خبرگزاری موج گزارش میدهد:
جزئیات حادثه انفجار پیجرها در لبنان/نقش موساد در این رابطه چیست؟
انفجار پیجرهای ارتباطی اعضای حزبالله و نیروهای مقاومت در روز سهشنبه، موجب گمانهزنیهای زیادی در رسانهها در خصوص نحوه وقوع این حادثه، نقش و اهداف اسرائیل و همچنین واکنش حزبالله به این حمله سایبری شده که این گزارش با استناد به منابع عبری به آن میپردازد.
، عصر روز سهشنبه (۲۷ شهریور) در ساعت ۱۵:۳۰ به وقت محلی لبنان، چند هزار دستگاه پیجر در این کشور منفجر شد. تعداد مجروحین و کشتهشدگان هر لحظه افزایش مییافت و تا ۵ هزار مجروح نیز بالا رفت. از همان ابتدای انتشار این خبر، نگاهها به سمت اسرائیل رفت، اما مقامات این رژیم تا زمان نگارش این گزارش (صبح روز چهارشنبه) مسئولیت این حادثه را نپذیرفتند و البته تجربه نشان میدهد آنها هرگز این کار را نخواهند کرد.
در همین راستا گمانهزنیها در خصوص نحوه انفجار پیجرها شروع شد. در این رابطه منابع خبری اسرائیل نیز مانند همه بحرانها و اتفاقاتی که گفته میشود دست این رژیم در کار است، صرفاً به بازنشر اخبار رسانههای غربی پرداختند.
در این راستا وبسایت خبری واینت نوشت: "نیویورک تایمز در ساعات پایانی روز سهشنبه گزارش داد اسرائیل مواد منفجره را در پیجرهایی که در لبنان و سوریه منفجر شد، جاسازی کرده بود. براساس این گزارش توسط شرکت تایوانی Gold Apollo تایوان ساخته شدهاند."
خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد امنیتی در لبنان گزارش داد که موساد مواد منفجره را در ۵۰۰۰ دستگاه سفارش داده شده از تایوان چند ماه پیش جاسازی کرده است و ۳۰۰۰ مورد از آنها پس از دریافت یک پیام رمزگذاری شده که بهطور همزمان مواد منفجره را فعال میکند، منفجر شد. منابع دیگر به این خبرگزاری گفتند این دستگاهها در بهار ۲۰۲۴ وارد لبنان شدهاند.
وزن مواد منفجره بین ۲۸ تا ۵۶ گرم بوده که در کنار باطری جاسازی شدند. بهگفته همین منابع، در ساعت ۱۵:۳۰ روز سهشنبه پیامی برای پیجرها ارسال شد که به نظر میرسید از سوی رهبری حزبالله است، اما این فقط برای فعال کردن مواد منفجره بود. آنها همچنین گفتند دستگاهها برای چند ثانیه قبل از انفجار برنامهریزی شده بودند که بوق بزنند تا مورداستفاده کاربران قرار بگیرند. در این گزارش آمده که حزبالله این پیجرها را در سراسر لبنان -همچنین در ایران و سوریه- توزیع کرده است.
در واکنش به این اخبار مؤسس شرکت تایوانی Gold Apollo، چینگ کوانگ، این موضوع را رد کرد که شرکت او سازنده پیجرهایی بود که در لبنان منفجر شد. بهگفته وی، آنها توسط شرکتی در اروپا تولید شدهاند که حق استفاده از برند این شرکت را دریافت کردهاند. چینگ کوانگ گفت: «این محصول ما نیست، فقط برند ما روی آن بود.» وی نام شرکت اروپایی را اعلام نکرد.
در ادامه این اخبار، یک مقام ارشد امنیتی لبنان به خبرگزاری رویترز گفت این دستگاهها توسط موساد در طول فرآیند تولیدشان «اصلاح شدهاند». بهگفته وی، موساد قطعهای را در دستگاه قرار داده که حاوی مواد منفجره بوده است.
نیویورک تایمز نیز با کارشناسان مستقل امنیت اطلاعات که سوابق انفجارها را تجزیه و تحلیل میکنند، مشورت کرد و آنها شهادت دادند که پیجرها دستکاری شده بودند.
در همین راستا، صبح روز چهارشنبه شبکه خبری سی.ان.ان نیز گزارش داد که اسرائیل پشت عملیات دیروز بوده است. این کاری است که توسط واحد اطلاعات نظامی اسرائیل و سازمان موساد صورت گرفت.
واکنش آمریکا
شب سهشنبه خبرنگار شبکه خبری اکسیوس، باراک داوید اعلام کرد دو ساعت پس از انفجارها، وزیر دفاع آمریکا با ویر دفاع اسرائیل تلفنی گفتوگو کرد. اهمیت این گفتوگو در روزهای آینده و در واکنشهای حزبالله خود را نشان میدهد. همچنین متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا شب سهشنبه اعلام کرد: آمریکا در حال جمعآوری اطلاعات درباره این حادثه است. ایالات متحده در این حمله دخالتی نداشته و ما از قبل از آن اطلاع نداشتیم.
به نظر میرسد آمریکا تلاش دارد مانع از درگیری گسترده در منطقه بین حزبالله و اسرائیل شود. در آستانه انتخابات ریاست جمهوری، دموکراتها مایل به ورود به جنگ جدیدی در خاورمیانه نیستند.
تعداد مجروحین و کشتهشدگان حادثه
ابتدا ادعا شد که وزارت بهداشت لبنان از مجروح شدن حدود 4000 نفر در این حادثه که 400 نفرشان وضعیت وخیمی دارند، خبر داده است، اما در بامداد روز چهارشنبه این وزارتخانه رسما اعلام کرد تعداد فعلی مجروحین حدود 2800 نفر است که 200 نفر وضعیت وخیمی دارند. همچنین 9 تن جان باختهاند.
در همین راستا، طبق بیانیه سپاه پاسداران مشخص شد مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان که در جریان انفجار پیجرها زخمی شده بود، یک چشم خود را از دست داده و چشم دیگرش هم آسیب دیده است. او برای ادامه درمان به تهران بازگشت.
همچنین شبکه تلویزیونی الحدث وابسته به عربستان اعلام کرد حدود 500 نفر از اعضای حزبالله در این انفجارها نابینا شدند.
اهداف حمله سایبری اسرائیل علیه حزبالله
بنا به نظر تحلیلگران اسرائیلی هدف این حمله نقطه بسیار حساس در این روزها، مختل کردن ارتباط حزبالله با اعضای خود بوده است. حسن نصرالله اخیراً بهدلیل جلوگیری از جاسوسی اسرائیل تصمیم گرفت استفاده از تلفنهای همراه را کاهش دهد و پیجرها را به ابزار اصلی ارتباط این سازمان تبدیل کند.
بنا به گزارش اسرائیل هیوم، اگرچه کابینه نتانیاهو روز سهشنبه جبهه شمالی را به اهداف جنگ اضافه کرد، اما بدیهی است اسرائیل تا زمانی که در یک کارزار فعال در غزه درگیر باشد، برای یک کارزار همهجانبه در شمال نیز عجله نخواهد کرد. بنابراین باید تعجب کرد که هدف از این اقدام چه بوده است. اگر هدف فشار بر حزبالله بود که محقق شد، اما اگر قرار بود این سازمان را ناامید از ضربه زدن به اسرائیل کند، فقط زمان مشخص خواهد کرد که چنین هدفی به دست آمده یا خیر. در این راستا با توجه به گستردگی و ماهیت حملات حزبالله که در روزهای آینده به شهرکهای شمالی اسرائیل انجام خواهد شد، میتوان در این مورد قضاوت کرد.
واکنش حزبالله به حمله سایبری اسرائیل
چنین عملیات سایبری جامعی برای منفجر کردن هزاران رادیو شخصی در تاریخ جنگها بیسابقه است. اسرائیل مسئولیت آن را نپذیرفت، اما این حادثه حزبالله را موظف میکند بهطور مناسب علیه این رژیم واکنش نشان دهد. با توجه به نقش روشن و واضح اسرائیل در این حمله سایبری، اکنون این رژیم باید منتظر تبعات کارش باشد. بر همین اساس، شب سهشنبه نشستی با حضور گالانت وزیر دفاع و هرتزی هالوی رئیس ستاد کل ارتش برای ارزیابی وضعیت برگزار شد. همچنین مقامات سیاسی به نهادهای امنیتی دستور دادهاند برای همه سناریوها آماده باشند. یک اقدام واکنشی از سوی حزبالله در مقیاسی بزرگ احتمالاً عرصه شمال را به یک جنگ گسترده تبدیل خواهد کرد. این اقدام احتمالاً با واکنش حمایتی آمریکا از اسرائیل روبهرو خواهد شد. اما تجارت تاریخی نشان داده در این مواقع حزبالله واکنش احساسی و سریعی انجام نمیدهد. نخست باید وسعت آسیبی که به مسیرهای ارتباطی وارد شده، بررسی شود، سپس در این رابطه تصمیمگیری خواهد شد.
اما تا آن زمان، اسرائیل در هراس واکنش رگباری موشکهای حزبالله بهسر خواهد برد. تعلیق در این رابطه، موجب فرسایش ارتش میشود که اکنون در نوار غزه نیز درگیر است.
ارسال نظر