم باید به انرژی گرفتن از مفاهیم قرآنی می پرداختیم. در این فضا به نظرم آمد که این کلام کارکرد دارد و ما باید از این به بعد به بعد زیبای عاشورا نگاه کنیم.

وی در ادامه توضیحاتش نمایشگاه هم پای نور را ادامه تلاشش در مجموعه نقاشی هایش در آسمان حسین که چهار سال پیش به نمایش گذاشته است قلمداد کرد و افزود: در نمایشگاه آسمان حسین سعی کردم مخاطب را به نگاه جدی و عمیق‌تری دعوت کنم تا به جای توجه به شهید و شهادت به اصل ماجرا که در آسمان است توجه کند به این نتیجه برسد که هنرمند عالم اثرش را با پایان شروع نمی کند و شهادت امام حسین نه پایان بلکه شروع زندگی است.

نور در این نمایشگاه معرف فعلیت خدا است

قدیریان افزود: از سال 94  و بعد از برگزاری نمایشگاه آسمان حسین در چهار سال گذشته شاهد سرعت وقایع جهانی و اتفاقاتی که از جنس آخرالزمانیندف هستیم و تجربه تعمق ما هم افزایش پیدا کرده و من مجموعه جدیدی را آماده کرده ام که در آن نور محوریت دارد.

وی در تشریح مفهوم نور گفت: در واقع، به عنوان هنرمندی که هنر را از چارچوب تزیین و تشریفات خارج کرده به ساحت اندیشه تفکر آورده ام، سعی کردم نور را در این آثار، به عنوان فعلیت خداوند و عنصر و ابزار دست خدا معرفی کنم؛ و تاکیدم بر این است که فاعل اصلی خدا است، نکته ای که فراموش کردن آن باعث شده که در جامعه و ابعاد مختلف سیاسی و اجتماعی به این اضمحلال رسیده ایم. همه چیز را به خود نسبت می دهیم و در تلاشیم که با معیارهای خودمان تصمیم بگیریم و اجرا کنیم در حالی که این خدا است که برنامه دارد و همه چیز را انجام می دهد.

بازدید محمدمهدی دادمان از نمایشگاه نقاشی های عبدالحمید قدیریان

قدیریان با بیان اینکه به نظر من مفاهیم قرآنی و الهی باید تصویری باشند، سعی کردم این موضوع را نمایش دهم همانطور که خداوند  هم برای هر مفهومی در قرآن تصویری ارائه می‌دهد، اظهار داشت: در این مجموعه در تابلوهایی که مستقیما به واقعه عاشورا اشاره دارد، خواستم که مخاطب به جای توجه به شخصیت هایی همچون امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (ع) نگاهشان به آن نور جلب شود چرا که عاشورا زیر سیطره نوری است که همان نور حقیقی و اصلی است؛ در واقع عاشورا، اتفاق دهشتناکی بوده اما زیر سایه ولایت و نور الهی، این اتفاق رخ داده است.

زیارت اربعین طراحی دست معصوم برای تعین دینی در آخر الزمان است

در ادامه محمدمهدی دادمان در حین تماشای نمایشگاه «هم‌پای نور» در سخنانی گفت: استعاره نور استعاره جالبی است که در این نمایشگاه به کار گرفته شده است. نمایشگاهی که از تنوع خوبی از منظر ایده و زوایه نگاه و اندیشه برخوردار است. در عین حال که قدرت دست این هنرمند غیر قابل انکار است. مقام معظم رهبری هم اشاره جالبی دارند که می فرمایند، سرزمین حادثه مغناطیسی شد که همه عاشقان اهل بیت و راه حق را به سمت خود می کشد.

وی در مورد زیارت اربعین هم گفت: آیا کسی به جز یک معصوم می توانست چنین حرکتی را طراحی کند که چنین تعین دینی را به نمایش بگذارد. این دست معصوم بوده که باعث شده این نور سیل عشاق را به سمت خود بکشد و کاملا واضح است که این حرکت برای آخرالزمان طراحی شده است.

وی در مورد محوریت نور در آثار نمایشگاه عبدالحمید قدیریان هم گفت: تعبیر این هنرمند از شهادت‌طلبی هم تعبیر لطیفی است و در واقع جدا شدن همه اصحاب امام حسین از پوسته مادی و رسیدن به نور معنوی زمینه شهادت طلبی شان را فراهم کرده است. این نحو از روایت گری از عاشورا، معنای جدیدی از زندگی خلق می‌کند که دیگر سطحش ماده نیست و اگر چنین نگاهی ترویج شود و عمق بگیرد تا نگاه به زندگی تغییر کند، دیگر با مسائل و مشکلات فرهنگی که امروز شاهدش هستیم، مواجه نخواهیم بود.

بازدید محمدمهدی دادمان از نمایشگاه نقاشی های عبدالحمید قدیریان

دیالکتیک اشراقی غایت هنر دینی است

وی بیان کرد: از ویژگی های مهم این نمایشگاه دیالکتیک شکل گرفته در آن است. رفت و برگشتی که هر مخاطبی را درگیر خودش می کند و گریزی از آن ندارد که با گفتگوی اثر همراه شود. استفاده معرفتی از نور مقصود استاد بوده است. محوریت نور برای من در کنار آثار دیگری که در جاهای دیگر دیده ام با استفاده از همه قدرت های هنری که استاد داشته است این دیالکتیک را توانسته تبیین کند. این تبیین از جنس اشراقی است نه استدلالی که به سمت نوع دیگری از زندگی رهنمون می کند وغایت هنر دینی و غایت اقدام فرهنگی در نظام جمهوری اسلامی است که مخاطب اثر بتواند معنای دیگری از زندگی را درک کند ان هم نه به روش استدلالی که به قول معروف پای استدلالیون چوبین بود.

 نمایشگاه نقاشی هم‌پای نور، مشتمل بر 25 اثر از جدیدترین آثار قدیریان است که در آنها به ابعاد مختلف «نور» پرداخته شده است.

در بیانیه‌ای که عبدالحمید قدیریان به مناسبت برگزاری این نمایشگاه نگاشته، آمده است: «آن زمانی که روح خدا(ره)، برایمان از نور خدا می‌گفت و اینکه  نور خدا در کشور ایران، تجلی یافته؛ انگار بی‌تاب این بودیم تا تأثیراتش را بیابیم، ماجراهای مهمی در خلال دوران گام اول انقلاب، واقع شد که جز با چنین نگاهی، نمی‌توانستیم توصیفشان کنیم. از ماجرای طبس که دست نورانی خدا، شن‌ها را به سوی دشمن روانه کرد و محاسبات و نقشه‌هایشان را به هم ریخت تا امروز که بارها و بارها، رهبرمعظم انقلاب از دست قدرت الهی در ماجراهای مهم کشور، می‌فرمایندک ه عموماً هم صحنه‌های تجلی این نور در شدائد بود. اما حتی وقتی‌که به ظاهر هم ماجرائی درپیش نباشد، فکر و ذهن شیفتگان روح خدا و خلف صالحش، آرام و قرار ندارد؛ چون توجهشان به سوی مقوله‌ای جلب شده تا به آن نرسند، آرام نمی‌یابند؛ اینکه منبع آن نور کجاست، از کدام دریچه و در کدام زمان‌ها، بیشتر می‌تابد؟ چطور می‌توان با آن نور، آشنا شد؟ انس گرفت؟ همراه شد؟ و چه بسا به توفیق الهی، هم­پا شد؛ «هم­پای نور»

نمایشگاه نقاشی هم‌پای نور تا ۱۹ شهریور ماه جاری هر روز به غیر از ایام تعطیل از ساعت ۱۰ الی ۱۵ میزبان مخاطبان است. 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه