English

جای خالی نظارت کارشناسان، قیمت مرغ را نجومی کرد

مهم‌ترین گلایه مردمی که شاید این روزها فارغ از تکان‌های شدید ناشی از فشارهای اقتصادی کشور در بین مردم رد و بدل می‌شود، این نکته مهم می‌تواند باشد که چرا مسئولین تا گرانی در بازار بر سر هر کالای معیشتی، رسانه‌ای نشود، دست‌به‌کار نمی‌شوند.

جای خالی نظارت کارشناسان، قیمت مرغ را نجومی کرد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری موج، در شرایطی که مردم هرروز به‌واسطه تکان‌های لحظه‌ای قیمت کالای اساسی روزبه‌روز سفره زندگی‌شان به مدد اهمال‌کاری کارشناسان ناظران دولتی در حال کوچک‌تر شدن است، این بار نوبت به قیمت "مرغ" می‌رسد که همچون نرخ طلا کارش از تغییرات روزانه گذشته و به‌صورت ساعتی نرخ آن دستخوش تغییر می‌شود و وقتی در گزارشی میدانی علت را از مرغداری‌ها جویا می‌شویم، بازهم به سناریو تکراری عدم نظارت‌ها و سلیقه‌ای عمل کردن برخی از کارشناسان جهاد کشاورزی می‌رسیم.

این روزها فارغ از اخبار روزانه کشت و کشتار کرونا که تقریباً به امری عادی و در حد بیان اعداد بدل شده است و نیز خارج از مشاهده دقیقه‌ای نوسانات ارز، سکه و طلا که دمش به کلمات ردوبدل شده رؤسای جمهور فعلی و آتی آمریکا وصل شده است، موضوع اسفباری دیگری که همچون تیک و تاک روزانه نرخ تعیین می‌کند و پشت و شکم مردم را می‌لرزاند، تغییرات قیمت خوراکی به نام "مرغ" است.

تقریباً دو هفته گذشته بود که مقام این کالا تولید داخل آن‌قدر بالا رفت که رکورد تا کیلویی ۴۰ هزار تومان را هم تجربه کرد و وقتی مسئولان ذی‌ربط محترم به مدد خبرهای ریز و درشت بازار از عمق فاجعه خبردار شدند، کار از تذکر و بازدید سرزده ۲۰:۳۰ گذشت و کارش به گزارش ویژه خبری کشید.

واقع امر این است که مهم‌ترین گلایه مردمی که شاید در بین عموم جامعه فارغ از تکان‌های شدید ناشی از فشارهای اقتصادی کشور در بین مردم رد و بدل می‌شود، این نکته مهم می‌تواند باشد که چرا مسئولین تا گرانی، ناهماهنگی و یا عدم ثبات در بازار بر سر هر کالای معیشتی، رسانه‌ای نشود، دست‌به‌کار نمی‌شوند و به‌قول‌معروف علاج واقعه قبل از وقوع نمی‌کنند؟؟؟

به طبع گرانی مرغ   و شوک بازار این محصول معیشتی به نگرانی مردم افزود و به همین خاطر در گزارش میدانی از برخی مرغداری‌ها در پی پاسخ این سؤال برآمدیم که چگونه امکان دارد در شرایطی که چند ماه پیش گزارشات و تصاویر ریز و درشت از معدوم‌سازی جوجه‌ها به دلیل مازاد بر نیاز از سوی این اماکن منتشر می‌شد و حال این‌قدر مرغ در بازار و مرغداری کم شده است که هرروز با یک نرخ وارد بازار می‌شود.

در این بازدید اجمالی عمده مشکل مرغداران در حال حاضر تأمین نهاده است و کمبود نهاده‌هایی مثل ذرت و سویایی که با ارز دولتی واردشده از یک‌سو و فشار ستاد تنظیم بازار برای عرضه مرغ زنده باقیمت مصوب درب مرغداری از دیگر سو به گفته این مرغداری‌ها، صنعت مرغداری را با بحران‌های شدید و حتی ورشکستگی روبرو کرده است.

دیگر مشکل مهمی که از سوی برخی از مرغداری‌های فعال به‌خصوص در شهرستان‌هایی همچون روانسر بسیار مورد تأکید قرار گرفت، وجود معضلی به نام سلیقه‌ای و گاها کم‌کاری کارشناسان و مسئولان مربوط به حوزه توزیع نهاده‌های دامی مرغداران بود که نه‌تنها این نهاده به‌صورت قطره‌چکانی و محدود با رقم دولتی بین مرغداران تقسیم می‌شود بلکه گاها مشاهده‌ شده است که این نهاده‌ها در یک تبانی عملاً به دست دلالان و به نام مرغداران تمام می‌شود.

در این‌ بین بازاری‌ها البته این موضوع را واکنش طبیعی به گرانی‌ها می‌دانند و می‌گویند: زمانی که قیمت گوشت به‌قدری بالاست که مردم توان خرید آن را ندارند،‌ سراغ مرغ می‌روند و الآن که قیمت مرغ هم دست‌کمی از گوشت ندارد،‌ طبیعی است که سراغ احشای مرغ بروند و اتفاقاً همین موضوع باعث افزایش قیمت احشای مرغ هم شده است.

در هفته‌های اخیر به‌خصوص، بهانه اصلی برای افزایش قیمت‌ها نبود ارز و عدم تخصیص ارز از سوی بانک مرکزی برای کالاهای مختلف ازجمله نهاده‌های دامی و روغن و ... اعلام می‌شود درحالی‌که گزارش‌های مستند بیانگر آن است که افرادی که کنجاله با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کرده‌اند آن را در بازار آزاد باقیمت بالاتر می‌فروشند و هم‌زمان از عدم تخصیص ارز هم گله‌دارند.

بارها تکرار شده که باید نظارت جدی بر کالاهایی باشد که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد کشور می‌شوند ولی این هم به‌مانند سایر وعده‌های دولتی‌ها فقط در سخنرانی‌ها و مصاحبه‌ها اعلام می‌شود و عملاً‌ عدم نظارت باعث می‌شود که سوداگران از بی‌انظباطی در بازارها بهره ببرند و دود تمام این ناهماهنگی‌ها فقط و فقط به چشم مردمی می‌رود که چشم امیدشان به دولت است تا کاری کند که حداقل توان امرارمعاش داشته باشند.

 

توزیع نهاده‌های دامی الکترونیکی می‌شود

برای ریشه‌یابی معضل گرانی مرغ موضوع را با نوربخش حاتمی مطرح کردیم و وی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری موج ضمن صحه گذاشتن بر وجود خطاها و تعللات احتمالی در نحوه توزیع نهاده‌های دامی در سطح استان، طی ماه‌های گذشته، این خبر خوش را به مرغداران داد که «از آبان ماه سال جاری طی راه‌اندازی ۹۰ درصدی سایت اختصاصی توزیع نهاده‌های دامی در بین مرغداران بسته به میزان جوجه ریزی و زمان تحویل مرغ به بازار تا ۸۰ درصد نهاده‌های دامی‌شان به نرخ دولتی تأمین خواهد شد.

حاتمی با تأکید بر اینکه نمی‌توان از نقش محدود و اندک عده‌ای سودجو که به اسم مرغدار، حق واقعی مرغداران زحمتکش استان را پایمال می‌کنند، خاطرنشان ساخت: در این سامانه تعریف‌شده مساحت و متراژ مرغداری، تعداد جوجه ریزی و زمان تحویل طبق نظر کارشناسان و ناظران موردبررسی قرار می‌گیرد و از طرفی نیز برای آسودگی خاطر مرغداران عزیز بر عملکرد ناظران به‌خصوص در سطح شهرستان‌ها نیز توجه بیشتری خواهد شد.

وی در خصوص نحوه مقطعی و مدت‌دار نهاده‌های دامی برای مرغداری‌ها نیز اظهار داشت: این نوع توزیع و تقسیم در طول دوره رشد جوجه ریزی نیز امری کشوری و با توجه به میزان رشد مرغ‌ها صورت می‌پذیرد و به این دلیل نمی‌توان در این مورد کار زیادی انجام داد و این امر یک تصمیم سراسری است که ما سعی کرده‌ایم مدت‌زمان تحویل مرغ را که در عرف کشوری حداکثر چهل روز است را تا چهل‌وپنج روز هم نگهداریم تا مرغداران کمتر آسیب ببینند.»

آیا این خبر مفید بود؟
خبرنگار:
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه