کارشناس مسائل آمریکا در گفت و گو با خبرگزاری موج؛
نشست روز شنبه منتهی بر لغو تحریم ها نمی شود/لحن ترامپ نشان دهنده هدف وی برای حل اختلافات نیست
کارشناس مسائل آمریکا گفت: با توجه به حوزه اختیارات قوه مجریه در آمریکا، دولت ترامپ قادر به لغو تحریم ها نیست و کنگره باید تصمیم بگیرد و فضای کنگره هم اکنون متمایل به افزایش فشار بر ایران است. بنابراین نشست روز شنبه منتهی به لغو تحریم ها نمی شود.

فواد ایزدی درباره وضعیت پیش رو در مناسبات جمهوری اسلامی ایران و آمریکا که ملغمه ای از تصویب تحریم های جددی علیه نهادها و مقامات ایرانی و در عین حال فشار برای گفتگو است به خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج گفت: ترامپ به عنوان رئیس جمهور و وزارت خزانه داری ذیل قوه مجریه توانمندی اعمال تحریم جدید تحت قوانین تحریمی دارند و شاهد هستید که هر هفته یا دو هفته یکبار فهرستی از تحریم های تازه منتشر می شود. در قوانین آمریکا این ظرفیت وجود دارد که قوه مجریه تحریم اعمال کند. ولی رئیس جمهور آمریکا قادر نیست این تحریم ها را بردارد. اگر قرار باشد تحریمی لغو شود یا مجوز درون قانونی می خواهد یعنی قانون تحریم به رئیس جمهور اجازه این کار را داده باشد و یا مجوز بیرون متن قانون لازم است. یعنی نمایندگانی که قانون را تصویب کرده اند، دور هم جمع شوند و اینبار تصویب کنند که تحریم برداشته شود.
اکنون فضای کنگره متمرکز بر افزایش فشار بر ایران است
وی افزود: در هر دو حالت این امکان الان وجود ندارد. فضای کنونی کنگره مبتنی بر افزایش تحریم علیه ایران است نه کاهش. رئیس جمهور هم خودش نمی تواند در حوزه رفع تحریم کاری برای ایران انجام دهد و کنگره باید اقدامی صورت دهد. لذا اگر روز شنبه هیئت ایرانی می خواهد در مسقط مشکلات تحریم را حل کند، این توهمی بیش نیست و این اتفاق رخ نخواهد داد. ولی ممکن است این دیدار توجیهات دیگری داشته باشد مثلاً جمهوری اسلامی متهم نشود که میز مذاکره را ترک کرده و تمایلی به گفتگو ندارد. یعنی این ملاقات توجیه اقتصادی ندارد ولی توجیه سیاسی و افکار عمومی میتواند داشته باشد. اگر این نکته را بدانیم، نتیجه دیدار پیش رو برایمان ملموس خواهد شد. زیرا انتظار بیش از حد از این جلسه دیگر به وجود نمی آید.
این تحلیگر مسائل بین المللی تأکید کرد: معمولاً کشورهایی که می خواهند کاهش تنش داشته باشند، در ادبیاتشان هم این مسئله دیده می شود. اینکه ترامپ هر روز تهدید نظامی می کند خلاف عرف معمول است. عرف معمول این است که اگر قرار است اختلافی برطرف شود باید لحن مقامات هم نرم تر شود. مانند اوباما زمانی که میخواست به توافق با جمهوری اسلامی برسد، ادبیات دولتش تلطیف شده بود. در آن زمان ایران هم همین طور شده بود رهبری صحبت از نرمش قهرمانانه می کرد. این را مقایسه کنید با وضعیت امروز ترامپ که هر روز تهدید و تحریم می کند.
اگر آمریکا احساس کند پاسخ نظامی ایران ضعیف است، دست به حمله نظامی می زند
ایزدی اظهار داشت: الان فضای واشنگتن، فضای مذاکره به معنای بده بستان با ایران نیست بلکه فضای افزایش فشار است. دو روز قبل هم سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت این مذاکره نیست، دیدار است. اگر به این تفاوت ها توجه نکنیم دچار مشکل می شویم. از طرفی فضای واشنگتن امروز، فضای جنگ گسترده هم نیست. عده ای علاقمند هستند شرایط را به سمت جنگ محدود با ایران ببرند. جنگ محدود زمانی رخ می دهد که طرف آمریکایی احساس کند این حمله یا بدون پاسخ خواهد ماند یا پاسخ قابل تحمل است. اگر تا امروز این حمله صورت نگرفته به دلیل عدم اطمینان از واکنش جمهوری اسلامی است.
ارسال نظر