در آستانه سفر نخست وزیر عراق به ایران؛
اهداف السودانی از سفر به تهران چیست؟
قرار است در روزهای آینده نخست وزیر عراق به تهران سفر کند. این سفر با توجه به تحولاتی که در سوریه رخ داد و همچنین پیام هایی که آمریکا در خصوص گروه ای مسلح شیعی عراقی به مقامات بغداد فرستاده است، از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
، طبق آخرین اخباری که منتشر شده است قرار است محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق در روزهای آینده به منظور رایزنی به تهران سفر کند. این سفر در پی تحولات سوریه، تغییر حکومت در این کشور، سرریز شدن بحران داخلی سوریه به عراق و تصمیمات بغداد در خصوص رویکرد نیروهای حشدالشعبی و تأمین امنیت مرزهای عراق با سوریه اهمیت زیادی دارد. افزون براین نزدیک شدن به موعد ورود ترامپ به کاخ سفید و آغاز دوران چهار ساله ریاست جمهوری وی که می تواند با تصمیم گیری هایی در حوزه خاورمیانه همراه باشد، لزوم همسویی بغداد و تهران در خصوص حوادث و موضوعات منطقه را بیشتر کرده است.
در همین راستا گفته می شود پروندههایی که السودانی در تهران مورد بحث قرار میدهد شامل تلاشها برای نزدیک کردن دیدگاهها میان دولت انتقالی سوریه و جمهوری اسلامی ایران، بحث در خصوص فشارهای آمریکا برای برچیدن گروههای مسلح عراقی، موضوع بدهیهای عراق به ایران و از سرگیری انتقال گاز ایران به نیروگاههای برق این کشور باشد.
موضوع دیگری که حضور السودانی در تهران با مورد توجه ویژه قرار می دهد برنامه وی برای سفرش به دوحه پس از ملاقات با مقامات کشورمان است. با توجه به نزدیکی قطر به هیئت تحریر الشام که امروز اداره امور سوریه در اختیار دارند، این دیدار پس از گفتگو با جمهوری اسلامی ایران اهمیت پیدا می کند. به خصوص آنکه طبق گفته وزارت خارجه کشورمان هنوز هیچ ارتباط مستقیمی بین تهران و الجولانی و یا تیم وی که دمشق حضور دارند، صورت نگرفته است. بنابراین السودانی می تواند نقش حامل پیام را هم در این رابطه ایفا کند و به نوعی دیدگاه و نظرات جمهوری اسلامی ایران را به قطر و الجولانی برساند.
همچنین اعلام شده است احتمالاً به زودی بغداد میزبان نشت سران کشورهای منطقه با هدف گفتگو در رابطه با مسائل منطقه باشد که اعضای این نشست را ایران، سوریه، عربستان، مصر، اردن و قطر تشکیل خواهند داد. هرچند فهرست مهمانان می تواند بیشتر شود و حتی شامل حضور کشورهای فرامنطقه ای نیز بشود.
لذا به نظر می رسد عراقی ها با توجه به اثراتی که مستقیماً از تحولات سوریه می پذیرند، در این برهه زمانی تلاش دارند نقش بی طرفی را ایفا کنند که نتیجه آن نزدیک کردن نظرات کشورها به یکدیگر و جلوگیری از تشدید تنش در سوریه است.
واقعیت امر آن است که هرگونه ترسیم آینده سیاسی سوریه می تواند عراق را با بحران امنیتی و حتی سیاسی مواجه سازد. اگر تامیت ارضی سوریه تضمین نشود، درگیری گروه های مختلف به عراق کشیده می شود و این کشور ممکن است تبدیل به سرزمینی برای تأمین نیازهای گروه ها در حوزه تسلیحات و نیروی انسانی شود. همچنین با توجه به نقش موثری که قطر، ترکیه و کماکان جمهوری اسلامی ایران در سوریه و منطقه دارند، آنها ممکن است برای پیشبرد اهدافشان از ابزارهایی استفاده کنند که به نفع منافع ملی عراق نباشد. در حال حاضر مهمترین موضوع مشترک بین تهران و بغداد که متأثر از شرایط سوریه است، احتمال استفاده از نیروهای حشدالشعبی و یا پشتیبانی گروه های مسلح شیعی از برخی جریان های نیمه فعال سوری است. اگرچه ایران رسماً و در بالاترین مقام اعلام کرده است هیچ نیروی نیابتی در منطقه ندارد اما این گروه های مسلح شیعی دارای قرابت فکری و معنوی با جمهوری اسلامی هستند. لذا السودانی امیدوار است بتواند از نفوذ معنوی جمهوری اسلامی در بین رهبران این گروه ها به نفع تأمین امنیت پایدار در عراق استفاده کند.
در این میان اسرائیل نیز نشان داده بنا دارد از فضای پیش آمده استفاده کند و هرگونه تهدید حتی بالقوه را از بین ببرد. حملات پی در پی به مراکز نظامی و دفاعی سوریه که همچنان در روزهای اخیر ادامه دارد، گویای این سیاست است. حمله به پایگاه های تولید موشک در حلب که شب پنج شنبه رخ داد، در این راستا صورت گرفت. عراق نگران است با از بین رفتن پدافندها و نیروی هوایی سوریه، اسرائیل از آسمان این کشور استفاده کند و به بهانه دفع تهدید احتمالی از سوی گروه های مسلح شیعی، وارد عراق شود و این کشور را وارد درگیری و ناامنی سازد.
لذا نخست وزیر عراق در سفری که در پیش رو دارد، انتظار دارد راهی برای حل این مشکلات پیدا کند. فضای سیاسی عراق همچنان شکننده است و هر لحظه ممکن است درگیری بین گروه ها و جریان ها تشدید شود. در این بین برخی از شبکههای رسانهای عراقی گزارش دادند پیام محرمانهای از سوی آمریکا به عراق در چند روز گذشته ارسال شده است حامل پیام ترامپ درباره خاورمیانه است. گفته می شود وی به دولت عراق توصیه کرده از حمایت گروههای مسلح و حشد شعبی دست بکشد. براین اساس در آستانه شروع دوران ریاست جمهوری ترامپ، عراقی ها در نظر دارند موانع همکاری و عوامل بروز اختلاف بین بغداد و واشنگتن را برطرف سازند. عراق در چند سال گذشته تلاش کرده است با صدور مجوز برای ورود شرکت های مختلف خارجی در حوزه های متفاوت سرمایه گذاری، زمینه بهبود اوضاع اقتصادی را فراهم سازد. از این رو السودانی نگران است تشدید اوضاع امنیتی به ضرر برنامه اقتصادی آنها باشد. بنابراین سفر وی به تهران در این بازه زمانی در مورد سرنوشت وضعیت نیروهای مسلح شیعی می تواند بسیار مهم و اثرگذار باشد.
ارسال نظر