English

عبدالمجید نجفی در گفتگو با خبرگزاری موج عنوان کرد:

چرا باید ادبیات کودک و نوجوان را جدی بگیریم/تاثیر دوگانه فضای مجازی بر ادبیات کودک

یک نویسنده پیشکسوت ادبیات کودک ونوجوان با ابراز تاسف از کتابسازی در ادبیات کودکان و نوجوان، از توجه ویژه به این حوزه به عنوان یک سرمایه گذاری برای آینده کشور سخن گفت.

چرا باید ادبیات کودک و نوجوان را جدی بگیریم/تاثیر دوگانه فضای مجازی بر ادبیات کودک

عبدالمجید نجفی نویسنده ادبیات کودک  ونوجوان، در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری موج وضعیت فعلی ادبیات کودک را چنین ارزیابی کرد: هم‌اکنون ادبیات کودک از نظر تصویرگری و کیفیت کار نویسندگان و شاعران در مقایسه با ادبیات بزرگسال وضعیت بهتری دارد؛ ولی واقعیت این است که ادبیات کودک متأثر از وضعیت اقتصادی کلی کشور است. از طرف دیگر نزدیک به 2سال است که بیماری کرونا، همه چیز از جمله وضعیت نشر ادبیات کودک را تحت تأثیر قرار داده است.

او افزود: نمایشگاه‌های کتاب استانی و نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران مجالی بودند که ناشران می‌توانستند با استفاده از آن آثارشان را عرضه کنند و با مؤلفان و مترجمان دیدار داشته باشند. برگزار نشدن این نمایشگاه‌ها نیز ادبیات کودک ما را تحت تأثیر قرار داده است.

در ادبیات کودک هم کتابسازی داریم

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان گفت: میزان کیفیت کتاب‌های ویژه کودکان و نوجوانان بستگی به کار دوستان نویسنده‌ دارد. افرادی که به صورت حرفه‌ای در عرصه ادبیات کودک و نوجوان فعالیت می‌کنند و از نظر اجتماعی و روانشناختی با مخاطبشان آشنا هستند، بالطبع آثار جدی‌تر و با کیفیتی خلق می‌کنند و من هم درباره ادبیات جدی کودک با شما صحبت می‌کنم. البته ما در عرصه ادبیات کودک کشورمان شاهد کتابسازی هم هستیم. در روند کتابسازی، کتاب‌های کلیشه‌ای صرفا با هدف درآمدزایی تولید، چاپ و منتشر می‌شوند. این کتاب‌ها، ادبیات خلاقه کودک به حساب نمی‌آیند.

تفاوت ادبیات کودک و نوجوان

نجفی بیان کرد: رشته اصلی فعالیت من ادبیات نوجوان است. از نظرم ادبیات نوجوان به لحاظ ژانر و نوع ادبی با ادبیات کودک تفاوت دارد. به گمان من تولید خلاقه ادبیات کودک به مراتب تخصصی‌تر و سخت‌تر از تولیدات ادبیات نوجوان است.

ایجاد پایگاه‌های کتابخوانی در مدارس بودجه زیادی نمی خواهد

این نویسنده پیشکسوت در پاسخ به اینکه چه پیشنهادی برای بهبود وضعیت ادبیات کودک دارد؟ گفت: من سال‌های قبل هم در قالب مصاحبه‌ها گفتم کودکان و نوجوانان بخش قابل توجهی از جمعیت کشورمان هستند. ایجاد پایگاه‌های کتابخوانی در مدارس می‌تواند به آشنایی هر چه بیشتر بچه‌ها با کتاب ، افزایش سرانه مطالعه کشورمان و رونق بازار ادبیات کودک کمک کند.اجرای این طرح بودجه چندانی نیز نمی‌خواهد زیرا می‌توان با اختصاص اتاقی کوچک به آن و تهیه ۲۰۰یا ۳۰۰ کتاب چنین طرحی را به نتیجه رساند.در این میان یکی از معلمان مدارس که علاقه‌مند به مطالعه است و با روحیه کودکان و نوجوانان آشنایی کافی دارد نیز می‌تواند در نقش کتابدار ساعاتی از هفته را به فعالیت در پایگاه کتابخوانی مدرسه اختصاص دهد.

تاثیر دوگانه فضای مجازی بر ادبیات کودک

وی در پاسخ به اینکه فضای مجازی چه تأثیری روی وضعیت ادبیات کودک گذاشته است؟ اظهار داشت: فضای مجازی یک چاقوی دو لبه است. من افراط در استفاده از فضای مجازی را نمی‌پسندم و معتقدم که این کار قطعا ضرر دارد. به هر حال تخصیص بخش زیادی از اوقات کودکان و نوجوانان به استفاده از فضای مجازی امر پسندیده‌ای نیست؛ اما استفاده مناسب از این فضا قطعا می‌تواند نتایج خوبی داشته باشد زیرا می‌توان از فضای مجازی برای برگزاری نشست‌های کتابخوانی و معرفی کتاب استفاده کرد.

چرا باید ادبیات کودک و نوجوان را جدی بگیریم؟

در پایان باید بگویم اگر ما به توسعه اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی کشورمان باور داریم قبل از هر چیز باید ادبیات کودک و نوجوان را جدی بگیریم و بدانیم که هزینه کردن برای تولید کتاب‌های ویژه آینده‌سازان کشورمان در سال‌های آینده سود خوبی خواهد داشت.مهم نیست که کودک ما در آینده چه شغلی خواهد داشت. اگر او خارج از چهارچوب دروس مدرسه با ادبیات خلاقه همچون شعر، رمان و داستان سر و کار داشته باشد، قطعا  ذهن خلاقی خواهد داشت و فرد مفیدی برای جامعه خواهد بود.

آثار جدید عبدالمجید نجفی در انتظار انتشار

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان با اشاره به فعالیتش در دوسال کرونا زده اخیر افزود: من در ۲سال گذشته بیکار نبودم و آثاری را نوشتم که برخی از آنها زیر چاپ قرار گرفته‌اند و برخی دیگر از چاپ درآمده‌اند.

وی در ادامه آثار اخیرش را این چنین تشریح کرد: من یک دوره ۱۰جلدی کتاب‌های تصویری بازآفرینی تاریخ بیهقی برای نوجوانان را با هدف آشنایی بیشتر کودکان و نوجوانان با آثار فاخر ادبیات فارسی نوشتم. در همین راستا مجموعه ۱۰جلدی کتاب‌های تصویری از زندگی مرحوم استاد شهریار را بازآفرینی کردم.

نجفی ادامه داد: مجموعه داستان «مردی که از خواب آمد» در قالب ۱۴داستان برای نوجوانان زیر چاپ است. «روزی که بچه‌ها ناپدید شدند» مجموعه داستانی است که در ۲سال گذشته به بازار آمد.

او بیان کرد: کتابی حاوی ۶داستان به نام «سلام آقای همینگوی» به همت مدیران انتشارات سروش و با ۲۰۰۰ تیراژ چاپ شد.

این نویسنده ادبیات کودک و نوجوان گفت: هم‌اکنون با الهام از شنیده‌ها و دیده‌ها طرح‌هایی را دارم. این طرح‌ها در نهایت به شکل مجموعه داستان یا رمان نوشته، چاپ و منتشر خواهند شد اما چون کار نوشتن مجموعه ۱۰جلدی «زندگی مرحوم شهریار» و مجموعه داستان «مردی که از خواب آمد» نزدیک به ۲ماه قبل تمام شد،الان مختصر استراحتی به خودم داده‌ام و برای کار روی طرح‌ها و داستان‌هایی که در ذهنم دارم، آماده می‌شوم.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه