به مناسبت سالروز میلاد دهمین پیشوای شیعیان(ع)؛
صیانت از آموزههای اصیل اسلامی با اندیشههای روشنگرانه امام هادی(ع)/ حافظ خط فکری و فرهنگی تشیع
امام علی النقی(ع) دهمین پیشوای شیعیان، روشنگر تاریکی جهل زمان شد و ارزشهای دینی را در برابر دیدگان اهل یقین آشکار ساخت و با وجود شرایط خفقان و استبداد حکومت عباسی والاترین معارف توحیدی و اعتقادی را برای مسلمانان تبیین کرد و راه سعادت حقیقی را به آنها نشان داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج، امامان معصوم(ع) پس از پیامبر اکرم(ص) مأمور هدایت مسلمانان شدند تا بهعنوان الگوی رفتاری شایسته، راه دستیابی به کمال حقیقی و انسانی را به همگان بیاموزند و در مسیر تعالی آرمانهای اسلام گام بردارند. در این ائمه اطهار(ع) امام علی النقی مشهور به هادی با رهنمودها و کلام نورانی خود به تاریکی جهل و خرافات زمانه روشنایی بخشید و سبب آشکار شدن ارزش های والای دینی برای پیروان حقیقی خویش شد.
امام علی النقی(ع) دهمین پیشوای شیعیان در ۱۵ ذیحجه ۲۱۲ هجری در شهری در نزدیکی مدینه چشم به جهان گشود. نام ایشان علی، کنیهاش ابوالحسن بود و لقبهایی چون نجیب، مرتضی، هادی، نقی، عالم، فقیه، امین، مؤتمن و طیب داشت.
شرایط خفقانآور حکومت جور عباسی در دوران زندگی امام هادی(ع)
حجتالاسلام «محمدرضا آراسته» استاد اندیشههای اسلامی و پژوهشگر امور دینی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی موج، با بیان اینکه دهمین پیشوای شیعیان در زمانهای میزیست که خلفای جور عباسی شرایطی خفقان آور را برای این امام همام و یارانش فراهم آورده بودند، گفت: دهمین پیشوای شیعیان در این دوره با نشر و گسترش احکام اسلامی، تمام تلاش خود را برای رواج مکتب جعفری و پرورش شاگردانی عالم و اندیشمند به کار بست تا ضمن افشای ظلم و بیداد حاکمان، مومنان را به سر منزل مقصود راهنمایی کند.
فضایل اخلاقی امام هادی(ع) و تشکیل مکتب علویان
این پژوهشگر امور دینی در ارتباط با فضایل اخلاقی امام هادی، بیان داشت: لقب مشهور دهمین امام شیعیان هادی است و پیروان اهل یقین با تأسی از سیره این بزرگواران در مسیر حق گام بردارند و این هدایت در مسیر گسترده و همگانی انجام گیرد. امامان جواد، هادی و حسن عسگری(ع) را به دلیل شهرت جهانی امام رضا(ع)، هر سه به «ابن الرضا» مشهور هستند.
وی در ادامه بیان داشت: امام هادی(ع) 10 سال پایانی عمر خویش را در سامرا سپری کرد. این شهر پایتخت و پایگاه نظامی بنی عباس به شمار می رفت. دین اسلام بر این مساله تاکید دارد که اگر فردی به قدرت برسد و از ظرفیت دینی و ایمانی لازم برخوردار نباشد، این قدرت سبب نابودی او و جامعه خواهد شد. فساد خلفای عباسی سبب شد تا نارضایتی عمومی افزایش یابد و جامعه با مشکلات بیشماری دست به گریبان شود. همین نارضایتی ها زمینه گسترش نهضت و مکتب علویان را در این زمان فراهم آورد.
تسلط امام هادی(ع) بر علوم زمانه
حجتالاسلام آراسته، با توضیح اینکه در زمان زندگی امام هادی(ع) مکتبها و فرقههای گوناگونی بهوجود آمدند، تصریح کرد: دهمین پیشوای شیعیان بر زبانهای گوناگون چون فارسی، هندی و ترکی به خوبی تسلط داشت و برای آن که عوامل عباسی متوجه ارتباط و تعامل با پیروان نشوند مشکلات اندیشه ای، قومیتهای مختلف را با زبان خودشان پاسخگو بود و معارف و آموزههای حقیقی اسلام را به آنها انتقال میداد. رواج مکتبهای علمی که با یکدیگر اختلاف نظر فراوان داشتند در آن دوران بسیار زیاد شد و همگی آنها سعی در مناظره به امام را داشتند. دهمین پیشوای شیعیان با وجود آن که در حصر بود با شیوههای متفاوت به این مسائل پاسخ می داد.
حافظ مکتب وکالت
وی در ادامه افزود: انتخاب وکلا و نمایندگان در سراسر جهان اسلام از جمله ابتکارات و اقدامهای امام هادی(ع) بود تا این نمایندگان را برای دوران غیبت امام زمان(عج) آماده و بسترسازی این مسأله از زمان امام نقی(ع) آغاز شد. این امام همام پایهگذار نهاد وکالت بود تا شرایط را مهیا کند تا ارتباط شیعه با امامت استمرار داشته باشد. امام هادی(ع) در مبارزه با غالیان یعنی افرادی که درباره اهل بیت(ع) غلو و مبالغه میکنند به شدت برخورد میکردند.
این پژوهشگر امور دینی با بیان اینکه امام هادی(ع) بر مرجعیت قرآن تأکید فراوانی داشتند، گفت: امام(ع)به منظور تصحیح معرفت دینی مسلمانان، آنها را به قرآن سفارش میکرد و به پیروان خود توصیه میکند تا هر چیزی را با قرآن بسنجند و در صورت دسترسی نداشتن به امامان به عنوان حجت ناطق خداوند، حجت صامت که قرآن است در میان مسلمانان می تواند معرفت دینی آنها را ارتقا دهد.
بیشتر بخوانید:
سامرا باید محل نشر فرهنگ مهدویت و انتظار به دنیا باشد
مولودی ولادت امام هادی (ع) با نوای حاج میثم مطیعی + فیلم
فرهنگسازی روش زندگی امامان معصوم(ع)
جت الاسلام آراسته، فرهنگ سازی و الگوگیری از روش زندگی ائمه اطهار(ع) را در این زمانه مهم دانست و گفت: بهکارگیری شیوه زندگی امامان برای هر فرد مسلمان لازم است و اگر مسلمانان به معارفی که به وسیله اهل بیت(ع) بیان شده توجه کنند بسیاری از مشکلات زندگیشان مرتفع میشود.
ارسال نظر