English

دبیر انجمن صنفی نمایش‌های ویدیویی آنلاین:

نگرانی های صنف شرکت های نمایش ویدئویی آنلاین از آینده

محمدمهدی عسگرپور در اولین نشست خبری صنف شرکت های نمایش ویدئویی آنلاین از نگرانی های این صنف در مورد ممیزی های پیش رونده و تلاش برای گفتگو و رفع موانع سخن گفت.

نگرانی های صنف شرکت های نمایش ویدئویی آنلاین از آینده

به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری موج، نشست خبری دبیر انجمن صنفی شرکت های نمایش ویدئویی آنلاین با اجرای محمدرضا مقدسیان و با حضور  محمدعلی یوسفی زاده رئیس صنف شرکت های نمایش ویدئویی آنلاین و محمدمهدی عسگرپور دبیر این صنف برگزار شد.

در ابتدای این نشست یوسفی زاده به بیان مقدمات و ذکر دلایل صنف برای انتخاب عسگرپور به دبیری این صنف پرداخت و گفت: از سال گذشته و به دلیل مسئولیتی که در این صنف بر عهده ام گذاشته شده است، جلسات متعددی با اعضا داشته ام. از نگاه جمعی صنف و هرکس به هر مقداری که در حال خدمت رسانی به مردم است می تواند در این حوزه تاثیرگذار باشد. این صنعت و تکنولوژی در حال  تغییر و تحول است و زبان، جغرافیا و شرایط ترحیم ما هم به گون های است که باید هرچه زودتر و بیشتر با تغییرات همراه شویم. تعاملی شدن هرچه بیشتر سرویس‌ها و انتقال تکنولوژی ایجاب می کند که به فکر توسعه این صنعت باشیم و پیش از آنکه طرحی اجرا و به چالش کشیده شود، برنامه ریزی صحیحی داشته باشیم.

محمدعلی یوسفی‌زاده رییس صنف شرکت‌های ویدئویی آنلاین در ادامه اظهار داشت: ما از همه آنهایی که عضو این صنف نیستند دعوت می کنیم تا با هم افزایی هر یک به نوبه خود بتوانیم انرژی بیشتری بگذاریم و در خصوص رفع موانع همت کنیم. بر همین اساس مقرر شد ذیل انجمن کمیسیون‌هایی داشته باشیم که در شاخه‌های مختلف نحوه ارائه سرویس و تامین محتوا تا تعرفه گذاری و .. فعالیت کنند. در زمینه نرخ گذاری و تعرفه گذاری بر صنعت هم با توجه به هزینه های زیاد و شرایط سخت زندگی مردم برآنیم که به بهترین نحو و با کمترین هزینه ارائه خدمات کنیم و به همین دلیل تعرفه ها با مدل داینامیک و قابل تغییر برای سرویس دهنده ها و بسته به زمان ارایه خدمات و داشتن یا نداشتن تبلیغات در هیات مدیره تصویب شده است.

وی در ادامه تصریح کرد: به این نتیجه رسیدیم که این انجمن نیاز به یک دبیرخانه مستقل دارد که همه اعضا بتوانند به صورت روزمره با آن در ارتباط باشند و این دبیرخانه هم بتواند با مجموعه های خارج از انجمن هم تعامل کند و برای رفع موانع برنامه ریزی کند. بر همین اساس با افراد مختلفی صحبت کردیم و براساس تجربیاتی که داشتند و بررسی هایی که انجام دادیم  با آقای محمدمهدی عسگرپور به نتیجه رسیدیم تا اجزای مختلف صنف را هدایت کنند و با روانتر کردن امور صنفی، رشد و توسعه صنفی را هم تسریع کنیم.

محمدعلی یوسفی‌زاده تاکید کرد: ما کنار هم هستیم که یک نوآوری و تغییر تکنولوژی را پیش ببریم و نمی خواهیم استانداردهای کشور را دست کاری کنیم اما نمی توانیم پیشرفت تکنولوژی و تاثیرش را هم نادیده بگیریم و ما در اینجا باید این چالش بین مصرف کننده ها، تحلیل کننده ها و هم ناظران و مدیران این عرصه را مدیریت کنیم.

در ادامه این نشست محمدمهدی عسگرپور، دبیر انجمن صنفی شرکت‌های ویدئویی آنلاین سخنانش را با با عرض تسلیت ایام سوگواری اباعبدالله الحسین آغاز کرد وگفت: برگزاری نشست‌های خبری با موضوعات مختلف حس و حالی نیاز دارد که با توجه از دست دادن روزانه تعداد زیادی از شهروندان که بخشی از آنها از اهالی فرهنگ و هنر هم هستند دل و دماغی برجا نمی ماند اما به هرحال زندگی ادامه دارد و امورد اجتماعی به خصوص این حوزه که به صورت آنلاین فعالیت دارد جاری و پا برجا است. سریال‌هایی ساخته می‌شود و گاهی درباره آنها بحث می‌شود و چالش‌های هم بوجود می‌آید و به ناچار مجبوریم این نشست ها را برگزار کنیم. همانطورکه می دانید این صنف فعالیت جدی و رسمی اش را اخیرا آغاز کرده است اگرچه ثبتش پیش از اینها انجام شده است و در واقع این اولین نشست خبری صنفی است.

او ادامه داد: ما با یک تکنولوژی جدید روبرو هستیم اگرچه ممکن است سابقه اش در کشور ما به ده سال و حتی بیشتر هم برسد اما در این دو سه سال اخیر جدی و گفتمان ساز شده است. عده ای معتقدند که این همان ادامه نمایش خانگی است و عده ای دیگر آن را پدیده ای جدید می دانند. ابعاد مختلف آن نه برای مردم و نه پلتفرم‌ها و حتی مسئولان هم مکشوف نشده است. تجربه هم نشان داده که در کشور ما، ابتدا رابطه خوبی بین لایه های نظارتی و پدیده های جدید شکل نمی گیرد و  اول جریان تنش‌زایی شکل می‌گیرد و این پدیده ها با ممنوعیت ها و محدودیت هایی به دلیل اختلاف نظر مواجه شده اند، اما به تدریج به این نتیجه رسیده اند که باید به گونه دیگری رفتار شود. فکر می‌کنم ما در مقطعی هستیم که اختلاف نظرها در این حوزه ممکن است شکل بگیرد و البته سرعت اتفاقاتش متفاوت است. به هرحال گفتگو مقدمه اصلی حل بسیاری از موضوعات می تواند باشد.

در ادامه این نشست عسگرپور به سوالات اهالی رسانه پاسخ گفت.

از تجارب جهانی بهره نمی بریم مگر در موارد استثنا

دبیرانجمن صنفی شرکت‌های ویدئویی آنلاین در پاسخ به اولین سوال به ارتباط این انجمن و ساترا گفت: در همه جای دنیا این گون هاست که برای هر نوع رفتاری که به بخشی از حاکمیت برمی‌گردد، ساختارهایی شکل می‌گیرد. درباره موضوع کار ما هم در همه دنیا ساختارهایی شکل گرفته است اما چون خود را بسیار متفاوت از دیگران می پنداریم معمولا تجارب جهانی خیلی وقت‌ها به کار ما نیامده است، چون همیشه فکر می‌کنیم مختصاتی داریم که حتی در کشورهای همسایه ما هم وجود ندارد بنابراین به آن ساختارهای تجربه شده توجه نکرده‌ایم اگرچه توجه به آن ساختارها بد نیست. البته مراوداتی شکل گرفته است که گاهی هم این استفاده از تجربه‌ها به شکل کامل نبوده است. البته موارد استثنائی هم وجود دارد که وقتی میگوئیم در هیج جای دنیا این چنین نیست با ذره بین می گردند و یک نمونه می آورند؛ منتها ایراد کار اینجا است که وقتی می پرسیم که آیا همه چیز در آنجا شبیه ما است می گویند نه! و متوجه ی شویم که تفاوت های اساسی داریم اما یک روش را از آنجا برداشته اند و برای ما تجویز کرده اند.

وی افزود: این ساده‌ترین پاسخ است که بگوییم  چون موضوع سریال است و سریال ها در تلویزیون ساخته می‌شود، پس این امو رمربوط به سریال سازی در وی او دی ها هم باید زیر نظر تلویزیون باشد. در حالی که ما جزو معدود کشورها و شاید تنها کشور هستیم که تلویزیونمان هنوز هم دولتی است درحالیکه ساختارها در دنیا به کلی متحول شده است. حتی کشورهایی که تلویزیون آن‌ها هم دولتی  و هم غیردولتی است، به این سمت رفته‌اند که ببینند چطور می‌توان همکا شبکه های دولتی را هم به بخش خصوصی سپرد. به عنوان یک برنامه ساز می گویم که حتی ساختارهای کنونی تلویزیون ما به روز رسانی هم نشده است. از عریض و طویل بودن سازمان و خروجی تلویزیون هم می‌توان متوجه شد. نکته این است که آیا این جریان که عهده داری مجموعه خودش برایش بسیار سخت شده، آیا توان اداره مجموعه دیگری که اساسا مفهومش با آن فرق می کند را دارد؟

مدیرعامل اسبق خانه سینما و دبیرفعلی جشنواره جهانی فیلم فجر که در سمت دبیر انجمن صنفی شرکت های ویدئویی آنلاین سخن می گفت ادامه داد: پلتفرم ها با مدیریتی کاملا مدرن، مانند نمونه ای مشابه خود در جهان، به دنبال بروز رسانی و پیشرفت مداوم خود هستند بنابراین چه ساترا یا هر سازمان دیگری به این چالش جدی می خورد چرا که راجع به دو ماهیت متفاوت صحبت می کنیم. این مسئله تنها برای کشور ما نیست بلکه در نقاط مختلف دیگر دنیا سالها در این خصوص صحبت کرده اند و چالش داشته اند اما تفاوت در این است که در سایر نقاط دنیا تنها دو مقوله اقتصاد و فرهنگ مطرح بوده اما در اینجا مسائل فقط محدود به اقتصاد و فرهنگ نیست بلکه موارد سیاسی و امنیتی هم هست.

امکان پیش بینی سخت شده است

عسگرپور در پاسخ به سوال دیگری در مورد پیش بینی اوضاع با آغاز به کار دولت جدید و وزیر ارشاد جدید که احتمالا ارتباط بهتری با نهادهای حاکمیتی و سازمان صدا و سیما دارند گفت: پیش بینی در کشور ما سخت شده و تنها می توان حدس و گمان هایی بزنیم همان طور که می گویند ما به زودی چندی واکسن داخلی تولید کرده و برصدر دنیا می نشینیم اما در عمل اتفاقی کاملا معکوس رخ می دهد، واژگان در کشور ما معنای معکوسی پیدا کرده است کسی که می گوید برای کمک آمده باید ترسید که احتمالا برای انهدام آمده است یا اگر کسی ادعا می کند که برای باز کردن فضا آمده باید فکر کنیم برای بیشتر بسته کردن فضا اقدام خواهد کرد. بنابراین من بر اساس تجربه خودم در همه این سالها فکر می کنم که مدیرانی که کمتر حرف می زنند و بیشتر عمل می کنند، مقبولیت بیشتری خواهد داشت.

وی تصریح کرد: ما همه نگرانیم چرا که ممکن است شرکت‌های فعال در این حوزه دچار مسئله شوند چرا که از نظر من شدنی نیست که پنج نفری که در حوزه دولتی کار می کنند که از نظر ماهیتی با فضای کار پلتفرم ها کاملا فرق می کند بنشینند و در مورد محتوای آنها و سرمایه گذاریشان نظر بدهند در حالی که حتی هیچ دخالتی در امور هزینه ها ندارند.

2085122

وی اضافه کرد: ارشاد با توجه به مجموعه قوانین که بخشی در مجلس و شورای عالی انقلاب تصویب شده و صداوسیما هم با توجه به نظریه شورای نگهبان یا نظر مقام رهبری جمع بندی می‌کند اما واقعیت چیز دیگری است. بحث رگولاتوری یا تنظیم گری مسایلی دارد که باید از ابعاد مختلف به آن توجه شود و از نظر من پذیرفتنی نیست که کسانی که دولتی هستند درباره آن تصمیم‌گیری کنند چه ارشاد چه صداوسیما؛ فعالان این حوزه باید در این تصمیم‌گیری‌ها حضور داشته باشند.

دبیر انجمن صنفی شرکت های ویدئویی آنلاین در پاسخ به سوالی که چرا با ساترا برای گرفتن هزینه برای بازبینی آثار مخالفت نمی کنید گفت: زورمان نمی رسد که جلوی پول گرفتن ساترا برای ممیزی آثار را بگیریم.

وی در مورد نحوه صدور مجوز نمایشآثار و اختلاف ساترا و ارشاد  گفت: وقتی دو نهاد مدعی هستند که پدر یا مادر یک موضوعی هستند و نه حتی پدر و مادر آن، با دو پدر یا دو مادر، کار به مشکل می خورد. 

دبیر انجمن صنفی شرکت های ویدئویی آنلاین ادامه داد: برای فیلم های سینمایی که ساخته شده علی الاصول قاعده اکران پا برجا است اما مسئله در مورد سریال ها متفاوت است. تا جایی که می‌دانم مدتی است که ارشاد برای صدور مجوز سریال اقدامی نمی‌کند و از خیلی قبل تر  هم با این رفتار دوگانه مواجه بودیم که ارشاد هم اعتراض داشت و هم عملی انجام نمی‌داد. زمانی گفت ما فعلاً صدور پروانه‌ها را تعطیل می‌کنیم که تا حدی خودخواسته بود و فقط حق اعتراض را برای خود نگه داشت و اگر اقدام به صدور مجوز کرده بود شاید الان بیشتر از اعتراض هم می توانست انجام دهد.

عسگرپور در مورد شفافیت آمار پلتفرم ها هم گفت:  من هم به سبک مسئولان جمهوری اسلامی موافقم که باید شفافیت وجود داشته باشد اما بارها به آقای انتظامی هم گفتم که اگر تنها برخی از موارد و اعداد اعلام شود و موارد مهمتر نه آن وقت دیگر نامش شفافیت نیست و نتیجه اش هم تغییر می کند. در واقع این اهمیت دارد که بخش‌هایی که از بودجه عمومی استفاده می کنند شفاف سازی کنند و اگر بخش خصوصی این کار را نکرد اهمیت کمتری دارد. البته باز هم تاکید می کنم که اعلام اعداد و ارقام بدون توضیحات قبلی حتما سوال برانگیز است.

وی در ادامه در مورد آمار تماشاگران سریال ها گفت: واحدها در پلتفرم ها نسبت به سینما متفاوت است چرا که در سینما می توان بر اساس تعداد بلیط فروخته شده آماری را ارائه داد اما در اینجا به ازای هر کاربر سه بیننده وجود دارد و من معتقدم به ازای هر کاربر تا پنج برابر یک سریال را می بینند که از یک جایی دیگر به صورت غیرقانونی این کار را انجام می دهند. 

ممیزی در کشور ما انتهایی ندارد

عسگرپور در مورد ممیزی ها و اینکه آیا ممکن است در جایی با نهادهای نظارتی به توافق رسید گفت: ممیزی در کشور ما انتهایی ندارد. اولین اتفاق این است که می گویند ما برای کمک به شما آمده ایم. اتفاق بعدی این است که با فشارهای نهادهای دیگر بر سیستم نظارتی می بینیم که دایره ممیزی ها گسترده تر شد و شاید به جایی برسیم که همانند دهه شصت بگویند که می خواهیم تست گریم ها را هم ببینیم و همه این ها را هم با ادعای اینکه ما آمده ایم کمک کنیم تا بعدا درگیر هزینه های بیشتر نشوید انجام می دهند. اگر سرانجاماین ممیزیها به آنجا برسد آن وقت مردم دیگر انگیزه ای ندارند که وی او دی ها را ببینند و تنها دو راه می ماند که مردم یا به تلویزیون خودمان یا شبکه های ماهواره ای رو بیاورند.

عسگرپور ادامه داد: ما پدیده جدیدی روبرو هستیم که کار صنفی ما محدود به حوزه فرهنگ و هنر نیست بلکه از ترکیب فرهنگ و ارتباطات و تکنولوژی بوجود آمده که نیازمند این است کهف هم دقیقی از آن ایجاد شود. در واقع ممیزی کردن کار سختی نیست می توان یک عده ای را آموزش داد و به آنها گفت که بر اساس یک کلیشه به ممیزی بپردازند کما اینکه من سالها شاهد چنین روندی در صدا و سیما بوده ام اما باید بدانیم که در برخورد با پلتفرم ها راجع به کدام پدیده صحبت می کنیم.پدیده ای که مردم به اجبار تماشا می کنند مانند سریال های تلویزیونی و یا پدیده دیگری که مردم انتخاب می کنند و برایش پول می پردازند و باید از آن راضی باشند تا دوباره م آن را انتخاب کنند.

وی ادامه داد: واقعیت این است که جزو معدود کشورهایی هستیم که این نوع خدمات در کشورمان وجود دارد یعنی کشورهای کمی هستند که هم سرویس داشته باشند و هم محتوا را خودشان تولید کنند، که این مزیت نسبی ما است. با اطلاعاتی که دارم می دانم که در بسیاری از کشورهای دنیا و نه کشور ما، به دلیل توسعه و گسترش پلتفرم هایی ماند نتفلیکس و دیزنی، ماجرای ورشکستگی سالن‌های سینما مربوط به سه سال قبل از کرونا است پس این مسئله ای فراگیر است و نمی توان با آن به شیوه های قبل برخورد کرد.

بولتن نویس ها گزارش ساز شده اند

 در ادامه دبیر انجمن صنفی شرکت های ویدئویی آنلاین، در پاسخ به اینکه صنف با انحصار چند پلتفرم جلو می‌رود یا خیر گفت: این صنف الان سی و یک عضو دارد که همگی مجوز  وی او دی و آی پی تی وی دارند. شنیده ام که تعداد بیشتری هم مجوز گرفته اند که چقدر از آنها واقعی هستند و چقد رنیستند را نمی دانم اما فارغ از اینکه چقدر بزرگ یا کوچک هستند ما به آنها نگاه صنفی داریم و خود را در قبال آنها هم مسئول می دانیم. حوزه فرهنگ و هنر چون بسیار مهم است نهادهای نظارتی زیادی هم ایجاد شده است اما در واقع باید کار این حوزه به صنف و فعالان این حوزه واگذار شود. بسیاری از مشاغل مختلف از جمله کله پز و اینها صنف‌هایی دارند که مجوزهایشان کاربرد دارند اما حوزه فرهنگ و هنر چون خیلی مهم است، ادارات بسیاری برای نظارت بر آنها شکل می‌گیرد. متاسفانه من سالها تجربه دارم که ما عده ای گزارش ساز داریم که قبلاً بولتن نویس بودند اما الان مثل همه ما مجهزتر شدند و ویدئوکلیپ می سازند و به مسئولین مربوطه می دهند. 

وی ادامه داد: خیلی از دوستان وضعیت فعلی را مدنظر قرار می دهند و می گویند که ممکن است که صنف نتواند کارها را مدیریت کند اما اگر به صنف مسئولیت دهند و او احساس کند که پاسخگو است آن وقت مدیران مناسب خودش را هم تربیت می کند. اتفاقاً اگر به این نقطه برسیم که نهاد صنفی مجوز بدهد و بگوییم تو باید پای آن بایستی مسئولیت شکل می‌گیرد.

۲۰۰۰ میلیارد تمان سرمایه گذاری پلتفرم ها در سریال سازی سال ۱۴۰۰

محمدمهدی عسگرپور افزود: می بینید که در حال حاضر هفته ای هشت اپیزود از این پلتفرم ها پخش می شود که اگر همین تعداد را در تعداد هفته های سال ضرب کنید می بینید که به عددی حدود چهارصد اپیزود در سال می رسید که این به معنی سرمایه گذاری چیزی حدود دوهزار میلیارد تومان در حوزه سریال سازی تا پایان سال ۱۴۰۰ می شود. در دنیا کشورهایی که این حجم تولید دارند مجوز تولید هم دارند و خودشان باید در حوزه نظارت مسئولیت داشته باشند و اگر دیگری نظارت داشته باشد مسئولیت شکل نمی‌گیرد.

دبیر انجمن صنفی شرکت های ویدئویی آنلاین سپس به تعاملاتی که ایجا د کرده اند اشاره کرد و گفت: ما برای ارتباط سه سطح داریم که یکی نهادهای حاکمیتی است، سطح دوم خانه سینما، سطح سوم پیمان جمعی کار است که این بخش را تازه شروع کرده‌ایم که یکی از وظایف انجمن در همین حوزه، ارایه آمارهای درست است. 

عسگرپور در ادامه درباره ارتباط با خانه سینما هم گفت: با خانه سینما جلسات خوبی داشته‌ایم. باید بررسی کنیم که منافع صنف و خانه سینما ایجاب می‌کند که عضویت اعضای صنف در خانه سینما شکل بگیرد یا خیر. در ۲ سال گذشته حداقل چهار هزار نفر درگیر ساخت آثار نمایشی بوده‌اند که بخش قابل توجهی از آن‌ها از اعضای خانه سینما بوده‌اند و بیش از این عدد کسانی هستند که غیرمستقیم با پلتفرم‌ها در ارتباط و در حال فعالیت هستند و حدود ۱۱ هزار نفر به این ترتیب سر کار هستند.

عضویت در یک انجمن جهانی به شرط رعایت کپی رایت

وی همچنین درباره کپی رایت آثار خارجی بیان کرد: پلتفرم‌ها ادامه همان دی‌وی‌دی هستند که به طور مثال فیلم‌های خارجی در آنها توزیع می‌شد. من بررسی کرده‌ام و رایت تعدادی از آثار توسط برخی از پلتفرم ها خریداری شده است مثل کاری که ما در فارابی داشتیم و از شرکت‌های واسطه در بیروت و… آثار را می‌خریدیم. نکته‌ای در صنف مطرح شد و الان قرار است زمینه سازی شود این است که پلتفرم‌ها عضو یک انجمن جهانی متعلق به نهادهای حوزه صوت و تصویر مستقر در بلژیک شوند.برای بودن در آن فهرست باید کپی رایت را رعایت کرد وگرنه از فهرست آن انجمن خارج می‌شویم همان اتفاقی که برای جشنواره جهانی فیلم فجر هم می تواند بیفتد.

وی در بخش دیگر گفت: ما نگرانی‌هایی مطرح کرده‌ایم که برای آینده نزدیک است. ممیزی به مفهومی که دارد اتفاق می‌افتد خیلی پیچیده نیست اما به مفهومی که پیش بینی می کنیم بشود، پیچیده می‌شود. من وارد فضای موسسات نشده‌ام و دلیلی هم نداشت که وارد بشوم اما به طور موردی، زمانیکه برگه ارزیابی برخی آثار را دیدم، در مقایسه یک قسمت را با هفته‌های بعد دیدم متوجه شدم نوعی پیشروی وجود دارد که در یک قسمت می‌شود سه مورد ممیزی و در هفته‌های بعد و قسمت‌های بعد به هفت و ۹ مورد می‌رسد. برخی که این کار ممیزی را انجام می‌دهند یا با اعتقاد و نگرانی برای فرهنگ انجام می‌دهند یا برای اضمحلال فرهنگ کشور این کار را می‌کنند که حتی در مورد اول که اعتقاد دارند به نظرم این راهش نیست. قطعاً به نتیجه مورد نظر نمی رسند و بعد از مدتی همه خسته می‌شویم.

عسگرپور در پایان بیان کرد: قرار است سلسله نشست‌هایی را با فعالان این حوزه از جمله کارگردان، فیلمنامه نویس و حتی نهادهای مرتبط برگزار کنیم.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه