خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
موسیقی درمانی، یک تجربه زیباییشناختی در کاهش اضطراب و افسردگی
موسیقی درمانی، در بهبود عملکرد، کاهش اضطراب و افسردگی اقشار مختلف نویدبخش است. در واقع موسیقی حس معنادار بودن و لذت را در فرد ایجاد میکند و یک تجربه زیباییشناختی است که بیمار را جذب میکند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج، دانشمندان و حکمای دوران باستان به نیروی روانی موسیقی و تاثیر آن در تحریک روح و عواطف انسان توجه خاصی میکردند و در این زمینه مطالعات تجربی فراوانی داشتند و اعتقاد داشتند که با تغییر دستگاههای موسیقی چگونه عواطف و حالات روحی انسان تغییر میکند. ایجاد حالتهای غم و اندوه، شادی و نشاط و نمونههای از تأثیرات روانی موسیقی درمانی روی انسان هستند.
اگرچه مطالعات علمی نشان نمیدهند که موسیقی چطور به طور مستقیم باعث افزایش احساس شادی در افراد میشود، اما به گفته برخی روانشناسان؛ فرضیه ما این است که هارمونیهای همخوان، موسیقیهای شاد یا سریع و موسیقیهای دارای ملودیهای خاطرهانگیز، با ترانهها یا پیامهای جذاب، باعث بهبودی در خلقوخوی افراد و افزایش احساس شادی در آنها میشوند و از افسردگی جلوگیری میکنند.
در دنیای ماشینی و سراسر تکنولوژی، هنگامهای که بدخوابی، استرس و سبک زندگی ماشینی امری عادی محسوب میشود، موسیقی درمانی رویکردی بسیار مهمی میتواند باشد. این مقوله یکی از جلوههای کاربردی موسیقی در زندگی عموم است و آشنایی با این رشته میتواند استنباط و انتظار عموم از موسیقی را ارتقاء بخشد و ذهن را به سوی کاربرد گسترده آن متوجه کند. ارتقای درک علمی از موسیقی و ترمیم فرهنگ شنیدن موسیقی بسیار مهم است به گونه ای که فرد موسیقی را عمیق بفهمد و به خوبی در اختیار گیرد.
به گفته برخی از کارشناسان این حوزه، موسیقی درمانی در درمان افرادی که دچار ناتوانیهای مختلفی از جمله عقبماندگی ذهنی، تاخیر یافتگی رشدی، معلولیت جسمی، بیماری روانی و دیگر مشکلات بودهاند، نتیجه موفقیت آمیزی داشته است.
موسیقی درمانگر، اهداف و مقاصد را بر اساس نیازهای خاص درمانجو دنبال می کند و برای پیشبرد این اهداف از شیوه های گوناگونی استفاده می شود. یک مشاور روانشناختی، معتقد است که موسیقی درمانی در روانشناسی فواید بسیاری دارد. او میگوید: موسیقی منبع مهم برای احساس شادی، لذت و کنترل افکار است.
«مهران خودکامه» در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج در همین باره اظهار کرد: از زمانی که انسان با موسیقی آشنا شد سعی داشت تا احساس خود را با آن همتراز کند زیرا موسیقی نه تنها باعث آرامش ذهن بلکه سبب کاهش درد و کنترل رفتار فرد نیز میشود.
خودکامه با بیان اینکه برخی از محققان سلیقه افراد را در انتخاب موسیقی نشان دهنده حالات روحی آنان عنوان می کنند؛ گفت: بهبود عملکرد روانشناختی ذهن، کاهش استرس، تقویت حافظه، خواب آرام، ایجاد انگیزە، درمان افسردگی و بالابردن استقامت و عملکرد فرد از جمله فواید موسیقی است.
وی افزود: به لحاظ علمی نئوکورتکس مغز با شنیدن منظم موسیقی درگیر میشود و علاوه بر احساس آرامش ناراحتی و غم را نیز از بین میبرد.
به گفته این مشاور روانشناختی، انسان برای تغییر هدفمند حالات روحی و خلقی خود باید با موسیقیهایی که آرامش دهنده و بدون از هیجانات کاذب هستند نگرش خویش را تغییر دهد.
خودکامه با اشاره به اینکه متاسفانه در جامعه کنونی ما به دلیل برخی مشکلات افراد به افسردگی و اضطراب دچار هستند، توضیح داد: در جامعه کنونی دیگر افسردگی به قشر خاصی تعلق ندارد و همه افراد در سنین مختلف به آن دچار می شوند. موسیقی درمانی می تواند برای ارتقای سلامت ذهنی و روحی افراد موثر واقع شود. البته باید توجه داشت که درمان با موسیقی باید با شناسایی هدف و نوع بیماری فرد آغاز شود. همچنین گوش سپردن به موسیقی در هر رده سنی مناسب و چه بسا بهتر است که از همان سنین خردسالی و کودکی موسیقی را وارد زندگی شخصی هر فرد کرد. البته افرادی که دچار ناتوانی در رشد و یادگیری هستند، نیز میتوانند از موسیقی درمانی برای تقویت مهارتهای حرکتی و یادگیری ارتباط موثرتر بهرە ببرند.
وی در ادامه گفت: افراد میتوانند با موسیقی درمانی نیازهای اجتماعی خود را برآوردە و در ارتقا و بهبود زندگی خویش استفاده کنند. لذا استفادە از موسیقی درمانی به عنوان یکی از ابزارهای درمانی به ویژە برای سالمندان نیز در نظر گرفته شدە است و معمولا موسیقی درمانی به عنوان یک ضد افسردگی طبیعی عمل خواهد کرد.
به گفته این روانشناس، موسیقی به تنهایی کار درمانی بر افسردگی نمیکند بلکه به عنوان یک روش حمایتی، در بالا بردن کیفیت سلامت روانی و جسمی افراد کمک میکند. علت تأثیر موسیقی درمانی روی بعضی از علایم بیماری های مزمن و حاد پزشکی، جذاب بودن ذاتی و نیروی محرک و قوی آن است. نباید فراموش کرد که موسیقی و تمرین به شنیدن آن می تواند منجر به ایجاد آرامش در افراد شود.
بیشتر بخوانید:
موسیقی درمانی به تسکین اضطراب و علائم افسردگی کمک می کند
تاثیر عجیب موسیقی غمگین روی افراد
ارسال نظر