سینما غیرت میخواهد نه گفتمان! / گرا میدهند تا فضای فرهنگی بستهتر شود
نیما حسنینسب سینماگر و منتقد وکارشناس سینما، با بیان اینکه فضای سینما به جای گفتمان نیازمند غیرت است، گفت: دادن بیانیه در اینستاگرام، دردی را دوا نمیکند و شاید فحشهای رکیکتری را هم به همراه داشته باشد.
نیما حسنینسب منتقد سینما در گفتوگو با علی ظهوریراد خبرنگار خبرگزاری موج، درباره حواشی پیش آمده پیرامون تیتر نشریه یا لثارات درباره جشن حافظ و حواشی آن به اظهارنظر پرداخت.
در نقطه اوج یک بلبشوی فرهنگی- اجتماعی هستیمحسنینسب گفت: به نظر میرسد این روزها در نقطه اوج یک بلبشوی فرهنگی هستیم و در این شرایط هر رفتاری از شخصی یا صنفی سر بزند به جای تعجب باید تأسف بخوریم. عملا در این بلبشو هیچ معیار و مبنایی برای نگهداری از هیچ چیز اعم از اخلاق، انصاف، شرافت، ادب، آبرو و اعتبار باقی نمانده است. این منتقد با
اشاره به اینکه مقصر را باید در هر دو سوی این دعوا جست وجو کرد، گفت: در دعوای فعلی میبینیم یکی از طرفین ماجرا با جو زدگی، بیجنبگی و کم هوشی یک مراسم محترم و ساده سینمایی را تبدیل به یک بالماسکه احمقانه هالووینی میکند و از سوی دیگر، یک نشریه که مجوز هم ندارد! یکی از رکیکترین دشنامهای کوچه بازاری را به جمعی از چهرههای کشور نسبت میدهد. حسنی نسب افزود: این شرایط نشان میدهد ما به نقطه جوش یک بحران فرهنگی - اجتماعی رسیدیم که آدمهای مختلف در طول چند سال گذشته از تریبونهای متفاوت نسبت به آن هشدار دادند و به نظر می رسد اراده معطوف به قدرتی هم نیست که مثلا به
اهالی سینما بفهماند لباس یک جشن سینمایی، امثال لباسهای مسخره شما نیست و به نشریه محترم هم بفهماند لازم نیست برای نقد مسالهای، فحش ناموسی به کسی بدهید. این منتقد در ادامه افزود: نکته دیگر این ماجرا این است که اهالی سینما به رغم این توهینها نشستهاند و در اینستاگرام مطلب منتشر کرده مظلومنمایی میکنند و با جمله «مسئولان رسیدگی نمیکنند» میخواهند مساله حل شود! درست شبیه یک بچه لوس و بیخبر از همه جا که پایش به کوچه باز میشود و وقتی از گنده لاتهای کوچه فحش میخورد، گریهکنان به منزل میآید و از والدین خود کمک میخواهد!
دوره گفتمان
و فرهنگ و حرف نیستاو تصریح کرد: متاسفانه فضای، فضای دعوا است. دوره کیارستمی و فرهادی با گفتمان و حرف و فرهنگ نیست. دوران سینمای کیمیایی است و باید پاشنه ها را ور کشید و از سینماگران پرسید «کجا است آن چاقوی دسته سفید کار زنجان؟». این حرف را از این روز می زنم که متاسفانه هیچ چشم اندازی برای برخورد فرهنگی در این میان نمی بینم و مسائل سوسولی مناظره و گفتمان در این میان جایی ندارد. سینما نیاز به غیرت دارد و دادن بیانیه در اینستاگرام شاید فحشهای رکیک تری را هم به همراه داشته باشد.
گرا میدهند تا فضای فرهنگی بستهتر شودحسنینسب در
ادامه درباره این مساله گفت: این فحاشی از چند جهت خطرناک است. از طرفی به نظرم این فحاشیها، نوعی گرا دادن است برای اینکه فضای فرهنگی کشور از سوی عدهای بستهتر شود و تحت نظارت بیرویه قرار بگیرد و از سویی عرصه بر نهادهای خصوصی و کوچکی مثل مجموعه دنیای تصویر که برگزار کننده جشن حافظ است، تنگ شود و کار این نهادها با بحران روبرو شود. هنرمندان سینماگر هم توجه کنند وقتی خود را شبیه بشکه و برج و… درست میکنند، هم به فیلمها و سریالهایی که در آن فعالند، فشار میآورند، هم همانگونه که گفتم با نگاه نداشتن حرمت برگزار کننده، به بانی اصلی مراسم لطمه میزنند. نکته جالب
این است که هر سال علی معلم در کارت دعوت این مراسم مینویسد، لطفا با لباس رسمی در این جشن حاضر شوید ولی نمیدانم برخی از این لباسها، چه رسمیتی داشتند! حسنی نسب در ادامه تصریح کرد: کلید واژه اصلی این مساله بیجنبگی است. یک عده جنبه شرکت در یک مراسم را ندارند و یک عده هم جنبه انتقاد ندارند و با فحش رکیک انتقاد میکنند.
فرهنگ و هنر گوشت قربانی دعواهاست! این منتقد گفت: این ماجرا من را به یاد دیالوگی از فیلم «آژانس شیشهای» میاندازد که همسرعباس میگوید «میدونم گوشت قربونی این وسط عباسه!» اینجا هم فرهنگ و هنر گوشت قربانی میان این
دعواها است و متاسفانه ارادهای هم برای بستن دهان فحاشان وجود ندارد، چون در طول تاریخ هر جا قانون، انسانیت، اخلاق و ادب غایب باشد. گنده لاتها، گردنهگیرها و چاقوکشان ظهور خواهند کرد و کسی هم جلویشان را نخواهد گرفت!
ارسال نظر