English

خبرگزاری موج گزارش می دهد؛

دستاورد سفر نخست وزیر عراق به ایران چه بود؟

نخست وزیر عراق در سفر یک روزه به تهران با مقامات ارشد کشورمان دیدار و گفتگو کرد. با توجه به تحولات اخیر در سوریه و نزدیک شدن به زمان ورود ترامپ به کاخ سفید، این سفر اهمیت ویژه ای داشت.

دستاورد سفر نخست وزیر عراق به ایران چه بود؟
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری موج

، صبح روز چهارشنبه (۲۰ دی) محمد شیاع السودانی ، نخست وزیر عراق در سفر یک روزه و در رأس یک هیئت بلندپایه متشکل از چند وزیر به ایران سفر کرد. السودانی در این سفر با رهبر انقلاب، رئیس جمهوری و رئیس مجلس ملاقات داشت. طبق اظهارات اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه، در خصوص اهداف این سفر، مسائل دوجانبه و منطقه ای و پیگیری تفاهم نامه هایی که پیشتر امضا شده بودند موضوعات مورد مذاکره بوده اند.

در همین راستا فواد حسین، وزیر خارجه عراق که با السودانی به تهران سفر کرده بود در گفتگو با شبکه عربی العهد اعلام کرد: این سفر بر سطح روابط دوجانبه نتایج خوب داشته و مجموعه‌ای از پروژه‌های مشترک مورد بررسی قرار گرفتند و همین‌طور به پروژه‌های آتی نیز پرداخته شد.

 

بیشتر بخوانید:

تأکید رئیس مجلس ایران و نخست وزیر عراق بر اتحاد دو کشور در تحولات منطقه

باید با جدیت در مقابل اشغالگری آمریکایی‌ها در عراق ایستاد

در راستای تقویت مناسبات اقتصادی ایران و عراق بر ضرورت اشتراک‌گذاری ظرفیت‌ها تاکید شد

 

بنابراین به سرانجام رساندن توافقاتی که در جریان سفر پزشکیان به عراق صورت گرفته بود، بخش مهمی از این سفر محسوب می‌ شود. انتظار می رود امکان تسریع در بازگشت درآمدهای فروش انرژی به عراق از جمله مهمترین مسائل مطرح شده باشد.

اما از دیگر موضوعات مهم مورد گفتگو هرچند که رسانه ای نشده است، به طور قطع وضعیت منطقه در دوران پسااسد است. اکنون که خاندان اسد در سوریه سقوط کرده اند، مقامات عراق و ایران این نگاه مشترک را دارند که باید دو کشور پیوندهایشان را تقویت کنند تا بتوانند در برابر موج تنش ها، ناآرامی و بی ثباتی ها که محتمل است در ماه های آینده از سوریه سریز شود، ایستادگی کنند. افزایش توانمندی در برابر تحولاتی که در سوریه در نتیجه مداخله کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای صورت می گیرد، در این برهه زمانی اهمیت زیادی دارد. لذا نزدیک کردن نگرش و دیدگاه ها در خصوص این حوادث بین مقامات دو کشور ضروری است.

موضوع دیگری لزوم سفرهای مقامات ارشد قوه مجریه عراق و ایران را به وجود آورده، تحرکات اسرائیل در منطقه و همچنین پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکاست. عمان و عراق روابط خوبی با جمهوری اسلامی ایران دارند و شاهد بودیم در کمتر از سه هفته مقامات این دو کشور به ایران سفر کردند. اهمیت حضور وزیر خارجه عمان در تهران در گفتار عراقچی مشهود است که تأکید کرد این سفر در این بازه زمانی اهمیت زیادی دارد. عمان همواره نقش میانجی بین جمهوری اسلامی ایران و آمریکا را داشته است و با آمدن ترامپ که انتظار می رود رویکرد تهاجمی در منطقه علیه ایران در پیش بگیرد، جایگاه عمان و همسویی و همفکری با این کشور برای تهران اهمیت پیدا می کند.

عراق هم چنین شرایطی دارد. در حال حاضر این نگرانی وجود دارد که ترامپ در همراهی با اسرائیل، موجب آسیب جدی به ثبات منطقه شود. یکی از کانون های این بی ثباتی هم می تواند عراق با تمرکز بر مسئله نیروهای حشدالشعبی باشد. بدر همین حال عراق تمایلی ندارد وارد منازعه ای شود که ربطی به منافعش ندارد. موضوع حشدالشعبی تا زمانی که تهدیدی فرامرزی ایجاد نکنند، می تواند در داخل عراق حل شود. در این شرایط به دلیل پیوندهای معنوی این گروه با جمهوری اسلامی ایران، رایزنی با مقامات تهران برای کنترل شرایط برای بغداد حائز اهمیت است.

همچنین عراقی‌ها مایل هستند در فضای کنونی منطقه، نقش میانجی را هم ایفا کنند. این نقش به بهبود جایگاه آنها در خاورمیانه می کند و بی تردید روی توسعه اقتصادی و ایجاد احساس امنیت برای سرمایه گذاری در این کشور اثرگذار است. از سویی، داشتن چنین نقشی می تواند به بغداد کمک کند امتیازاتی از آمریکا بگیرد.

در اوضاعی که جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه است یعنی لزوم پیشبرد مذاکرات با اروپا و جلوگیری از اجرایی شدن مکانیسم ماشه، تغییر در سوریه یک متغیر مهم در راهبردهای ایران محسوب می شود ولی به نظر نمی رسد اکنون زمان مناسبی برای بروز اصطکاک با حاکمان جدید سوریه باشد. عراقی ها می توانند در این بین نقش فعالی ایفا کنند. هنوز ایران در سوریه منافع و تأسیسات و سرمایه گذاری هایی دارد که پیگیری آنها نیازمند کار کارشناسی است. اگرچه جمهوری اسلامی می تواند به تنهایی پیگیر این موضوعات شود ولی استفاده از کانال عراق شرایط را تسهیل خواهد کرد.

بنابراین سفر السودانی به ایران در دو بعد منافع داخلی و منطقه ای برای ما اهمیت داشت و امید است آثار این سفر و از جمله نهایی شدن تفاهم نامه های دوجانبه را به زودی شاهد باشیم.

آیا این خبر مفید بود؟
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری موج در وب منتشر خواهد شد.

پیام هایی که حاوی تهمت و افترا باشد منتشر نخواهد شد.

پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

ارسال نظر

مهمترین اخبار

گفتگو

آخرین اخبار گروه

پربازدیدترین گروه