English

بهبود کیفی زندگی در شهرو تفکر اقتصادی، ضرورت های یک شهردار کارآمد

اساتید و مهندسان شهرسازی و کارشناسان مسائل شهری علاوه برمدیریت قوی، بهبود کیفی زندگی شهری و تفکر اقتصادی را به دلیل بهره مندی شهرداری از منبع مردمی تامین بودجه، در اولویت خصائص ضروری یک شهردار کارآمد می دانند.

بهبود کیفی زندگی در شهرو تفکر اقتصادی، ضرورت های یک شهردار کارآمد

به گزارش خبرگزاری موج، شهرداری را می توان امروزه مهمترین نهاد تاثیرگذار در اداره یک شهر دانست و بر این اساس متولی این نهاد خدمتگذار، الزاما باید ویژگی ها و شروطی داشته باشد که وی را خاص و شایسته سکانداری این نهاد کند.

پس از انتخاب اعضای پنجمین دوره شوراهای اسلامی شهرها اینک در آستانه انتصاب شهرداران، دغدغه های بسیاری به دلیل اهمیت این مهره مدیریتی در بحث توسعه و رفاه شهری مطرح است که این مهم، بررسی و تبیین شروط و ویژگیهای لازم برای یک شهردار کارآمد را حیاتی می کند.

عضو هیات علمی دانشگاه مازندران گفت: برخورداری از بینش راهبردی و استراتژیک که متاسفانه نبود آن در حال حاضر مانعی بر سر راه عملکرد موفق شهرداران و بسیاری مدیران دیگر شده است، شفافیت و کاهش تکیه بر درآمد های ناپایدار از طریق رایزنی با دستگاه های دیگر از دیگر شرایط لازم برای شهردار کارآمد است.

ایرج اسدی با اشاره به ضعف های مدیریتی در شهرداری ها افزود: حتی اگر مدیران خوبی هم باشند، به دلیل رابطه ای که بین شورای شهر و شهرداری وجود دارد و عدم اطمینان شهرداران از اینکه یکسال دیگر هستند یا نه، داشتن بینش راهبردی و بلندمدت عملا محال می شود.

استادیار گروه مهندسی شهرسازی دانشگاه مازندران خاطرنشان کرد: نیازمند مدیرانی هستیم که به طور بلند مدت در مورد شهر فکر و عمل کنند که این امر خیلی با روحیه اعضای شورای شهر و شهرداران کنونی تناسبی ندارد و معمولا شاهد انجام کارها و پروژه های کوتاه مدتیم که بیشتر سرو صدا دارند، چون به دنبال رضایت مردم هستند و این طرح ها با اثرات کوتاه مدت، آفتی برای مدیریت شهری است.

اسدی افزود: فقدان ایده و‌چشم انداز ویژه برای آینده شهری و اقدامات و سیاست‌های راهبردی در راستای این چشم انداز موجب پرهیز از اجرای پروژه های کلان در بلند مدت می شود.

نویسنده کتاب &#۳۹;مدیریت و حکمروایی شهری&#۳۹; ادامه داد: نکته دیگر، دسترسی آزاد به داده ها و اطلاعاتی است که در شهرداری تولید می شود و باید در دسترسی مردم قرار گیرد، میزان و محل هزینه درآمدهای شهرداری باید به طور شفاف و مکتوب هر ۳ تا ۶ ماه یکبار در اختیار مردم قرار گیرد.

اسدی تصریح کرد: شهردار کارآمد حتما باید به بحث شفافیت توجه داشته باشد که این مساله می تواند اعتماد و مداخله و اثرگذاری بیشتر مردم در توسعه شهری و برنامه ها را به دنبال داشته باشد، شفافیت در کارکردها و برنامه های بلند مدت نیز مهم است، باید از شهرداران بخواهیم بر اساس برنامه مصوب شورا عمل کنند، بخش زیادی از شهرداری های ما به شدت ناکارآمد شده اند و بخاطرفشارهای مختلف و منافع جریان های موثر، بهره وری اندکی دارند.

به گفته وی استخدام های زاید و افزایش پرسنل عارضه ای است که شهرداری ها به آن مبتلا شده اند، باید برای حفظ و ارتقای زیست پذیری شهری بار هزینه ها کاهش یابد، چون بخش مهمی از این هزینه ها از بخش رفاه و کیفیت شهری کنده می شود، کاهش هزینه ها افزایش میزان بهره وری و کیفیت زندگی شهری را به دنبال دارد.

اسدی گفت: عمده ترین مشکلی که در شهرها به بهبود و توسعه کیفی زندگی آسیب می زند بحث درآمدها و منابع مالی شهرداری ها است، نزدیک به ۷۰درصد در آمد شهرداری ها ناشی از ساخت و ساز است زیرا این امر منبع درآمدی اگرچه ناپایدار اما سهل الوصول برای شهرداری ها است.

مدرس مدیریت شهری افزود: سوداگران و سرمایه گذاران زمین و املاک و مستغلات براحتی در این فرایند می توانند نظرات خود را به شهرداری تحمیل کنند و حتی در مواردی شهرداری شهرهای بزرگ مجبور به فروش پارک های شهری می شود که این به شدت به محیط زیست شهری آسیب می زند.به دلیل وابستگی مالی شهرداری ها، زمین های کشاورزی مورد ساخت و ساز قرار می گیرد، تراکم بالاتر در جاهایی که لازم نیست اعمال می شودچون درآمد شهرداری وابسته به اینهاست.

عضو هیات علمی دانشگاه مازندران افزود: تعامل و روابط سازنده و خوب با گروه ها و نیروهای مختلف و تشکل های رسمی و غیر رسمی و دستگاه های اجرایی شهری در جهت بهترکردن شرایط شهر و تشریک مساعی و همکاری با گروه ها نیز از جمله شروط یک شهردار قوی است.

اسدی تاکیدکرد: شهردار کارآمد باید با شهرداران دیگر و با نمایندگان مجلس ملی تعامل داشته و ائتلاف کنند تا خواسته خود را به دولت و مجلس در جهت متقاعدکردن برای تغییر قوانین مرتبط با تامین مالی شهرداری ها برسانند تا این معضل و آسیب برطرف شود و شهرداران بتوانند منابع درآمدی پایدار بیشتری کسب کنند.

به گفته این دکترای شهرسازی، کارایی و بهره وری خدمات نیز در حال حاضر با اختلال مواجه است، شهردار و سیستم شهرداری باید با استفاده از سیستم های اطلاعاتی به مردم خدمت رسانی کارآمدتری ارایه دهد، خیلی وقتها هیچ خط ارتباطی مجازی بین شهروند و شهرداری وجود ندارد تا از طریق سیستم ها و سامانه های ارتباطی مثل سامانه طرح مشکلات مردم بتوان این ارتباط را میسر ساخت.

عضو هیأت علمی دانشگاه مازندران افزود: نیاز به معیار و ملاک موفقیت عملکرد برای سنجش کارایی و‌ میزان دستیابی به برنامه و اهداف از پیش تعیین شده نیز جهت ارزیابی عملکرد شهرداری احساس می شود و لازمه سنجش اثربخشی چه برای خود شهردار و چه کارشناسان وجود اطلاعات در باره عملکرد شهرداری و وجود شاخص های ارزیابی است، شهردار باید بتواند سازمان خودش را ارزیابی کند تا شهروندان هم بتوانند در جریان هدف‌گذاری کمی بخش های مختلف و تبیین سیاست گذاری ها قرار گیرند.

عضو هیات علمی دانشگاه مازندران ادامه داد: حل برخی از مسائل شهری از حیطه کاری یک یا دو شهرداری کوچک و بزرگ خارج است، برخی از مسائل مانند دفع پسماند یا رفع آلودگی رودخانه ها و ... باید در مقیاسی منطقه ای و با همکاری و تشریک مساعی شهرداری های متعدد موجود در منطقه رفع شود.

به گفته اسدی شهردار موفق فردی است که به این موضوع آگاه بوده و برای رفع چنین مسائلی به ایجاد ساختارهای همکاری و هماهنگی با شهرداری های دیگر می پردازد تا از این رهگذر بتواند چنین مسایلی را به نحوی اثربخش حل و رفع نماید.

این مطلب، یک خبر آگهی بوده و خبرگزاری موج در محتوای آن هیچ نظری ندارد.
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه