English

انتقاد از چین در پی مرگ برنده جایزه صلح نوبل مبتلا به سرطان

در پی مرگ لیو شیائوبو، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، انتقادها از دولت چین بالا گرفته است.

انتقاد از چین در پی مرگ برنده جایزه صلح نوبل مبتلا به سرطان

به گزارش خبرگزاری موج، لیو، که حدود هشت سال زندانی بود، چند روز پیش به دلیل ادامه درمان سرطان کبد از زندان آزاد شده بود. لیو شیائوبو، ۶۱ ساله، برای بسیاری از فعالان چینی جایگاه پدری معنوی را داشت.

کمیته نوبل - مستقر در نروژ - با صدور بیانیه اعلام کرده که "مسوولیت سنگین" مرگ لیو شیائوبو برعهده دولت چین است. چین هم‌اکنون تحت فشار بین‌المللی قرار گرفته است تا لیو شیا، همسر لیو شیائوبو را از حبس خانگی آزاد کند.

وزارت امور خارجه آلمان طی بیانیه‌ای گفته است که چین باید به این سوال پاسخ بدهد که آیا می‌شد سرطان را در لیو شیائوبو زودتر تشخیص داد یا نه.

کشورهای دیگر از جمله آمریکا، انگلیس و فرانسه از چین خواسته‌اند که در صورت تمایل همسر لیو شیائوبو، امکان خروج از کشور را برای وی فراهم کند.

به گزارش بی.بی.سی بوریس جانسون، وزیر امور خارجه انگلیس گفته است که لیو شیائوبو باید اجازه می‌یافت که برای درمان به یک کشور دیگر سفر کند. او همچنین خواست که از همسر لیو شیائوبو رفع حصر خانگی شود - درخواستی که کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز از آن حمایت کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا نیز لیو شیائوبو را فعال شجاع خوانده که زندگی خود را وقف دموکراسی و آزادی کرد.

مقامات در چین به طور مستقیم درباره مرگ این چهره مخالف صحبت نکرده‌اند اما یک روزنامه دولتی "نیروهای غربی" را به سیاسی کردن ماجرا متهم کرده است.

چند هفته قبل از مرگ لیو شیائوبو و با وخامت حال او، چند کشور غربی از چین خواستند که اجازه بدهد لیو در کشوری دیگر درمان شود.

یک پزشک آلمانی و یک پزشک آمریکایی پس از معاینه او گفتند که لیو می‌تواند برای درمان به کشوری دیگر سفر کند. اما پزشکان چینی گفتند که لیو بیمارتر از آن است که سفر کند.

لیو شیائوبو استاد دانشگاه بود و چندین کتاب در حوزه ادبیات چین، نقد ادبی و فلسفه داشت.

او یکی از سرشناس‌ترین مخالفان دولت چین بود و در سازماندهی تظاهرات بزرگ هواداران دموکراسی در میدان تیان آنمن پکن، در سال ۱۹۸۹، نقشی اساسی داشت.

لیو یکی از فعالانی بود که در تظاهرات خونین تیان آنمن توانست با مقام‌ها مذاکره کند تا صدها معترض به سلامت از محل تظاهرات خارج شوند.

لیو بارها به زندان افتاد و با محدودیت‌های متعدد مواجه بود. لیو شیا، همسر او هم از سال ۲۰۱۰ در حصر خانگی به سر می‌برد.

لیو شیابائو در سال ۲۰۱۰ به خاطر تلاش‌هایش در جهت ایجاد اصلاحات سیاسی مسالت‌آمیز در چین برنده جایزه صلح نوبل شد.

او پس از اعتراضات تیان آنمن دو سال زندانی بود و بعد از آزادی کارزاری برای آزادی دیگر معترضان به راه انداخت. به دنبال این کار لیو به مدت سه سال به یک اردوگاه کار اجباری فرستاده شد.

او در دسامبر سال ۲۰۰۹، به اتهام تلاش برای براندازی دولت به ۱۱ سال زندان محکوم شد.

لیو، پیش نویس سندی را تهیه کرده بود که در آن اصلاحات سیاسی گسترده در چین درخواست شده بود. یکی از موارد مطرح در این سند درخواست پایان دادن به نظام تک حزبی و برقراری دموکراسی در چین بود.

عضویت در کانال تلگرامی خبرگزاری موج
آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه