English ۱۹:۲۸

به مناسبت روز قلم؛

روز قلم یادآور تاریخ کهن و فرهنگ ایران/ قلم؛ پل ارتباطی صاحب فکر با مخاطب

روز قلم یادآور تاریخ کهن و فرهنگ ایران و بهانه‌ای برای آموختن مهارت‌های زندگی و ارزش‌های نهفته در دل آن است. از این‌رو معرفی نویسندگان و ناشران و ایجاد ارتباط موثر با آنها از جمله اقداماتی به‌شمار می‌رود که می‌تواند توسط نهادهای فرهنگی و حمایتی در سطح جامعه انجام شود.

روز قلم یادآور تاریخ کهن و فرهنگ ایران/ قلم؛ پل ارتباطی صاحب فکر با مخاطب

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری موج، انسان‌ها با قلم و دیگر ابزار نوشتن بسیاری از نیازهای خود را پاسخ می‌داده‌اند و آموخته‌های خود را با نوشتن به نسل‌های دیگر منتقل می‌کرده‌اند و از تکرار تجربه‌های تلخ جلوگیری به عمل می‌آوردند و در نتیجه این انتقال تجربیات و علوم امروزه بشر به این حد از علم و تمدن رسیده است و اینها همه بدون وجود قلم و دیگر ابزار مسیر نبود.

پیشرفت در عرصه تکنولوژی و ظهور رایانه‌ها سبب شد تا جوامع کاغذمدار به استفاده از ابزارهای الکترونیکی روی آوردند و استفاده از کاغذ را به نوعی کاهش دهند اما با وجود دگرگونی در زمینه ابزارهای نوشتاری در طول تاریخ، هیچ گاه از ارزش قلم و نوشتن کاسته نشده است.

«محمدعلی سپانلو» نویسنده و شاعر سرشناس ایرانی در سال ۱۳۸۱ روزی را برای قلم و نویسنده به انجمن قلم ایران پیشنهاد داد و در نهایت شورای عالی انقلاب فرهنگی، ۱۴ تیر را به عنوان «روز قلم» در تقویم رسمی کشور به ثبت رساند.

به‌مناسبت روز قلم با «راضیه تجار» محقق، نویسنده و از اعضای هیأت موسس انجمن قلم ایران، گفت‌وگویی داشتیم.

 

1782056

 

تصویب روز قلم بیش از دو دهه پیش

تجار، با بیان اینکه بیش از دو دهه پیش به پیشنهاد شورایی در صدا وسیما و بزرگان اهل قلم تصمیم براین شد تا روزی ملی با نام قلم انتخاب شود، گفت: دو دهه پیش، از طرف موسسان انجمن قلم به دولت هشتم پیشنهاد شد روز ملی قلم در ۱۴ تیرماه در تقویم کشور ثبت شود که این مهم تأیید شد. نوشتن به صورت مکتوب بسیار ارزشمند است زیرا از طریق نگارش می‌توان اندیشه را بیان کرد.

وی در ادامه بیان داشت: همه ساله در این روز جشنواره قلم زرین برگزار می‌شود که امسال نیز بیست و یکمین دوره آن برگزار خواهد شد و  از طریق انجمن قلم این روز گرامی داشته می‌شود. این جشنواره در راستای شعر، داستان، نقد و پژوهش در زمینه کودک و نوجوان و بزرگسال راه‌اندازی شده است و بهترین آثار معرفی می‌شود.

 

فضای مجازی هرگز جایگزین کتاب نمی‌شود

نویسنده کتاب «جایی که آسمانش آینه کاریست» با اشاره به اینکه قبل از انقلاب سینما رشد زیادی کرد و برخی اعتقاد داشتند که رُمان مرده است اما این اتفاق نیفتاد و هنوز هم رُمان جایگاه و ارزش خودش را دارد، تصریح کرد: در زمان حاضر نیز حضور و گسترش شبکه‌های اجتماعی نمی‌توانند جایگزین کتاب و کتابت و آنچه که با قلم و نگارش سر و کار دارد بشود. افرادی که اهل مطالعه جدی هستند کاملا ارزش کتاب را می‌شناسند.

تجار افزود: شاید با ورود گوشی‌های هوشمند و شبکه‌های مورد علاقه طیف جوان یا زنان خانه‌دار فرصت مطالعه کردن کم شده اما این بدان معنی نیست که کتاب ارزش خود را از دست باشد. افراد باید با مدیریت از این شبکه‌ها استفاده کنند نه اینکه در آنها سردرگم باشند. گاهی مخاطب وسوسه عناوین و جلدهایی می‌شود که داخل آن پوچ است، باید برنامه‌ریزی صورت بگیرد تا سود معنوی بهتر از مالی باشد. 

 

متن-روز-قلم

 

نقش نهادهای فرهنگی در پررنگ کردن و اهمیت به قلم

دبیر موسسه انجمن قلم، نقش نهادهای فرهنگی را بسیار مهم دانست و گفت: نهادهای فرهنگی رسالت و وظیفه‌ای تعریف شده دارند و باید به فرهنگ عمومی و مطالعه کمک کنند و اهالی قلم را دریابند و ارتباط روحی و کلامی  با آنها داشته باشند تا این نسل بتوانند در مسیر درست حرکت کنند. ضروری است به پرورش نسل نویسندگان جوان توجه داشت تا انقطاعی صورت نگیرد. مدام باید پرورش نیروهای جوان را در دستور کار قرار بدهیم به‌طوری که آن‌ها ادامه دهنده راه باشند.

وی در ادامه بیان داشت: از سوی برخی ناشران نظارت دقیقی صورت نمی‌گیرد که آیا این آثاری که به دست چاپ سپرده می‌شود شایسته است به‌صورت کتاب درآید. نهادهای فرهنگی باید به اهالی قلم بها دهند و به پشتیبانی از ادب و هنر نیز بپردازند.

 

بیشتر بخوانید: 

پایگاه کتاب های بین المللی نویسندگان ایرانی راه اندازی شد

انس با کتاب؛ برای خلق جهانی سرشار از دانایی و زیبایی است

حفظ فرهنگ ایران مدیون تلاش اهالی قلم است

 

نقش دولت در حمایت از نویسندگان و اصحاب قلم

عضو شورای داستان نویسی بنیاد دفاع مقدس، با اشاره به نقش دولت در حمایت از نویسندگان و اصحاب قلم، گفت: ارتباط میان ادبیات، نویسنده‌ها و مخاطبان در جامعه کنونی بسیار کم شده است. نقش دولت به عنوان متولی اصلی و حمایتی راضی کننده نیست. البته این موضوع مربوط به دولت کنونی نیست و در دولت‌های دیگر هم وضع به همین منوال بوده است.  نویسندگان دل‌مشغولی‌های خودشان را دارند و بیشتر در بطن جامعه پنهان هستند که باید آنها را نیز دریابیم. نویسندگان طیفی هستند که معمولا در سکوت و خلوت مشغول نوشتن و تولید اندیشه هستند و آنها اهل نمایش، فرافکنی‌های فراوان نیستند. هر چه حرف، فکر و ایده دارند اندیشه در کار و خلاقیت در آثارشان می‌شود. آثارشان باید منتشر شود تا بدست اهل آن برسد. 

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه