خواننده موسیقی سنتی:
لازم است بودجهای صرف موسیقی ایرانی شود
حسامالدین سراج، آهنگساز و خواننده موسیقی سنتی تصریح کرد: به موسیقی ایرانی ظلم میشود، برخی تاجران کنسرتهای گونههای خاص موسیقی را برگزار میکنند، لازم است بودجهای صرف موسیقی ایرانی شود و فرهنگ خودمان را حفظ کنیم.
، حسامالدین سراج در نشست تخصصی «آواها و نواهای شهر تهران» که در موزه موسیقی ایران برگزار شد، اظهارداشت: این نشست دو موضوع دارد؛ یکی شهر تهران که محل زندگی مردم است و دیگری آواها و نواها، ما دوست داریم که شهرمان زیبا باشد و به ما آرامش بدهد یا اگر میخواهیم آوا و نوایی میشنویم، زیبا باشد و به ما آرامش بدهد، هر چند که نوجوانان و جوانان هیجان دوست دارند اما نهایتا ما شهری را میخواهیم که در آن آرامش داشته باشیم.
وی گفت: آرامش شاید در کوچه باغهای شمال تهران باشد اما این آرامش در کوچههای جنوب این شهر هم هست؟، آیا همه خیابانهای تهران به ما آرامش میدهند و زیبا هستند یا نیاز به ترمیم دارند؟ شاید بعضی از بخشها و گوشههای این شهر زیبا باشند اما تهران ما یکدست نیست و در سالهای اخیر اتوبانهای زیادی به این شهر اضافه شده است که تهران را چند قسمت و دچار پراکندگی کرده است.
این آهنگساز با اشاره به موضوع آواها و نواها افزود: آواها و نواها برخاسته از طبیعت است، در تهران صداهایی همچون صدای آب، باد و پرندگان به ما آرامش میدهد اما صدای ماشین، موتور و ساخت و سازها آرامش ما را از بین میبرد.
سراج با اشاره به اهمیت موضوع آرامش بیان کرد: زیبایی به ما شور و شوق و تلاش برای خوشبختی خود و دیگران میدهد، اگر زیبایی بصری و سمعی در زندگی ما نباشد، به تدریج افسرده میشویم، آرامش اجازه تفکر برای خردمندانه زیستن میدهد.
وی اظهارداشت: زیبایی شهر را هم میبینیم و هم میشنویم اما به جز حسهای شنوایی و بینایی، حس بویایی هم داریم؛ به عنوان مثال از رایحه گل لذت میبریم اما بوی فاضلاب ما را آزار میدهد، هر چه شهر به طبیعت نزدیک باشد، فضای سبز مناسبتر داشته باشد و آلودگی صوتی کمتر داشته باشد، مطلوبتر است، ماشینها آلودگیهای هوا و صوتی ایجاد میکنند.
این موسیقیدان با اشاره به انتشار موسیقیهای خاص (بیس دار) در بعضی از مراکز خرید گفت: فروشنده با انتشار این گونه موسیقی میخواهد روی ذهن و خرد خریدار تاثیر بگذارد و کالاهایش را به فروش برساند اما من اکثر اوقات به دلیل اینکه صدای این موسیقی در مراکز خرید بالاست، از این مراکز خارج میشوم یا از فروشنده درخواست میکنم که صدای موسیقی را کم یا قطع کند، اینها یک نوع آلودگیهای صوتی هستند که ما را از حافظه موسیقایی خودمان دور میکنند.
سراج افزود: طراحی شهری و معماری میتواند برای ما فضایی را ایجاد کند که مطلوب باشد و در این فضا احساس آرامش کنیم و زیبایی داشته باشیم، زیباییهای ما در شهر تهران، فضای سبز است که متاسفانه در سالهای اخیر بسیاری از درختان به دلیل ساخت برج و دست یافتن به منفعت مالی، قطع شدند و از بین رفتند.
وی بیان کرد: زیبایی به معنای تناسب است، در هنرهای تجسمی، معماری و موسیقی، نسبت و هارمونی زیبایی را میسازند، اساس زیباییشناسی در ذهن و دلمان یکی است، در معماری نسبتها را میببینیم و در موسیقی نسبتها را میشنویم. ما هر چه به طبیعت و این نسبتها نزدیکتر شویم، کارمان زیباتر خواهد بود.
پیشنهاد ایجاد سالنهایی برای اجرای موسیقی ایرانی
این آهنگساز با اشاره به وضعیت موسیقی ایرانی اظهارداشت: پیشنهاد میکنم سالنهایی برای اجرای این گونه موسیقی ایجاد شود، به موسیقی ایرانی ظلم میشود، نمیدانم شهرداری چقدر در این موضوع دخیل است؛ سال گذشته، از ۴۵ کنسرت، هنرمندان ۶ کنسرت را که ما خودمان نیز هنرمند موسیقی هستیم، میشناختیم و هنرمندان ۳۹ کنسرت را نمیشناختیم. یعنی تاجری، مبلغی را از این هنرمندان دریافت کرده تا برای آنان کنسرت برگزار کند، در این شرایط مردم چه گناهی دارند؟، آیا در کشور ما هنرمند قابلی نبود که باید ۳۹ کنسرت از هنرمندانی برگزار شود که شناخته شده نیستند، لازم است بودجهای صرف موسیقی ایرانی شود و فرهنگ خودمان را حفظ کنیم، در غیر اینصورت آیا موسیقی باید با همین روند تجاری فعالیت کند و مردم سرگرم شوند؟، وقتی آنان سرگرم باشند، دیگر فکرهای دیگر به ذهنشان خطور نمیکند، آیا نهایت کار فرهنگی همین است یا باید تجدید نظری در این رابطه صورت بگیرد؟
وی گفت: ما در این سالها کنسرتی برای هنرمندان موسیقی ایرانی همچون حسین علیزاده و کیهان کلهر برگزار نکردیم، همچنین برای بسیاری از بزرگان موسیقی هیچ برنامهای نداشتیم، این شرایط گویا صرفا یک تجارت است که ظاهرا فردی با شهرداری مذاکره میکند که میخواهد کنسرتهایی را برگزار کند و تبلیغاتی را در این زمینه انجام دهد، شهرداری وظیفه فرهنگی هم دارد، اینکه به هر فردی اجازه بدهد که بیاید تهیهکننده بشود، کار خوبی نیست.
سراج درباره طراحی سالن خاص برای موسیقی ایرانی بیان کرد: طراحی سالن برای موسیقی ایرانی، کلاسیک و پاپ تفاوتی ندارد، مسئله آکوستیک باید رعایت شود و برگشت صدا وجود نداشته باشد، فرم چینش صندلیها که تماشاچی بتواند تمام نوازندگان روی صحنه را ببیند، نیز باید مدنظر قرار بگیرد. در حال حاضر یک سالن به نام تالار وحدت در ایران داریم که به عنوان میراث ملی خودمان میشناسیم و در دنیا به عنوان یک تالار متوسط موسیقی شناخته میشود، ما از اول انقلاب تاکنون یک سالن نساختهایم که به عنوان میراث فرهنگی و یک سالن آبرومند موسیقی به آن افتخار کنیم، چیزی در این زمینه نداریم و سالن میلاد سالن استانداردی برای اجرای موسیقی نیست.
ارسال نظر