خبرگزاری موج گزارش می دهد؛
یک علامت سوال بزرگ در مورد "هوش مصنوعی"
«آنچه واضح است این نکته می باشد که تا زمینه های مساعد و منطقی برای حکمرانی عرصه هوش مصنوعی تعریف و ایجاد نشده، اینکه شاهد استفاده منفی از فناوری های عمومی ترِ این حوزه باشیم کاملا محتمل است. کما اینکه تاکنون گزارشهای مختلفی نیز در این رابطه منتشر شده است.»
![یک علامت سوال بزرگ در مورد "هوش مصنوعی"](https://cdn.mojnews.com/thumbnail/5fB2Z3lATejw/wYsQRh7N_U9-KhUZFvV4AomaL5yZePK-ajtEs8kcp-9YVVASashH6K5BPTC17PhAidh8SlFsB25MgjrEllAehzc60YRj1Lke/%D9%87%D9%88%D8%B4+%D9%85%D8%B5%D9%86%D9%88%D8%B9%DB%8C+9.jpg)
، در ماه ها و سال های اخیر مقالات و گزارشهای مختلفی در مورد خطرات و نکات منفی فناوری هوش مصنوعی در زندگی بشر منتشر و مطرح شده است. البته که برخی جلوه های این مساله نیز به عینه قابل مشاهده بوده است. مثلا انتشار صدای خواننده های فوت شده در حالی که آهنگ های جدیدِ امروزی را میخوانند و یا جعل تصویر و فیلم افراد و بازیگران مشهور، همه و همه سبب شده اند تا واکنش های منفی نسبت به توسعه فناوری هوش مصنوعی در جهان بشری شکل بگیرد.
در عین حال، طرح مسائل مختلف در مورد حذف برخی فرصت های شغلی با قدرت گیری و همگانیتر شدن فناوری های هوش مصنوعی و البته استفاده از این فناروی در میدانهای جنگ نظیر آنچه در قالب جنگ غزه شاهد بوده ایم، همه و همه تصوری منفی و مخرب از فناوری هوش مصنوعی را در ذهن میلیون ها انسان در اقصی نقاط جهان ایجاد کرده اند. البته که سطح هشدارها در مورد تبعات منفی این فناوری در قیاس با ویژگی های مثبت آن نیز به نحو قابل توجهی بیشتر است و همین مساله تصویر سیاه و تهدید آمیز از آن را کاملا برجسته کرده است. با این حال، این تمامِ واقعیت نیست.
فناوری هوش مصنوعی جلوه های عینی را نیز به نمایش می گذارد که برای زندگی انسان ها مفید هستند. مثلا به تازگی گزارش های مختلفی منتشر شده که بر اسایس آن ها، افرادی که دلیل بیماری های خاص، صدای خود را از دست داده اند می توانند با ارائه یک فایل صوتی از صدای خود در قالب یک فایل صوتی و یا تصویری از گذشتهشان به ابزارهای مرتبط با فناوری هوش مصنوعی، این امکان را داشته باشند تا با صدای خود با دیگران ارتباط برقرار کنند.
حتی صحبت از این شده که این فناوری می تواند در قالب یک اپلیکیشن برای استفاده کنندگان از گوشی های آیفون ارائه شود. حال در نقطه مقابل، برخی نیز به این نکته اشاره دارند که این فناوری می تواند به نحو دیگری مورد سواستفاده قرار گیرد و مثلا افرادی از این فناوری استفاده کرده و با تقلید صدای دیگران، از آن برای کلاهبرداری و دیگر اقدامات مشابه استفاده کنند.
در حوزه های مربوط به جهان فیلم و سریال نیز استفاده از فناوری های هوش مصنوعی سبب شده تا هزینه های سنگین برای فیلمبرداری و ایجاد جلوه های تصویری به نحو قابل توجهی کاهش یابد. این در حالی است که همین مساله نیز یک بُعد منفی دارد و آن سواستفاده از فناوری های هوش مصنوعی در مواردی است که برای آن ها منع قانونی وجود دارد. در دیگر حوزه ها نظیر علوم پزشکی و غیره نیز استفاده از فناوری های هوش مصنوعی می تواند بسیار راهگشا باشد.
از این رو، هر فناوری می تواند هم با ابعاد مثبت و هم منفی از حیث کاربرد همراه باشد. با این حال، یک نکته مهم در این رابطه این است که اگر بخواهیم منصفانه به ماجرا نگاه کنیم، ظرفیت های استفاده منفی از فناوری های مرتبط با هوض مصنوعی در قیاس با استفاده درست از آن ها، به مراتب بیشتر است. دلیل آن هم سادگی این مساله و البته کنجکای های عمومی و نگاه ویژه گروه های تبهکار و خلافکار به استفاده از برخی فناوری ها در راستای اهداف منفی است.
اساسا به همین دلیل است که بسیاری از تئوریسین ها و نظریه پردازان حوزه هوش مصنوعی تاکید دارند که یکی از حلقه های مفقوده در رابطه با عرصه هوش مصنوعی، حکمرانی این حوزه است. در حقیقت، هنوز سیاست های مدون و روشنی برای حکمرانی این حوزه تعریف نشده است. در این رابطه، برخی از منتقدان به این مساله اشاره دارند که اساسا این حوزه از قابلیت حکمرانی برخوردار نیست.
با این همه، آنچه واضح است این نکته می باشد که تا زمینه های مساعد و منطقی برای حکمرانی عرصه هوش مصنوعی تعریف و ایحاد نشده، اینکه شاهد استفاده منفی از فناوری های عمومی ترِ این حوزه باشیم کاملا محتمل است. کما اینکه تاکنون گزارشهای مختلفی نیز در این رابطه منتشر شده است. با این حال، همانطور که پیشتر نیز گفته شد، همه چیز به بشر و استفاده آن ربط پیدا می کند. در این رابطه نیز چندان نمی توان به بشر اعتماد کرد!
ارسال نظر